Företag i fokus:

Annons

Ny enkät visar att tryggheten i Södertäljes skolor ökar

334910571_158556580015127_530431844558201993_n

Jenny Stanser, verksamhetschef för grundskolan i Södertälje. Foto: Södertälje kommun.

Den senaste elevenkäten i Södertäljes kommunala skolor visar en ökning av tryggheten i skolorna, vilket tyder på att skolornas arbete med att trygga eleverna har varit framgångsrikt.

– Vi var oroliga för hur höstens skjutningar och den allmänna otrygghet som har präglat kommunens invånare skulle göra avtryck i elevernas trygghet i skolan. Det vi kan se är att de är tryggare än föregående år och att det arbete som vi har genomfört i skolorna ger effekt, säger Jenny Stanser, verksamhetschef för grundskolan i Södertälje i ett pressmeddelande.

Utbildningskontoret genomför en årlig mätning i alla årskurser genom en enkät riktad till förskola, grundskola, anpassad grundskola och gymnasieskola. Enkäterna riktades till vårdnadshavare och elever i olika årskurser. Resultaten visar goda resultat och hög svarsfrekvens.

(Annonslänk)

I förskolan är bemötande från personalen, trivsel och trygghet högst betygsatta kategorier. Resultaten har förbättrats på 15 av 16 påståenden jämfört med föregående år. De lägsta resultaten uppnås kring att förskolan har höga förväntningar på barnen. I grundskolan är tryggheten ökad i samtliga årskurser utom i årskurs 9 och anpassad grundskola. Gymnasieskolan genomförde elevenkäten för första gången och svarsfrekvensen var 55 procent.

Majoriteten av eleverna känner sig trygga i skolan och nöjda med sin skola.

– Tryggheten i våra skolor är en grundläggande förutsättning för att eleverna ska klara av sin skolgång. Det är glädjande att se att tryggheten ökar och att de insatser som har gjorts har gett effekt. Nu ska vi arbeta vidare för ytterligare trygghet och studiero, säger Ingela Hamlin, utbildningsdirektör.

Elevenkäten används för att fånga in elevernas synpunkter på sin skolmiljö och undervisning och ge dem en möjlighet att vara med i utvecklingsarbetet i skolan. Enkäten används också för att mäta hur väl skolans utvecklingsarbete fungerar och kunna rikta eventuella insatser utifrån elevernas svar.

För att öka tryggheten i skolorna har flera insatser gjorts, inklusive arbetsmetoder för konflikthantering och kommunikation samt en satsning på att främja en tryggare miljö på rasten och i fritidsverksamheten.

(annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 15 mars 2023 10:22

Kvinna frisläppt efter misstanke om mord i Västergård

CBFDEE0A-15E7-49AA-B61B-E81E01E3FEA1

Foto: Shamash Oyal

Kvinna som tidigare anhölls misstänkt för mordet på en man i Södertälje har släppts fri efter att obduktionen visade att dödsfallet orsakades av fallskador.

Det var under söndagseftermiddagen som polisen kallades till Västergård. På plats påträffades en avliden 55-årig man med kraftiga skallskador i ett trapphus, och en kvinna greps senare misstänkt för mord. Obduktionen visade dock att mannen avlidit till följd av fallskador, vilket ledde till att åklagaren beslutade att släppa den anhållna kvinnan fri.

Bland annat framkommer uppgifter om att kvinnan kände offret och att inget mordvapen kunde hittas, vilket ytterligare stärker teorin att dödsfallet inte var resultatet av ett brott.

Polisens tekniker på plats efter dödsfallet i Västergård.
Foto: Shamash Oyal

Förundersökningen är dock inte helt avslutad. Polisen väntar fortfarande på kriminalteknikernas fullständiga utlåtande för att kunna fatta ett slutgiltigt beslut om huruvida utredningen ska läggas ned helt och misstankarna mot kvinnan avskrivas.

En kvinna som anhölls misstänkt för att ha mördat en man i Västergård, Södertälje, har släppts fri efter obduktionen visade att mannen dog av fallskador. Kvinnan greps efter att polisen larmats om ett bråk söndag eftermiddag och hittat mannen död i ett trapphus.

Åklagaren beslutade att släppa kvinnan, som var bekant med offret, eftersom det inte fanns bevis för att någon knuff skett. Ingen misstänkt mordvapen hittades, vilket ytterligare förstärkte osäkerheten om brott begåtts.

Förundersökningen fortsätter medan polisen väntar på ytterligare kriminalteknisk analys för att avgöra om utredningen ska läggas ned helt och kvinnans misstankar avskrivas.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 18:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 17:03

Här skrapar Södertäljebon Flour en halv miljon kronor

IMG_9017

Skärmdump TV4

Onsdagsmorgonen blev en uppfriskande sådan när Södertäljebon Flour lyckades skrapa fram en halv miljon i TV4:s Nyhetsmorgon. – För vinsten vill jag resa till mitt favoritresmål Italien. Antingen Rom, Milano eller Venedig, självklart vill jag ta med mig Gbraiel, säger hon.

Flour från Södertälje fick sin tur i strålkastarljuset som dagens Trisskrapare i TV4 Nyhetsmorgon, där hon skrapade fram en vinst på 500 000 kronor.

Det var i slutet av oktober som Flour fick en överraskning när hon via en onlinelott skrapade fram tre TV-symboler, vilket ledde henne till TV-studion och TV4:s offentliga dragning.

– Jag trodde först inte att jag såg rätt, så jag ringde Gbraiel som kunde intyga att det stämde, berättade Flour.

(Annonslänk)

Med systersonen hejande från sidlinjen fylldes studion med jubel när den efterlängtade vinstsumman avslöjades. En vinst som hon planerar att använda till en längtad resa till Italien tillsammans med sin systerson Gbraiel.

– Vilken fantastisk morgon och vinst, stort grattis! Nu hoppas jag Flour och Gbraiel får en underbar resa till Italien. Flour är årets sjätte vinnare från Stockholms län som skrapat Triss i TV4 Nyhetsmorgon, säger Filippa Jartén, vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur.

Södertäljebon Flour
Foto: Svenska spel

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 16:04
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 16:04

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors