🕝 1 minuter
Här vill kommunen förtäta vid tilltänkt skyskrapa
Publicerad 9 mars 2023 06:15
Uppdaterad 9 mars 2023 14:16

Illustration: Strategisk Arkitektur/Södertälje Kommun

Sedan tidigare finns det planer för en skyskrapa med 17 våningar och 250 bostäder i Viksängen. Nu utreder Södertälje kommun om det kan byggas fler bostäder intill den tilltänkta skyskrapan.

I översiktsplanen ”Framtid Södertälje” som antogs 2013, nämns Östertälje som en given knutpunkt. Södertälje kommun och Samhällsbyggnadskontoret har sedan tidigare lagt fram ett planförslag för att omvandla fastigheten Floretten 1 och en del av Östertälje 61:2 för bland annat en skyskrapa och cirka 250 nya bostäder.

I en varierande byggnadshöjd, upp till 17 våningar, ska nya bostäderna tillföra området en ökad variation av både upplåtelseformer och bostadstyper och i detaljplanen medför även att delar av strandskyddet kan komma att behöva upphävas.

Nu överväger kommunen att bygga fler bostäder i området och undersöker möjligheterna. Planen för området, inklusive antal bostäder och design, kommer att tas fram senare under planarbetet eftersom det inte finns några befintliga skisser eller idéer. Innan planarbetet kan startas måste det godkännas av stadsbyggnadsnämnden, dock oklart när beslut kommer att fattas.

För närvarande finns det ingen intressent som är intresserad av att bygga på marken, så markanvisningar kommer att diskuteras senare i processen.

Den tilltänkta skyskrapa vid Viksängen. Illustration: Strategisk Arkitektur/Södertälje Kommun

Bild: Södertälje Kommun

Dela artikeln