Företag i fokus:

”Du har sagt mitt namn – Betala 50.000 kronor”

IMG_9516

28-åring bedöms av polis ha en ledande roll åtalas för grov utpressning. FOTO: Ur polisens förundersökning.

”Du är skuldsatt nu eftersom du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det, du har 48 timmar på dig att hämta dem”. Tre personer, från Stockholm, Södertälje och Nykvarn, åtalas för försök till grov utpressning av en företagare i Södertälje.

Tre personer från ett kriminellt nätverk åtalas för grov utpressning, varav en 28-årig man som bedöms av polis ha en ledande roll i en konflikt mellan kriminella gäng i Södertälje. Under perioden oktober till november utsattes en företagare för hot och krav på betalning av en påstådd skuld. Trots flera försök att lösa sig ut ur situationen fortsatt männen att pressa honom.

Det hela började med att företagares bror konfronterades av 28-åringen i september 2022 och hotade med våld – om inte ett belopp på 50.000 kronor betalades närmaste 48 timmarna. 28-åringen påstod att han hade pratat om honom med en tjej i en bar. En tjej, som företagarens bror tidigare hade en vänskaplig relation med.

– Han sa ”Du har sagt mitt namn. Du måste betala 50 000 kr på grund av det. Jag sa ”Hur ska jag kunna prata om någon jag inte ens vet namnet på. Jag vet ingenting om dig.”, berättade den utsatta brodern.

I samråd med sina syskon beslutades att inte betala utpressarna, men följande 48 timmarna eskalerade hoten och slutligen hotades han till livet. För att få det överstökat och kunna gå vidare med vardagen betalades totalt 50.000 kronor i två omgångar. Då kom nästa krav: 65.000 kronor varje månad – i 10 månader.

Denna gång gav de sig på företagaren som krävdes på pengar och hotades till livet. Som försäkring att beloppet skulle betalas in framfördes att de har ”vänner i Vårberg och Södertälje” som kommer söka upp dem om något oförutsägbart skulle hända.

– Om du inte vill betala då säger jag till killarna ”Han vill inte betala” och då få du se vad dem här kommer att göra, sade 28-åringen till Södertäljeföretagaren.

Två män åtals för delaktighet i ett utpressningsärende. FOTO: Polisen.

Eskalerade hot och krav på 650.000 kronor blev till slut för mycket att bära. Den utsatta familjen vände sig till polisen och anmälde händelsen. Kort därefter greps tre personer och har sedan dess suttit häktade och den 8 mars väcktes åtal mot samtliga misstänka män.

28-åringen, som är skriven i Stockholmsområdet och förekommer i 29 avsnitt i belastningsregistret, åtalas för försök till grov utpressning.

Två andra män åtals för medhjälp till försök till grov utpressning. Den ena är född år 2001 och är skriven i Nykvarn och är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Den andra är född år 2002, skriven i Södertälje, och är sedan tidigare dömd för ringa narkotikabrott och vapenbrott.

Som bevisning mot de åtalade har åklagren bilder och chattar från männens telefoner samt vittnesförhör från brottsoffren. När rättegången inleds mot samtliga män är i nuläget inte bestämt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2023 02:49

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors