Företag i fokus:

Två timmar gammal bebis avled – Sjukhusets rutiner brast

2022_01_Sodertalje-Sjukhus-scaled

Arkivbild.

Ett spädbarn avled två timmar efter födseln, men barnets liv hade kunnat räddas – om sjukhuset följt rutiner. Enligt en lex Maria-anmälan till IVO.

Barnet föddes genom ett kejsarsnitt på Södertälje sjukhus, men redan efter några minuter försämrades barnets andningsförmåga. Trots den allvarliga situationen följdes inte rutinen att tillkalla hjälp via larmsystemet, samt att sjukhuset missade att sätta in intensiva medicinska insatser tidigare.

Det i sin tur hade kunnat ändra förloppet, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Dock har dödsorsaken har inte kunde fastställas. 

Det konstaterades att barnets inre organ var förstorade jämfört med graviditetslängden, men det bedömdes inte utgöra den primära dödsorsaken. Däremot skulle det kunna indikera att barnet hade nedsatta resurser att klara av den fysiska påfrestningen att börja andas själv. Hade intensiva medicinska insatser sats in tidigare hade barnet kunnat överleva, enligt anmälan till IVO.

”De brister vi sett i det initiala omhändertagandet samt i våra rutiner, där högre medicinsk kompetens skulle behövts tidigare i förloppet, kan ha bidragit till att barnet inte överlevde och därmed betraktar vi detta som en allvarlig vårdskada.”, skrevs det i anmälan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 februari 2023 11:38
Senast uppdaterad: 24 februari 2023 13:13

MINGELBILDER v.15 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0007

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.13

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 21:16
Senast uppdaterad: 15 april 2024 21:16

KLART: Ikea säkrar mark i Södertälje

2022_03_ikea

Pressbild: IKEA

Ikea har tecknat ett avtal med Södertälje kommun om köp av mark i Almnäs, där de planerar att uppföra en omfattande distributionscentral. Det rapporter Lt.

(Annonslänk)

Ikea har undertecknat ett intentionsavtal och ett markavisningsavtal med Södertälje kommun. Det ger företaget rätt att förvärva, enligt tidigare uppgifter, 82 000 kvadratmeter mark i Almnäsområdet där Ikea planerar att använda halva markområdet, 41 000 kvadratmeter, till att bygga en ny distributionscentral.

– En fortsatt långsiktig närvaro i Stockholmsregionen är viktig, sade Ikeas presstalesperson Louise Ridell Ehinger tidigare till Telgenytt.

Enligt LT slöts avtalet mellan redan i januari, men hölls konfidentiellt tills det vunnit laga kraft efter ett godkännande av kommunfullmäktige. Tidningen rapporterar att priset för marken är satt till 1 200 kronor per kvadratmeter, vilket totalt motsvarar en köpeskilling på 98,4 miljoner kronor.

Läs även: – IKEA bekräftar planer på förlängt intentionsavtal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 18:00
Senast uppdaterad: 15 april 2024 17:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors