Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Protester orsakade stora förseningar i pendeltågstrafiken

0C60025A-EF79-4EEC-95F2-7E423B79653A

Foto: Alexander Isa.

Under onsdagen uppstod stora förseningar i kollektivtrafiken på grund av personalbrist. Men det ska enligt LT bero på en sjukskrivningsaktion som en protest mot att tågvärdarna avvecklats på pendeltågen.

Det var i måndags som beslutet, om att slopa tågvärdarna helt fram till slutet av sommaren, fick grönt ljus. Under onsdagen, den 1 mars, inleddes den första etappen där hälften av de cirka 40 tågseten i Stockholms pendeltågstrafik körde utan tågvärdar ombord.

Kameror kommer nu att övervaka säkerheten vid på- och avstigning, medan lokföraren gör utrop i högtalarna. Men i enkäter som gjorts framgår att 98 procent av lokförarna anser att deras arbetsmiljö kommer att påverkas negativt av ensamarbete när tågvärdarna avvecklas – det i sin tur skapar en oro att det kan leda till psykisk stress och ångest. Enligt uppgifter har många lokförare lämnat sina jobb på grund av oro för att lämnas ensamt ansvariga för ett helt pendeltåg med tusentals resenärer ombord.

– Någon ordentlig utredning har inte gjorts. Det här är inte vad vi kom överens om. Ingen har frågat personal, fack eller skyddsombud om deras synpunkter och farhågor, och flera stora och viktiga frågetecken kvarstår, konstaterar Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm i ett pressutskick.

Redan samma dag som tågvärdarna togs bort, onsdagen den 1 mars, uppstod stora förseningar i pendeltågstrafiken och det dröjde länge innan resenärer från Södertälje kunde ta sig vidare. Enligt SL själva berodde förseningarna på färre avgångar som kopplades till personalbrist, men enligt LT var orsaken i själva verket en stor sjukskrivningsaktion som en protest mot att tågvärdarna avvecklats.

Men om det rör sig om stora protester vill MTR inte spekulera i.

– Vi har i grund och botten en stor brist på lokförare i hela Sverige och arbetar hårt med att utbilda nya lokförare för att ha en reservkapacitet framöver. Varje gång det blir en sjukskrivningstopp så kan det dessvärre bli en trafikpåverkan, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig för MTR, till Lt.

Den 22 mars ska ärendet tas upp för beslut i Region Stockholms trafiknämnd.

– Vi behöver fler händer i kollektivtrafiken, inte färre. Det här handlar om trygghet, både för resenärer och personal. Att genomföra en så här stor förändring utan att utreda ordentligt riskerar att få allvarliga konsekvenser, säger Lina El Yafi (V), ledamot i trafiknämnden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 3 mars 2023 08:21

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors