Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Nu är ansökan inskickad till ”Årets Stadskärna 2023”

QM-certifiering-inlaggsbild-hemsida

Tomas Björck, Södertälje Citys ordförande, och Aljosa Lagumdzija, VD för Södertälje City.

Nu uppfyller Södertälje samtliga krav för att utses till Årets Stadskärna 2023. – ”Nu är en formell ansökan skriven, presentationsmaterial har samlats och Södertälje är officiellt med i matchen.”, skriver Södertälje City i ett pressmeddelande.

– Efter hårt arbete har vi lyckats utforma en ansökan vi är stolta över. Den innehåller många goda exempel och insatser som vi genomfört i samverkan, och som gett resultat, säger Tomas Björck, VD Björcks Resor och ordförande, Södertälje City.

Tidigare har Södertälje inte kunnat delta då en av förutsättningarna är att inneha kvalitetsmärkningen QM, Quality Mark. 2021 tilldelades Södertälje ett kvitto på hur stadens aktörer aktivt arbetar tillsammans för en positiv utveckling och därmed det viktiga certifikatet för att kunna nomineras.

– Det här känns roligt. Ansökan är ett kvitto på att det hänt och händer mycket positivt i stadskärnan. Stadskärnan har en spännande utveckling framför sig, vilket inte minst samverkan och de stora investeringar som externa aktörer och kommunen gör vittnar om, säger Jonas Karlsson, Näringslivschef, Södertälje kommun.

Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City och Jonas Karlsson, Näringslivschef Södertälje kommun.

Utmärkelsen ”Årets Stadskärna” delas varje år ut till en stad i Sverige som har utvecklat stadskärnan på ett framgångsrikt sätt genom tydliga mål och god samverkan mellan nyckelaktörer på platsen. Nästa steg i ansökansprocessen är ett jurybesök i staden där representanter från Svenska Stadskärnor kommer att få ta del av projekt och insatser som genomförts under det senaste decenniet.

– Vi hoppas juryn ser att vår stad har haft en positiv utveckling och att det finns långsiktiga utvecklingsplaner för en ännu mer attraktiv och välkomnande stadskärna framöver – vårt gemensamma vardagsrum här i Södertälje, säger Tomas Björck.

I ansökan betonar centrumföreningen att Södertälje fortfarande har utmaningar som stad och samhälle, såsom kriminalitet och våldsdåd. Trots detta har Södertälje kommun, fastighetsägare, näringsliv och föreningsliv tillsammans fortsatt att utveckla staden i en positiv riktning. ”Kämpaglöd är en del av Södertäljes DNA”, skriver Södertälje City i ansökan.

– Vi valde också att skriva sju väldigt konkreta ”case studys”, korta berättelser från verkligheten som gör det tydligt hur vi lärt oss jobba närmare varandra ännu bättre, och hur vi kan lyfta stadskärnan tillsammans. Utmärkelsen handlar just om att upptäcka styrkan i samarbeten och det är just vad vi gjort i Södertälje, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

Vinnaren utses av organisationen Svenska Stadskärnor i Helsingborg, som utsågs till ”Årets Stadskärna 2022”, den 31 maj 2023.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 mars 2023 13:24
Senast uppdaterad: 18 mars 2023 13:29

Tonåringar misshandlade inne i livsmedelsbutik

Polis

Foto: Alexander Isa

På tisdagsförmiddagen slog mataffären Ica Jätten larm om en pågående misshandel inne butiken. Två tonårspojkar attackerades av flera män.

Det var klockan 09:45 som tumult uppstod i matbutiken på Erikshällsgatan i Västergård. Inne i butiken, framför flera ögonvittnen, jagades en ung man av flera män och slogs ner till golvet.

– Varor och inredning välts omkull när flera unga män springer in i en matbutik på Erikshällsgatan och misshandlar en tonårspojke med sparkar och slag, skriver polisen på sin hemsida.

Efter attacken sprang gärningsmännen från platsen och kort därefter hittades ytterligare en tonårspojke som också hade blivit misshandlad inne i matbutiken.

Polis som tillkallades till platsen utreder händelsen mot de båda tonåringarna som grov misshandel, men enligt polisens uppgifter var pojkarna inte i behov av vård. Ingen personalen ska heller kommit till skada i samband med incident inne i Ica Jätten på tisdagsförmiddagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 13:41
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 13:41

Södertäljekillarna invalda i rikstäckande ungdomsråd

34791D09-F0ED-4A4A-998C-6276C05FA84B

George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis. Pressbild: Susanne Kronholm

Tre ungdomar från Södertälje, George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. Tillsammans med flera andra ska de fokusera på flerspråkighet och modersmål.

Ungdomsrådet som inledningsvis består av nio niodeklassare från tre olika skolor i Stockholms län, Södertälje, Järva och Tensta och har handplockats av läsambassadören Nioosha Shams.

Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör, den yngsta hittills, och hennes uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Tillsammans med nio ungdomar kommer hon att undersöka vad unga själva ser som meningsfullt i läsande och skrivande samt hur relationen till modersmål påverkar en som människa.

Övre raden från vänster: Nioosha Shams, Fatima Mehawes, Jeanette Bashir, Akila Mah, Emilio Sarkis, Nasteeho Shegow. Nedre raden från vänster: Rebo Mahmod, George Asaad, Nevin Berwari, George Sarkes. Pressbild: Susanne Kronholm

– För mig är det viktigt att synliggöra ungdomarna och deras röster och låta dem ta plats. Tillsammans ska vi delta på riksdagsmöte, mässor, poddar och prata om vikten av att synas också i litteraturen, oavsett bakgrund, säger Nioosha Shams.

Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och kommer att arbeta med att öka ungas intresse för läsning genom bland annat event och kunskapsutveckling. Uppdraget som läsambassadör inkluderar att inspirera och agera förebild för barn och unga, med målet att alla ska ha lika möjlighet att nå litteraturen oavsett bakgrund.

Det nya ungdomsrådet inkluderar representanter från sju olika språk – arabiska, somaliska, kurdiska, malajiska, finska, pataniska, turkiska och assyriska/syrianska.

Läs även – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 mars 2023 12:01

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors