Företag i fokus:

Stora skillnader när elever betygsätts i gymnasiet

Täljegymnasiet

Foto: Alexander Isa

Betygsättningen i svenska gymnasieskolor är inte likvärdig, och nu ska regeringen utreda hur den ska bli mer rättvis. Så här generösa är skolorna i Södertälje kommun. 

Forskare och skolmyndigheter har återkommande konstaterat att det finns stora brister i likvärdighet när det gäller betygsättning i Sverige. Ett betyg kan betyda något i den ena skolan och något annat i en annan – vilket gör att elever från olika gymnasieskolor får olika förutsättningar att komma in på högskoleutbildningar eller att klara gymnasieexamen. 

I höstas kom Riksrevisionen fram till att de insatser som hittills gjorts inte gett önskat resultat och på deras rekommendation har nu regeringen beslutat att utreda hur betygssättningen kan bli mer rättvis. 

– Om betygen inte rättvisande speglar elevers kunskaper kan det leda till negativa konsekvenser både för individ och samhälle. Det är därför viktigt att åtgärda de brister i systemet som synliggörs, sa skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande när utredningen presenterades.

Ett av få sätt att undersöka likvärdig betygssättning är att jämföra betyget på nationella provet och på betyget i hela kursen, vilket Skolverket gör varje år. Utifrån siffrorna går det inte att säga om eleverna har fått för höga eller låga betyg: det finns inga statliga regler för hur stor avvikelsen mellan prov- och kursresultat får vara och lärare kan göra bedömningen att elever nått kunskapsmålen även om de hade lägre betyg på provet.

Däremot går det att jämföra skolorna med andra skolor med liknande resultat på de nationella proven – och på så sätt se om en skola är mer eller mindre generös i sin betygssättning.

Kan ge negativa konsekvenser både för individ och samhälle enligt skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild

Generösa betyg i fem kurser i Södertälje

Newsworthy har analyserat skillnaden mellan provresultat och betyg i 15 kurser vid fem gymnasieenheter i Södertälje från vårterminen 2022. För varje kurs och varje skola har vi jämfört andelen elever som fått ett högre betyg på kursen som helhet än på nationella provet med andra skolor som har ungefär samma provresultat. I fem av de här kurserna var betygsättningen generösare än på i liknande skolor. I åtta var betygsättningen restriktivare.

På NTI Gymnasiet Södertälje var betygen generösare än i jämförda skolor i ett av tre kurser. I till exempel matematik 3c fick 29 procent av eleverna ett högre betyg på kursen än på nationella provet under vårterminen 2022. På de 35 andra skolor i landet som hade ungefär samma resultat på nationella provet var det i snitt 24 procent som fick ett högre betyg på kursen än på provet och NTI Gymnasiet Södertälje tillhör de skolor i jämförelsen som var mer generösa. På S:ta Ragnhildgymnasiet var man däremot restriktivare än jämförda skolor i fyra av fyra kurser.

Större avvikelse i friskolor

Skolornas avvikelser ändras ofta från år till år och från ämne till ämne. Generellt är det vanligare med högre kursbetyg i relation till provresultaten i friskolor. I Södertälje gick samtliga jämförda elever på friskolor. Enligt Skolverket är det också vanligare med generösare rättning av de nationella proven i friskolor, vilket kan innebära att skillnaden mellan kommunala och enskilda huvudmän kan vara ännu större i verkligheten. 

Samtidigt är skillnaderna mellan olika friskolor och olika kommunala skolor stor. Det finns friskolor som är mycket restriktiva och kommunala som är generösa och skillnaderna mellan de olika skoltyperna kan förklara en liten del av skillnaderna i betygssättning i relation till provresultaten, skriver Skolverket. De pekar också på att det förekommer relativ betygssättning, att betygen sätts i relation till klasskamraterna. Ju högre prestationsnivå i undervisningsgruppen desto mer restriktivare betygssättning.

Kurserna där högst andel fått högre betyg på kursen än på provet

SkolaKursAndel som fått högre betygI förhållande till liknande skolor*
Praktiska Gymnasiet SödertäljeMatematik 1A97 %
Örjanskolan gymSvenska 361 %Mycket generösare
Praktiska Gymnasiet SödertäljeSvenska 150 %
Mälardalens Tekniska GymnasiumSvenska 339 %Generösare
VackstanäsgymnasietSvenska 138 %Kring medel
Praktiska Gymnasiet SödertäljeEngelska 537 %
VackstanäsgymnasietEngelska 636 %Generösare
VackstanäsgymnasietMatematik 1A32 %Kring medel
Örjanskolan gymEngelska 631 %Generösare
NTI Gymnasiet SödertäljeMatematik 3C29 %Generösare

Skolor som räknas som ”mycket generösare” tillhör den tiondel där störst andel elever som fått ett högre betyg på kursen än på provet. Källa: Skolverket

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 28 februari 2023 23:00

JUST NU: Minderåriga skadade i bostadsområde – Två gripna

Sham

Foto: Shamash Oyal

En stor polisinsats pågår i Lina Hage där ett misstänkt grovt brott utreds. Enligt uppgifter till Telgenytt har flera personer skadats, däribland minderåriga. Flera personer har också gripits i samband med händelsen.

Polisen är för närvarande på plats med flera patruller i en omfattande insats i Lina Hage efter larm om grovt brott.

– Vi kommer till platsen och kunde konstatera att något har inträffat som vi misstänker är ett grovt brott. Jag kan inte gå in på detaljer om exakt vilket brott det rör sig om i nuläget på grund av omständigheterna, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

(Annonslänk)

Händelsen, som inkom till polisen runt klockan 20 på tisdagen, resulterade i att ett stort område spärrats av och har lett till att flera personer frihetsberövats, något som polisens talesperson bekräftar för Telgenytt.

– Vi har frihetsberövat två personer och för tillfället söker vi inte efter fler gärningsmän.

Enligt källor till Telgenytt har minst två personer förts till sjukhus för vård efter händelsen. Polisen håller dock detaljerna om skadeläget och brottet under sträng sekretess för närvarande. Ytterligare information om det misstänkta brottet och de inblandade är fortsatt okänd, och polisen är försiktig med att dela information medan utredningen pågår.

– Det är en fråga som jag inte kan svara på, säger polisen.

Enligt uppgifter till Telgenytt rör det sig om en incident som ska ha inträffat inne i en bostad där minderåriga barn skadats. Skadeläget är fortfarande oklart sent på tisdagskvällen.

Stort pådrag i Lina Hage
Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 21:10
Senast uppdaterad: 23 april 2024 22:30

Popstjärnan bokad som första artist till Södertäljedagarna

Namnlost-1

Cazzi Opeia.
Pressbild: Anna-Lena Ahlström

Södertäljedagarna, tidigare känd som Södertäljefestivalen, har offentliggjort sin första artist. Popstjärnan Cazzi Opeia, känd från Melodifestivalen och American Song Contest, kommer att uppträda på Stora Torget.

Södertäljedagarna, tidigare känd som Södertäljefestivalen, har offentliggjort sin första artist för årets evenemang. Popstjärnan Cazzi Opeia, känd från Melodifestivalen och American Song Contest, kommer att uppträda på Stora Torget.

Södertäljedagarna är den nya benämningen på den årliga stadsfesten i Södertälje, som anpassas till stadens ekonomiska och strukturella förändringar. Årets evenemang, som hålls mellan den 30 augusti och 1 september, markerar en paus från den traditionella festivalens storlek, med planer på att återvända fullt ut 2025.

(Annonslänk)

– Vi är jätteglada att kunna presentera Cazzi Opeia till Södertäljedagarna! Hon har en fantastisk energi och kommer bjuda på en härlig show i city, säger Malin Eriksson, Event- och kundansvarig, Södertälje City

Cazzi Opeia, som egentligen heter Moa Anna Maria Carlebecker, har gjort sig känd inom musikvärlden genom sina framgångar i både amerikanska och europeiska musiktävlingar. Hon var en av låtskrivarna till Loreens vinnande bidrag ”Tattoo” i Eurovision Song Contest och har även själv tävlat i Melodifestivalen där hon nådde en nionde plats i finalen 2022.

Förutom Cazzi Opeia kommer Södertäljedagarna att erbjuda en rad andra attraktioner, inklusive matstånd, utställare och olika aktiviteter. Festivalen, som är öppen för alla och gratis att besöka, utlovar en helg fylld med underhållning och kultur mitt i Södertäljes hjärta, på Stora Torget.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 april 2024 19:51
Senast uppdaterad: 23 april 2024 19:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors