Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Södertäljebons nya uppdrag: Teckna årets julkalender

Lina Neidestam, julkalendern 2023

 Foto: Daniel Stigfelt/Sveriges Radio.

Den svenska illustratören, barnboksförfattaren och serieskaparen från Södertälje, Lina Neidestam, har fått uppdraget att illustrerar julkalendern 2023 i Sveriges Radio.

Serietecknaren Lina Neidestam är skaparen av den populära humorserien Zelda, bilderboken Rysliga Förskolan och medskapare av bokserien Asynja. Nu har Sveriges Redio gett henne uppdraget att skapa bilderna till årets julkalender i Barnradion, ”Tjuven på Sankt Nikolaus läroverk”, som är skriven av Astrid Mohlin.

Handlingen utspelar sig i en nära framtid där allt färre firar jul och snön inte längre faller. I en skola djupt inne i en skog i Sverige utbildas julens unga beskyddare, och Dante är ett av tio barn som valts ut för att börja där. Skolan har som uppdrag att sprida julmagi, men snart blir det klart att det finns en tjuv på skolan.

– Lyssnarna kommer att välkomnas in i en magisk julvärld. Sankt Nikolaus läroverk är en internatskola för julmagi. Man kommer få vara med och lösa ett mysterium med mycket oväntade vändningar, och stifta bekantskap med spännande lärare, elever och djur, säger Astrid Mohlin om årets radiojulkalender i ett pressmeddelande.

Lina Neidestam och Astrid Mohlin, författare och regissör. Foto: Daniel Stigfelt/Sveriges Radio.

Astrid Mohlin, författaren och regissören bakom julkalendern, har tidigare skapat flera populära dramapoddar för unga, inklusive ILY (I love you) och Sommarlovsmysteriet i Barnradion. Julkalendern kommer att spelas in i Göteborg under våren, och barnen som är med kommer från olika delar av landet – precis som i berättelsen.

Nu ser Södertäljebon fram emot uppdraget att illustrerar julkalendern som har premiär den 1 december 2023.

– Det roligaste är att få vara med och skapa en helt ny värld. När jag läste berättelsen fick jag direkt upp tydliga bilder av Dante och de andra, det kändes som att de redan fanns, säger Södertäljebon Lina Neidestam i ett pressmeddelande.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2023 12:05

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors