🕝 2 minuter
Ny enkät visar att tryggheten i Södertäljes skolor ökar
Publicerad 15 mars 2023 05:00
Uppdaterad 15 mars 2023 11:22

Jenny Stanser, verksamhetschef för grundskolan i Södertälje. Foto: Södertälje kommun.

Den senaste elevenkäten i Södertäljes kommunala skolor visar en ökning av tryggheten i skolorna, vilket tyder på att skolornas arbete med att trygga eleverna har varit framgångsrikt.

– Vi var oroliga för hur höstens skjutningar och den allmänna otrygghet som har präglat kommunens invånare skulle göra avtryck i elevernas trygghet i skolan. Det vi kan se är att de är tryggare än föregående år och att det arbete som vi har genomfört i skolorna ger effekt, säger Jenny Stanser, verksamhetschef för grundskolan i Södertälje i ett pressmeddelande.

Utbildningskontoret genomför en årlig mätning i alla årskurser genom en enkät riktad till förskola, grundskola, anpassad grundskola och gymnasieskola. Enkäterna riktades till vårdnadshavare och elever i olika årskurser. Resultaten visar goda resultat och hög svarsfrekvens.

(Annonslänk)

I förskolan är bemötande från personalen, trivsel och trygghet högst betygsatta kategorier. Resultaten har förbättrats på 15 av 16 påståenden jämfört med föregående år. De lägsta resultaten uppnås kring att förskolan har höga förväntningar på barnen. I grundskolan är tryggheten ökad i samtliga årskurser utom i årskurs 9 och anpassad grundskola. Gymnasieskolan genomförde elevenkäten för första gången och svarsfrekvensen var 55 procent.

Majoriteten av eleverna känner sig trygga i skolan och nöjda med sin skola.

– Tryggheten i våra skolor är en grundläggande förutsättning för att eleverna ska klara av sin skolgång. Det är glädjande att se att tryggheten ökar och att de insatser som har gjorts har gett effekt. Nu ska vi arbeta vidare för ytterligare trygghet och studiero, säger Ingela Hamlin, utbildningsdirektör.

Elevenkäten används för att fånga in elevernas synpunkter på sin skolmiljö och undervisning och ge dem en möjlighet att vara med i utvecklingsarbetet i skolan. Enkäten används också för att mäta hur väl skolans utvecklingsarbete fungerar och kunna rikta eventuella insatser utifrån elevernas svar.

För att öka tryggheten i skolorna har flera insatser gjorts, inklusive arbetsmetoder för konflikthantering och kommunikation samt en satsning på att främja en tryggare miljö på rasten och i fritidsverksamheten.

(annonslänk)

Dela artikeln