Företag i fokus:

Polisen samverkar med boende när yngre dras in i kriminalitet

Polis

Arkivbild: Alexander Isa

När allt yngre barn dras in i kriminaliteten är det extra viktigt att med förebyggande insatser. Under måndagen befann sig polisen i Saltskog för att skapa en medvetenhet kring de risker barn utsätt för när de dras in i gängkriminalitet.

Nyrekrytering till kriminella gäng kan ske på olika sätt och det är en process som sker över tid. Ofta riktas rekryteringen till riskutsatta barn och ungdomar som lär sig värderingar och attityder som främjar kriminellt beteende.

Måndagseftermiddagen och kvällen tillbringade Södertäljepolisen och socialtjänsten i Saltskog med syftet att informera föräldrar och boende om de risker som finns när det gäller att barn och ungdomar dras in i kriminalitet. Under insatsen diskuterade man även hur man tillsammans kan arbeta för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Målet är att samverka med boende och öka medvetenheten hos föräldrar, för att förebygga att barn i riskzonen dras in fullt ut i kriminalitet.

Ett sätt för gängen att rekrytera barn kan dels vara genom tvång och hot om våld, men en indirekt rekrytering kan ske genom positiv förstärkning och belöningar.

– Det kan börja med att man erbjuder att hänga med och äta för att nästa gang åka med i bilen med killarna man ser upp till, säger förundersökningsledaren Calle Kos vid Södertäljepolisen.

Kriminella gäng söker också efter personer som de kan använda sig av på olika sätt, till exempel personer som är skickliga på att meka med mopeder eller hantera sprängmedel. Det är gängets behov som styr valet av rekryter. Att vara med i ett kriminellt gäng innebär ofta en ökad risk för både fysisk och psykisk hälsa.

Det är därför viktigt att förebygga och stoppa nyrekryteringen till dessa gäng. Under måndagen riktades insatsen mot Saltskog, men Södertäljepolisen har som målsättning att även rikta insatsen mot flera platser i Södertälje.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2023 17:11
Senast uppdaterad: 11 mars 2023 12:12

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors