Företag i fokus:

Annons

Milenas hungerstrejk – Fastighetsbolaget: ”Vi känner verkligen med henne”

4AE17326-A922-4BA7-A7F9-7095644F739B

Foto: Alexander Isa.

Hon lever i en bostad som är drabbad av fukt- och mögelskador, men evakueras inte i samband med sanering. Nu är Milena Kajtaz från Södertälje orolig för sin egen hälsa och känner sig tvungen att hungerstrejka för att bli hörd.

I ett inlägg på sociala medier har Milena, 58, uttryckt en allvarlig oro över sin hälsa då hon sedan fem år tillbaka opererade njurtrana och har ett försvagat immunförsvar. Upprinnelsen till inlägget är att hennes lägenhet, sommaren 2022, drabbades av fukt- och mögelskador på grund av ett vattenläckage.

En rörmokare skickades till hennes bostad som bland annat kontrollerade stammarna i hennes badrum. Rörmokaren kunde omgående konstatera ett vattenläckaget – möjligtvis från våningen över. Bakom ett vitrinskåp hittades även vattenbildningar i väggen vilket resulterade i att lägenheten omgående behövde åtgärdas innan skadorna blev allt för stora.

I samband med att lägenheten reparerades har Milena Kajtaz tvingats att bo kvar i bostaden, som hon sedan en tid tillbaka misstänker är utsatt för farliga partiklar i luften. Trots att hon flera gånger uttryckt sin oro hos bland annat hyresvärden Balder, har hon inte fått tillräckligt med hjälp, berättar hon. En entreprenör skickas till bostaden som, enligt Kajtaz, inte arbetat fackmannamässigt.

– De avspärrade inte det drabbade området och inte heller skyddades mitt bohag. De hyvlade och skrubbade väggarna samt bilade bort golvet bland mina ägodelar, samt släpade kontaminerat material genom hela lägenheten och fastigheten. Hela lägenheten är kraftigt kontaminerad, skriver Milena Kajtaz på sociala medier.

Privata ägodelar täckta av damm. Foto: Privat.

Enligt Kajtaz har de farliga emissionerna föranlett till att hon blev kraftigt sjuk i december och har sedan dess upprepade gånger försökt få en ersättningsbostad tills hennes befintliga är helt återställd. Dock utan framsteg.

Istället bor hon kvar i bostaden och uttrycker nu en stark oro över sin sviktande hälsa.

– Jag har frossa samt sår och en brännande känsla i munnen. Tungan är helt vit vilket betyder att jag har svamp i munnen. Mögel har tagit fäste i munnen och förmodligen i lungorna eftersom jag hostar ut grönaktigt slem med blodspår. Jag har ont i hela kroppen och har en överdriven trötthet, skriver hon.

Under måndagsförmiddagen beslutade 58-åringen, som protest mot att hon inte får den hjälp hon behöver, att hungerstrejka inne i Kringlan Gallerian i centrum.

När Telgenytt möter upp henne på måndagseftermiddagen är hon trött och sliten, men tar sig tiden att berätta sin historia till alla som visar sympati.

– Jag är sjuk och behöver hjälp, såhär får det inte gå till, säger Kajtaz till Telgenytt.

Svar från fastighetbolaget Balder:

Det är oerhört beklagligt att Milena inte mår bra och känner sig tvingad att gå till dessa extremer. Vi känner verkligen med henne. Huruvida hennes hälsa påverkats av situationen kan vi inte uttala oss om utan överlåter till en läkare att bedöma. Det vi vet är att skadorna har åtgärdats och att kontrollmätningen som gjordes är inom gällande gränsvärden.

Hyresgästen anmälde fuktskadorna i mitten av juli och vi besökte lägenheten, beställde fuktmätning och rapport samma dag. Den 4 augusti påbörjades arbetet med att åtgärda och återställa lägenheten. I slutet av september kontrollerade en extern part fuktvärdena i lägenheten och då dessa var godkända påbörjades själva återställandet. I november var allt klart och i januari avslutade Miljö och Hälsa på Södertälje kommun ärendet. Vi har under hela processen haft nära dialog och samarbete med Miljö och Hälsa för att ha en objektiv tredje part i ärendet.

Tyvärr kunde vi inte erbjuda en evakueringslägenhet under tiden som lägenheten återställdes eftersom det inte fanns någon ledig i vårt bestånd. I dagsläget har vi inte någon lägenhet att erbjuda Milena i Södertälje, men sägs någon lämplig lägenhet upp kan hon självklart ansöka om att byta till den.

Vi har inte hört något från Milena sedan ärendet avslutades och vår överenskommelse om hyresreduktion och ersättning gjordes. Inte förrän nyligen då hon kontaktade oss i ett annat ärende. Vi blev därför inte bara ledsna utan också förvånade när vi fick höra om hungerstrejken. Vi var i kontakt med Milena igår och har bokat in ett möte med henne senare i veckan.

Renoveringen har pågått i månader enligt Kajtaz. Foto: Privat

Sovrummet oanvändbart då golvet vattenskadades. Foto: Privat

Nu hungerstrejkar Milena Kajtaz för att bli hörd och för att få nödvändig hjälp. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2023 16:31
Senast uppdaterad: 22 mars 2023 16:31

Ahrén stekhet när NIF vann efter förlängning

Lucas

#23 Hampus Ahrén klev fram och gjorde 3 mål mot Mullsjö. Foto: Roland Osbeck

Nykvarn tog sin första seger på bortaplan i SSL och klättrar därmed återigen upp på säker mark i tabellen.

Det blev tuff tillställning mot tabellfemman Mullsjö som inför matchen kom med en bra känsla efter att ha besegrat Pixbo i Nyhemshallen. Samma hall som är känt för att ha en aktiv publik och gör det mentalt svårt för alla lag som gästar Mullsjö.

Hemmapubliken fick däremot vänta med att klappa i gång sitt lag efter att Hampus Ahrén som på eget bevåg såg till att ge Nykvarn ledningen efter knappa två minuter spel. Ett läge som såg ut att inte bli någonting av men Ahrén lyckades snurra bort sin försvarar och sätta bollen högt upp i nättaket bakom en chanslös Jonathan Larrson. 

Ahrén ser möjligheter som ingen annan gör och visar match efter match varför han ska spela i det svenska landslaget. Foto: RG Foto-Media

Mullsjö som inför matchen hade ett par spelare borta pga. skador och bara timmen innan match så fick även backen Simon Möller kasta in handduken. Det skulle däremot inte visa sig påverka hemmalaget som hade en tydlig gameplan – att låta Nykvarn ta första steget. Nykvarns man-man försvar var absolut något som Mullsjö hade problem med att hantera i uppställt spel. Därmed så fick hemmalaget kliva ner djupare på egen planhalva och låta Nykvarn sätta press för att försöka spela sig loss pressen och skapa lägen. Hemmapubliken fick vid ett par tillfällen nästan jubla för en kvittering men där Lucas Orrmo stod i vägen. Det farligaste läget i den första perioden hade Anton Hedin som träffade målramen. 

Gästerna Nykvarn såg inte ut att påverkas av atmosfären eller den långa bussresan som efter ledningsmålet hade kontroll på den större delen av perioden. Det fanns även chans till fler mål men där Mullsjöförsvaret kunde rädda upp ett par situationer. 

I början av den andra perioden var det Nykvarn som satt i förarsätet och var spelade smart för att inte bjuda Mullsjö på några chanser. Det skulle dock kosta ledningen när Mullsjö kvitterar matchen efter att Nykvarn tappat boll på mittplan och där Hampus Morelius kunde sätta 1–1. Inte nog med att Mullsjö kvitterade så fastnar Niklas Ohlströms klubba på en Mullsjöspelare som faller ner och handen från domaren åker högt upp som signalerar för utvisning. Något som får hela bänken från gästerna att ställa sig upp och protestera. 

Mullsjö utnyttjar läget och kaptenen Sebastian Palmqvist kunde ge sitt Mullsjö ledningen för första gången i matchen. 

Lucas Orrmo målvaktsspel skapar en trygghet i truppen. Foto: RG Foto-Media

Med ett par minuter kvar av den andra perioden såg Nykvarn till att kvittera efter en omställning där Daniel Johansson hittar en fri Hampus Ahrén som trycker dit kvitteringen. 

Den tredje perioden skulle bli en nagelbitare.
Mullsjö återtog ledningen efter att Joel Ingesson väljer att gå på avslut som letar sig förbi bakom en skymd Orrmo i målet. Hemmalaget såg starkare ut ju längre matchen gick samtidigt som Nykvarn såg ut att återigen ha det svårt att få in bollen. Mullsjö såg ut att komma till ett farligt läge när Joel Ingesson tar sig förbi Daniel Johansson men hålls fast i samma läge vilket resulterar i ett powerplay för hemmalaget.  Återigen utnyttjar man sitt power play och efter en tilltrasslad situationen framför mål så trillar bollen ner framför Pelle Terenius som utökar ledningen till 4–2. 

Återigen får NIF jaga och denna gång såg det svårare ut med två mål upp. Något som Nykvarn har saknat lite av under säsongen är lite tur vilket behövdes i ett läge där målchanserna inte ville ge resultat. Kaptenen Karljohan Ahlroth testar skott som verkar ta på en försvarare i Mullsjö som ställer Jonathan Larsson i målet. Mullsjö kommer till ett par avslut till men Lucas Orrmo ser till att hålla Nykvarn kvar i matchen. Efter en timeout och spel med en man mer så trycker Nykvarn dit kvitteringen och det är ingen mindre än Hampus Ahrén som gör sitt tredje mål i matchen. 
Matchen slutade lika efter fulltid och förlängning väntade.

Lucas Rigogiannis med avgörandet i förlängningen vilket skickar Nykvarn upp 2 placeringar i tabellen. Foto: Roland Osbeck

Det hann knappt gå en minut innan Markus Jonsson hittar Lucas Rigogiannis som siktar in sig och sätter den bakom Larssons första kryss. Vilt jubel utbrast i Nyhemshallen och Nykvarn kunde därmed ta sin andra raka seger. 

Såhär summerar tränaren Nicklas Hedstål matchen:

”Taktiskt mycket väl genomförd match där vi får deras 1:a femma som varit seriens bästa att spela 1-1 i spel 5-5 vilket är mycket bra gjort. Helt jämn match där vi investerar mycket hårt jobb och till slut kan ta hem 2 fina poäng. 2 raka segern i SSL och Nykvarns första seger på bortaplan i SSL ger oss råg i ryggen inför söndagens viktiga match mot Hagunda hemma. ”

Nykvarns andra raka seger innebär att man klättrar 2 placeringar i tabellen och är därmed uppe på säker mark igen.

Nästa match för Nykvarn är mot Hagunda som befinner sig sist i tabellen. Matchen spelas den 17 december, 17:00 i Furuborghallen. 

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen


Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 22:02
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:02

SSK J20 missade topp tio med minsta möjliga marginal

DSC_0019_1

Deppigt i J20 som snubblade på målsnöret Bild: Daniel Hansson

SSK J20 spelade idag en direkt avgörande match om att ta sig vidare till topp 10 serien. Man mötte Frölunda på bortaplan och förlorade med uddamålet.

Det skiljde en poäng mellan lagen när de skulle mötas i sista omgången av J20 – Nationell södra. Det hade räckt med 2 poäng för SSK då man innan matchen hade bättre målskillnad än Göteborgslaget. SSK ledde med 2-1 efter första perioden. Hemmalaget kvitterade med endast 40 sekunder av andra perioden.

2-2 stod sig tills det var 7 minuter kvar av tredje perioden då Frölunda kunde ta ledningen med 3-2, ett mål ytterligare för SSK hade givit laget en chans att ta en extra poäng i förlängningen som hade räckt till spel i topp 10.

Men 3-2 blev slutresultatet efter tre perioder och SSK missar därmed avancemang. Surt då SSK J20 legat över strecket som innebär att vara bland de fem första lagen i stort sätt hela serien. Nu missade man alltså den chansen med minsta möjliga marginal i sista omgången.

Laget får nu ladda om för spel i forsättningsserien där man får möta övriga lagen i södra som missade topp fem plus de lag som missade topp 5 i norra serien.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 19:22
Senast uppdaterad: 10 december 2023 19:24

Annons

Wallesvitvaror

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.