🕝 1 minuter
Biblioteket slopar flera avgifter för att locka nya medlemmar
Publicerad 4 mars 2023 11:30
Uppdaterad 4 mars 2023 11:07

Foto: Pexels

Nu blir det lättar och att låna böcker från biblioteken i Södertälje när meddelandeavgifter, reservationsavgifter och förseningsavgifter tas bort.

Avgifterna tas bort för att göra det billigare att låna böcker och för att alla ska känna sig välkomna att använda bibliotekets tjänster. Lärdom från andra bibliotek visar att bibliotekets personal frigör arbetstid när hanteringen av avgifter och krav tas bort. Det har konstaterats att kostnaden för att hantera avgifterna är högre än de pengar som kommer in.

Tidigare kunde personer som inte betalade förseningsavgifter eller hade gamla skulder bli avskräckta från att besöka biblioteket, särskilt de med små ekonomiska marginaler. Under Covid-19-pandemin märkte biblioteket att antalet försenade böcker inte ökade trots att de tillfälligt tog bort förseningsavgifterna.

Beslutet om att ändra avgifterna är en anpassning till de rekommendationer och riktlinjer som Regionbiblioteket i Stockholm har tagit fram för avgifter och utlåningstider och har fattats av Kultur- och fritidsnämnden. Det ska noteras att den som tappar bort eller förstör en bok eller annan media kommer fortfarande att vara ersättningsskyldig, med undantag för barn som lånar barnmedia där fakturan går till vårdnadshavare.

Förseningsavgifter, meddelandeavgifter och reservationsavgifter tas bort, men avgiften för fjärrlån höjs dock från 20 kr till 40 kr. En ändring som trädde i kraft den 1 mars.

Dela artikeln