Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Telge bidrar till mindre cancerframkallande utsläppt

7D6FC517-2C68-4F58-B055-4A41F88D1BF7

Arkivbild

I augusti 2022 signerades ett unikt avtal mellan Söderenergi och Telge Återvinning. Nu har Telge Återvinning mottagit ett unikt verifikat som visar på att 988 kilo tungmetaller avskilts som bidrar till en lägre Co2-utsläpp.

Telge Återvinning har mottagit ett unikt verifikat från Söderenergi som visar hur mycket tungmetaller avfall innehåller och vilka nyttor avfallet kan generera. Under 2022 tog Söderenergi hand om nästan 15 000 ton returträ, varav 988 kg var tungmetaller, främst arsenik och krom. Verifikatet innehåller konkreta data om nyttorna som avfallet genererade, inklusive 56 000 MWh fjärrvärme och 988 kg avskilda tungmetaller som är cancerframkallande och kan orsaka reproduktionsstörningar och mutationer.

– Så vitt vi vet är vi först i världen med ett verifikat för spårbarhet i avfallsströmmarna. Ett verifikat som visar den miljö- och klimatnytta som vi skapar genom energiåtervinning av avfall, säger Jan Steinle Söderenergis bränslechef.

Jan Steinle, bränslechef på Söderenergi och Vesa Hiltul vd för Telge Återvinning. Pressbild.

Samarbetet innebär att Telge Återvinning levererar returträ till Söderenerg som därefter ser till att det omvandlas till värme och el. Processen bidrar också till tungmetaller såsom krom och arsenik tas ut ur kretsloppet. För höga halter av krom kan ge upphov till cancer, mutationer eller reproduktionsstörningar. Arsenik är mycket giftigt för vattenlevande organismer och är klassat som cancerframkallande.

Verifikatet visar den miljö- och klimatnytta som skapas genom energiåtervinning av avfall och är det första i sitt slag i Sverige och möjligen i världen. Verifikatet ger en spårbarhet i avfallsströmmarna som Söderenergi tror kommer att bli en branschstandard i framtiden.

– Spårbarhet i avfallet med verifikat är något som vi tror att alla seriösa kunder kommer att kräva i framtiden. Vi tror att det kommer att bli branschstandard, säger Telge Återvinnings vd, Vesa Hiltul.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2023 12:04
Senast uppdaterad: 2 mars 2023 12:04

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors