Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Här besöker Sveriges statsministern unga i Hovsjö

FC48EB41-7738-4D79-AC8F-EE3DD9039DC2

Nina Baresso och statsministern Ulf Kristersson (M)

Under torsdagen fick Södertälje besök av Sveriges statsminister som träffade flera unga flickor i Hovsjö, men även flera Södertäljeprofiler. Besöket var en del av regeringens satsning på idrott i utsatta områden.

På torsdagseftermiddagen besökte statsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD) Hovsjö i Södertälje och togs emot av bland annat Södertäljeprofilerna Nina Baresso och Alexander Wikner från SBBK. Politikerna minglade i idrottshallen, svarade på frågor och passade även på att spela basket med de unga flickorna.

– Det var härligt att ha statsministern Ulf Kristersson och idrottsministern Jakob Forssmed på besök. Barnen var helt begeistrade. Det var nog en stor upplevelse för många av dem, säger basketikonen från Södertälje, Nina Baresso, till Telgenytt.

Foto: Telge

Besöket är en del av regeringens nya satsning på idrott i utsatta områden som tidigare aviserades i kommande budgetar. Syftet är att främja idrott för barn och ungdomar och även för att skapa en meningsfull vardag.

– Att skapa en bättre framtid för barn och unga är allas ansvar. Vi har ett fantastiskt föreningsliv här i Södertälje och det här initiativet är ett bra exempel på just det. Alla behöver hjälpas åt och det krävs en god samverkan. Men vi får inte glömma att det är föreningarna, ledarna och skolans medarbetare som är de riktiga hjältarna. Och så barnen förstås, säger Alexander Wikner till Telge.

Pengarna som kommer att tilldelas till Riksidrottsförbundet som därefter fördelar pengarna vidare till områden med permanenta verksamheter och olika idrotter. Totalt kommer över 100 miljoner kronor att tilldelas idrottsaktiviteter i de utsatta områden.

– Jag tror och hoppas att i samband med det stora bidraget kunna investera i att få fler ledare att engagera sig i föreningslivet. Kan vi få fler ledare närvarande så finns det större möjlighet att kunna fånga upp barnen och ge dem en meningsfull fritid. En ledare blir också en förebild på många sätt och det är vad barnen behöver, säger Nina Baresso.

Statsministern visade sina kunskapar i basketboll.

Statsministern Ulf Kristersson (M) och Södertäljeprofilen Nina Baresso

Jakob Forssmed (KD) och Nina Baresso

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 17 mars 2023 12:27

Ni lärare bör tänka på hur ni kommunicerar med oss

skola-elever-larare

Foto: Pxhere.

Varje dag, bokstavligen varje dag, åker jag på hemringning av lärarna. Det kan vara allt från tuggummi i munnen till mobilen i fickan. Det är så onödiga hemringningar som läraren väljer att utföra. Är det verkligen nödvändigt och varför är vår relation så dålig?

Jag får hemringning varje dag, men känner själv att det inte är nödvändiga samtal. Hemringningar inte är lösningen på problemen utan det är relationen mellan eleven och läraren som brister. Det är relationen som avgör om man som elev vill lära sig av sina misstag.

Väljer läraren att ständigt ringa hem till mina föräldrar istället för att diskutera situationen med mig och förklara konsekvenserna, samt motivera mig till att vilja förstå mina misstag så kommer jag som elev inte vilja lyssna och göra bättre ifrån mig.

Väljer du som lärare att istället kommunicera med mig och förklara mina misstag på ett lugnt och sansat sätt, så garanterar jag att att vår relation kommer bli bättre. Jag som elev vill förbättras.

Du som lärare kanske anser att det är något som ska diskuteras hemma, samt att föräldrarna ska ta ansvar och se till att barnen gör rätt för sig i skolan. Men ni glömmer att en större del av våra dagar spenderas i skolan. Ert sätt att kommunicera med oss elever kan ibland ske aggressivt och högljutt, som leder till att eleven distansera sig. Det blir otryggt för oss elever som tappar fortroendet och leder till att vi inte alls kommer lyssna på er. Vi elever hör högljudda och frustrerade lärare dagligen, så högljudda att hela skolan skakar.

Vill ni nå oss elever är det hög tid att tänka till. Svaret på vår vårt beteende ligger i hur ni kommunicerar med oss. Inte alltid, men oftast. Ni ska vara våra förebilder och föregå med gott exempel, inte vara våra mardrömmar. 

En som är trött lärarnas beteende

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 20:45

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors