Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Stor insats mot Södertälje – Samverkar med italiensk polis

Gunnar-Appelgren-.-2048x1471

Gunnar Appelgren. Foto: Shamash Oyal.

Operativa rådet, polisens särskilda organisation mot grov och organiserad brottslighet har fattat beslut om en ny insats. Insatsen ”Ragnhild” mot vapensmugglingen och den ekonomiska brottsligheten i Södertälje, rapporterar Lt.

Det eskalerade våldet i Södertälje med flera dödsskjutningar har fått Operativa rådet, som bilades år 2002, att inleda en ny, men en betydligt hårdare, insats mot Södertälje.

Operativa rådet består av representanter för landets polismyndigheter såsom Säkerhetspolisen, Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Tullverket. Tillsammans har rådet fattat att rikta en stor insats mot kriminella aktörer i Södertälje.

Insatsledaren blir enligt Lt kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, som också ledde Tore 2-insatsen för tolv år sedan i Södertälje. Den nya insatsen Ragnhild ska bland annat fokusera mot brott inom den legala och den institutionella nivån så som fuskande byggbolag, avfallsbolag och brottslighet i välfärdssektorn.

Foto: Shamash Oyal.

En insats som riktas mot flera kriminella aktörer inom polisens brottspyramid.

– Vi ska trycka pyramiden uppifrån och ner samtidigt som den ordinarie polisverksamheten inom ramen för Tore 3, trycker underifrån och upp, säger Gunnar Appelgren till Länstidningen, som nyligen var i Italien för att ta lärdom om deras arbete med brottsligheten.

Insatsen innebär även ett samarbeta med antimaffiapolisen i Italien, och Ragnhildsinsats ska ingå i en styrgrupp inom antimaffiaarbetet som enligt Lt leds av italiensk polis inom ramen för Europol. I insatsen deltar även polis från Belgien, Frankrike, Holland, Spanien och Tyskland.

– Vi kommer att ha ett antal ärenden som ska köras ihop med dem. Vi kommer även rekrytera hit ekobrottsspecialister, finansiella utredare, operativa analytiker och vi kommer att följa en hel del pengar som går ut i Europa, säger Gunnar Appelgren till tidningen.

Enligt Lt har inledande samtal om samarbetet redan förts med kommunstyrelseordförandena, stadsdirektörerna och de lokala polischeferna

Läs även – Han knäckte gängen i Södertälje – Nu tar han nya tag

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 mars 2023 21:11
Senast uppdaterad: 8 mars 2023 21:11

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors