Företag i fokus:

Kuba dance company – Semifinalisterna som står utan lokal

KUba D.

Foto: Alexander Isa

Talangerna Kuba dance company, som med sin audition fick stående ovationer och skakade om i talang juryn, står tragiskt nog utan en lokal med stadigvarande tider att vistas på. Dansgruppen med sin dansledare, Maria Izgin, valsar runt i Södertälje för att finna en plats att öva sin koreografi på.

Hur kan det komma sig att det är på detta vis? Kommunen har ett ansvar att hjälpa föreningslivet att få tider att kunna vistas på de lokaler som finns att nyttja för träningstillfällen. Politikernas svar på eländet, är att det är svårt att erbjuda alla föreningar tider under så kallade ”prime time”, då alla grupper vill träna, mellan tiderna 16-20. Detta ska inte spela någon roll, när vi har talanger som denna grupp i Södertälje. Klart denna dansgrupp ska få en lokal de kan öva koreografin på.

Det är inte nog med att de kommer från ett drabbat område, med hög kriminalitet och trots det kämpar med en glöd och hopp om både livet och framtiden. Som en jurymedlem sa, ”det ni gjorde på scen, dansen ni framförde är starkare än alla pistoler i världen”. Därför ska sådana verksamheter få prioriteras. Gruppen som består av framtidens kvinnor i Södertälje ska känna att de har kommunen bakom sig.

Än så länge har Kuba Dance Company nyttjat lokalerna i Allaktivitetshuset i Saltskog.

Maria Izgin berättar ”Jag har ingen egen lokal, jag försöker alltid ha lokalen när den inte är upptagen, för tillfället tränar vi på Allaktivitetshus, men det är inte officiellt, utan så länge lokalen är ledig”. Det är nu kommunen ska stå upp för vad som faktiskt kan göra skillnad. Det är nu man ska lyfta upp dessa grupper. Det är i dessa tider som man ska hylla en sådan insats. Det är inte imorgon, men idag som vi ska ordna det!

Självklart har jag förståelse för de idrottsföreningar, och andra föreningsliv som har bokat upp tider tidigt och ska få förtur till de lokaler som finns. Det är inte det som är problemet, utan att skapa och frigöra fler lokaler för sådana tillställningar för att få bort fler från gatorna. Minska kriminaliteten. Eliminera möjligheten till att kunna bidra till den gängkriminalitet idag som gått ner i åldrarna och som rekryterar skolbarn. Det finns ingen ålder på kriminalitet idag, och gängvåldet har ökat. Därför är det ingen ursäkt överhuvudtaget att inte möjliggöra en lokal där bl.a. Kuba dance company får öva på sin dans.

Redan på fredag kan vi börja rösta på bidragen. Visst är vi med och stöttar lokala dansgruppen och fantastiska talanggruppen Kuba dance company vidare till final!

Läs även – Från Kuba till Södertälje – till TV4s Talang

Maria Izgin och elverna i semifinal i Tal nu på fredag.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 mars 2023 11:50
Senast uppdaterad: 9 mars 2023 16:37

Damerna utklassade Uppsala i första semifinalmatchen

SBBK Maria Jespersen.

SBBKs Maria Jespersen.
Fotograf: Petra Gau.

SBBKs damer visade klass i den första semifinalmatchen mot Uppsala Basket i Täljehallen, där de tog en övertygande ledning redan i den första perioden och slutade med en krossande seger på 88-45.

(översatt från engelska till svenska) Vårt fokus visade sig i matchen då vi följde coach Bernats spelplan väldigt bra, säger SBBKs danska startspelare, Maria Jespersen.

I går kväll satte SBBKs damlag tonen för sin semifinalserie mot Uppsala Basket med en överlägsen start i Täljehallen. SBBK tog omedelbart kommandot och ledde med 10-0 tidigt i matchen, vilket tvingade Uppsala till en tidig timeout. Uppsalas spelare såg utmanade ut efter timeouten, och första perioden slutade med en ledning för SBBK på 26-9.

(Annonslänk)

Matchen fortsatte i samma anda, med SBBK som behöll kontrollen genomgående. Publiken, bestående av 345 åskådare, fick bevittna en match som snabbt utvecklade sig till en uppvisning av SBBKs styrka och samspel. Slutsiffrorna på tavlan visade 88-45, med jämnt fördelade periodresultat som vittnade om SBBKs dominans under hela matchen.

Klara Lundquist ledde poängligan för SBBK med 16 poäng, tätt följd av Frida Eldebrink och Maria Jespersen, som båda bidrog med 15 poäng var. Uppsala kämpade modigt men kunde inte matcha intensiteten från Södertälje-laget, där Stephanie Visscher blev poängbäst med 14 poäng.

– Vi har varit mycket fokuserade under träningarna eftersom slutspelet är ”en ny säsong”. Vårt fokus visade sig i matchen då vi följde coach Bernats spelplan väldigt bra. Vi hade stort fokus på vår fördel inuti på alla positioner och vi genomförde det väl. Sammantaget känns det mycket tillfredsställande, vi spelade osjälviskt och tog många bra beslut både i anfall och försvar. Sammantaget en riktigt stor laginsats som började med bra träningar den här veckan. På lördag är det en ny match, de kommer att ändra en del saker och det kommer även vi. De kan också ha varit extra trötta inför den här matchen på grund av sina tre tuffa kvartsfinalmatcher mot Östersund, säger SBBKs danska startspelare, Maria Jespersen.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 08:30
Senast uppdaterad: 12 april 2024 08:59

Kommunanställd varnas för olämpligt uttalande

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

En anställd inom Södertälje kommun har mottagit en officiell varning efter att ha gjort ett uttalande som uppfattats som sexistiskt av en kollega, enligt ett beslut från kommunen.

(Annonslänk)

En skriftlig varning har utfärdats till en kommunanställd i Södertälje efter ett incident där personen i januari uttryckt sig på ett sätt som anses kränkande och sexistiskt. Varningen markerar en allvarlig förseelse mot anställningsavtalet, vilket detaljerar arbetstagarens skyldigheter och åtaganden inom sin anställning.

Denna typ av beteende, inklusive sexuella trakasserier, kommentarer eller skämt med sexuell innebörd, är strängt förbjudet inom kommunens arbetsplatser och anses vara helt oacceptabelt. Arbetsgivaren har klargjort att sådana handlingar inte bara undergräver den professionella arbetsmiljön utan också strider mot de värderingar och etiska riktlinjer som upprätthålls inom organisationen.

I varningsbrevet betonas det att en upprepning av liknande beteende kan resultera i uppsägning från anställningen.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 07:14
Senast uppdaterad: 12 april 2024 07:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors