🕝 2 minuter
Protester orsakade stora förseningar i pendeltågstrafiken
Publicerad 3 mars 2023 05:00
Uppdaterad 3 mars 2023 09:21

Foto: Alexander Isa.

Under onsdagen uppstod stora förseningar i kollektivtrafiken på grund av personalbrist. Men det ska enligt LT bero på en sjukskrivningsaktion som en protest mot att tågvärdarna avvecklats på pendeltågen.

Det var i måndags som beslutet, om att slopa tågvärdarna helt fram till slutet av sommaren, fick grönt ljus. Under onsdagen, den 1 mars, inleddes den första etappen där hälften av de cirka 40 tågseten i Stockholms pendeltågstrafik körde utan tågvärdar ombord.

Kameror kommer nu att övervaka säkerheten vid på- och avstigning, medan lokföraren gör utrop i högtalarna. Men i enkäter som gjorts framgår att 98 procent av lokförarna anser att deras arbetsmiljö kommer att påverkas negativt av ensamarbete när tågvärdarna avvecklas – det i sin tur skapar en oro att det kan leda till psykisk stress och ångest. Enligt uppgifter har många lokförare lämnat sina jobb på grund av oro för att lämnas ensamt ansvariga för ett helt pendeltåg med tusentals resenärer ombord.

– Någon ordentlig utredning har inte gjorts. Det här är inte vad vi kom överens om. Ingen har frågat personal, fack eller skyddsombud om deras synpunkter och farhågor, och flera stora och viktiga frågetecken kvarstår, konstaterar Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm i ett pressutskick.

Redan samma dag som tågvärdarna togs bort, onsdagen den 1 mars, uppstod stora förseningar i pendeltågstrafiken och det dröjde länge innan resenärer från Södertälje kunde ta sig vidare. Enligt SL själva berodde förseningarna på färre avgångar som kopplades till personalbrist, men enligt LT var orsaken i själva verket en stor sjukskrivningsaktion som en protest mot att tågvärdarna avvecklats.

Men om det rör sig om stora protester vill MTR inte spekulera i.

– Vi har i grund och botten en stor brist på lokförare i hela Sverige och arbetar hårt med att utbilda nya lokförare för att ha en reservkapacitet framöver. Varje gång det blir en sjukskrivningstopp så kan det dessvärre bli en trafikpåverkan, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig för MTR, till Lt.

Den 22 mars ska ärendet tas upp för beslut i Region Stockholms trafiknämnd.

– Vi behöver fler händer i kollektivtrafiken, inte färre. Det här handlar om trygghet, både för resenärer och personal. Att genomföra en så här stor förändring utan att utreda ordentligt riskerar att få allvarliga konsekvenser, säger Lina El Yafi (V), ledamot i trafiknämnden.

Dela artikeln