Företag i fokus:

Beskedet: Telge beslutar att inte riva Lunagallerian

2022_02_luna2-2

Foto: Alexander Isa.

Det var tänkt att riva Lunakvarteret och bygga nya, modernare, fastigheter. Nu framkommer det uppgifter om att Telge fastigheter beslutat att istället renovera hela fastigheten, det rapporterar SVT.

2019 genomfördes en större undersökning där omfattande mögelskador upptäcktes. Möglet hade spridit sig i kvarterets byggnader och ett beslut om att delar av kvarteret behövde rivas och återuppbyggas, och andra delar restaureras, hade fattats.

Nu har Telge fastigheter beslutat att istället renovera hela kvarteret och därmed valt att slopa den tidigare planen om att bygga nytt.

Enligt Telge fastigheters VD, Krister Mellström som SVT talat med, blir det väldigt kostsamt att riva allt, samt att det finns en osäkerhet om nya hus faller på plats med dagens konjunktur. Kostnaden att riva och bygga nytt skulle kunna hamna på flera miljarder kronor. Då kvarterets stommar är friska anses en stor renovering vara en bättre lösning och därmed skära ner på kostnaderna. Notan på en sådan lösning skulle kunna hamna på mindre än en miljard kronor.

Den tidigare tilltänkta skissen. Illustration: Södertälje kommun

– Det här har varit en del i arbetet med att ta fram den nya detaljplanen. I det ingår väldigt mycket grundförutsättning och i det ser vi att de både är möjligt att behålla stommarna och bygga vidare och göra något bra av det, säger Telge fastigheters VD, Krister Mellström, till Svt.

Planen är bland annat att återinföra gatan mellan Nygatan och Storgatan, där rulltrapporna i Lunagallerian finns idag.

Tidigare planerade Telge Fastigheter att stänga ner hela kvarteret januari 2024, men nu väntas renoveringen delas upp i olika etapper och att vissa butiker får finnas kvar en längre period. De som kan finnas kvar kommer vara kvar, medan de som behöver evakueras flyttas till andra lokaler i centrum, meddelar Telge fastigheter.

Målet är att renoveringen ska vara helt färdigställd år 2028 .

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2023 17:46
Senast uppdaterad: 2 mars 2023 17:46

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors