Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Polisen samverkar med boende när yngre dras in i kriminalitet

Polis

Arkivbild: Alexander Isa

När allt yngre barn dras in i kriminaliteten är det extra viktigt att med förebyggande insatser. Under måndagen befann sig polisen i Saltskog för att skapa en medvetenhet kring de risker barn utsätt för när de dras in i gängkriminalitet.

Nyrekrytering till kriminella gäng kan ske på olika sätt och det är en process som sker över tid. Ofta riktas rekryteringen till riskutsatta barn och ungdomar som lär sig värderingar och attityder som främjar kriminellt beteende.

Måndagseftermiddagen och kvällen tillbringade Södertäljepolisen och socialtjänsten i Saltskog med syftet att informera föräldrar och boende om de risker som finns när det gäller att barn och ungdomar dras in i kriminalitet. Under insatsen diskuterade man även hur man tillsammans kan arbeta för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Målet är att samverka med boende och öka medvetenheten hos föräldrar, för att förebygga att barn i riskzonen dras in fullt ut i kriminalitet.

Ett sätt för gängen att rekrytera barn kan dels vara genom tvång och hot om våld, men en indirekt rekrytering kan ske genom positiv förstärkning och belöningar.

– Det kan börja med att man erbjuder att hänga med och äta för att nästa gang åka med i bilen med killarna man ser upp till, säger förundersökningsledaren Calle Kos vid Södertäljepolisen.

Kriminella gäng söker också efter personer som de kan använda sig av på olika sätt, till exempel personer som är skickliga på att meka med mopeder eller hantera sprängmedel. Det är gängets behov som styr valet av rekryter. Att vara med i ett kriminellt gäng innebär ofta en ökad risk för både fysisk och psykisk hälsa.

Det är därför viktigt att förebygga och stoppa nyrekryteringen till dessa gäng. Under måndagen riktades insatsen mot Saltskog, men Södertäljepolisen har som målsättning att även rikta insatsen mot flera platser i Södertälje.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2023 17:11
Senast uppdaterad: 11 mars 2023 12:12

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors