🕝 1 minuter
Två timmar gammal bebis avled - Sjukhusets rutiner brast
Publicerad 23 februari 2023 12:38
Uppdaterad 24 februari 2023 14:13

Arkivbild.

Ett spädbarn avled två timmar efter födseln, men barnets liv hade kunnat räddas – om sjukhuset följt rutiner. Enligt en lex Maria-anmälan till IVO.

Barnet föddes genom ett kejsarsnitt på Södertälje sjukhus, men redan efter några minuter försämrades barnets andningsförmåga. Trots den allvarliga situationen följdes inte rutinen att tillkalla hjälp via larmsystemet, samt att sjukhuset missade att sätta in intensiva medicinska insatser tidigare.

Det i sin tur hade kunnat ändra förloppet, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Dock har dödsorsaken har inte kunde fastställas. 

Det konstaterades att barnets inre organ var förstorade jämfört med graviditetslängden, men det bedömdes inte utgöra den primära dödsorsaken. Däremot skulle det kunna indikera att barnet hade nedsatta resurser att klara av den fysiska påfrestningen att börja andas själv. Hade intensiva medicinska insatser sats in tidigare hade barnet kunnat överleva, enligt anmälan till IVO.

”De brister vi sett i det initiala omhändertagandet samt i våra rutiner, där högre medicinsk kompetens skulle behövts tidigare i förloppet, kan ha bidragit till att barnet inte överlevde och därmed betraktar vi detta som en allvarlig vårdskada.”, skrevs det i anmälan.

Dela artikeln