🕝 1 minuter
Döms till fängelse för våldtäkt mot sovande kvinna
Publicerad 5 mars 2023 06:00
Uppdaterad 5 mars 2023 14:42

Arkivbild/Montage

I slutet på februari meddelades dom mot en Södertäljebo som varit åtalad för våldtäkt i Järna. Södertälje tingsrätt dömer mannen till fängelse i flera år samt betala stort belopp i skadeskadestånd till den utsatta kvinnan.

Det var den 24 december 2022 som mannen hade sex med en kvinna som inte deltog frivilligt i Järna. Enligt domen ska mannen, som är i 60-årsåldern, haft samlag med kvinnan mot hennes vilja när de firade jul ihop.

I utredningen framgår det att kvinnan hade somnat, men vakande av att mannen trängde in i henne och i paniken låg hon blixtstilla och låtsades försöka sova. Våldtäkten ska enligt kvinnan pågått cirka en timme, men mannen däremot menar att det pågick i cirka 10-15 minuter.

Mannen i 60-årsåldern nekar även till anklagelserna om våldtäkt och menade att han inte uppfattade som att hon låg och sov. Han menar också att kvinnan inte på något sätt visade på att hon inte ville, utan hon var helt passiv.

Tingsrätten dömer mannen mot sitt nekande och dömer honom till grovt oaktsam då kvinnan på grund av sömn befann sig i en särskilt utsatt situation. Tingsrätten dömer mannen till fängelse tre år och två månader, samt att han ska betala skadestånd till kvinnan med 215 000 kronor.

Dela artikeln