Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Nyfödda minskar i Södertälje – Men befolkningen ökar

DA078071-5403-4635-8358-5A113FBFB7B2

Foto: Alexander Isa / Pxhere

Befolkningen ökar i Södertälje, samtidigt var antalet nyfödda i kommunen under 2022 det lägsta antalet på 16 år. Det visar färsk statistik från SCB.

Baserat på folkbokförd befolkning har Statistikmyndigheten sammanställt barnafödandet i Södertälje. År 2022 föddes totalt 1072 barn i kommunen, en minskning från 2021. I Södertälje kommun var det 16 år sedan det föddes så få barn som under 2022, visar ny statistik från SCB.

Den totala folkmängden i kommunen ökade däremot med 1217 invånare. December 2020 passerade Södertälje kommun 100.000 invånare.. Idag bor det numera 102.426 personer som motsvarar en ökning med 1,2 procent jämfört med år 2021. 

Färre nyfödda än på 16 år i Södertälje

– Senast det föddes färre barn i Södertälje var 2006. Då föddes det 1065 barn i kommunen, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressutskick.

Men det är inte enbart i Södertälje barnafödandet minskat. Enligt SCB minskade antalet nyfödda i 20 av 21 kommuner i Stockholms län, samt i 215 av Sveriges 290 kommuner under 2022 jämfört med 2021.

– Det är svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger bakom det minskade barnafödandet under 2022. Men vi ser att antalet födda barn per kvinna minskar bland både Sverigefödda och utrikesfödda kvinnor, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Några av de anledningarna som påverkat historiskt är bland annat ekonomiska konjunkturer, utbildningsnivåer, deltagande i arbetsliv och olika samhällsfaktorer som förändringar i familjepolitiken.

Att Södertäljes befolkning ökat till 102.426 personer menar Lovisa Sköld att det främst beror på inflyttningen som gör att folkmängden i Södertälje ökar.

– 7748 personer flyttade dit under förra året, medan 7040 flyttade därifrån. Trots de relativt låga födelsetalen var det fortfarande fler som föddes än som dog i kommunen, säger Lovisa Sköld befolkningsstatistiker på SCB.

Läs: – Här är Södertäljes populäraste namn 2022

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2023 10:53
Senast uppdaterad: 22 februari 2023 10:59

Brottsmisstänkta friades i HD – Nekas ersättning

67FB5691-709E-45CD-B49C-85B707F15E51

En av männen fångades på bild av polisen dolda kamera. Foto: Polisens förundersökning.

Justitiekanslern stoppar ersättning till flera personer efter att de friats misstänkta för vapenbrott. Personerna friades efter en HD-dom där polisen bytte ut vapen mot atrapper.

I mars 2021 hittade polisen två automatkarbiner och en pistol i ett förråd i Södertälje. Polisen bytte sedan ut dessa mot vapenattrapper, installerade buggningsutrustning och en dold kamera. Cirka fyra månader senare greps två personer från Södertälje, då 32 år och 35 år gamla vid tidpunkten, efter att de sågs besöka gömman och leta efter vapnen.

Målet gick från tingsrätten, där männen friades, till hovrätten där de dömdes, och slutligen frikändes efter att Högsta domstolen ansåg att vapenbrottets fullbordan var utesluten. Att vapen eller narkotika bytts ut av polis, gjort att de misstänkta har friades – trots att de hade tänkt begå brott.

”Eftersom fara för vapenbrottets fullbordan var utesluten redan när den tilltalades uppsåt formades var det fråga om ett otjänligt försök som inte är straffbart.”, skrev Högsta domstolen i beslutet när männen friades.

Vapen som hittades i förrådet. Bild: Polisens förundersökning

Efter den friande domen begärde männen ersättning för den tid de satt frihetsberövade. En av de misstänkta männen, som var frihetsberövad i drygt åtta månader, begärde 190 000 kronor i ersättning.

Men nu har Justitiekanslern, JK, beslutat att säga nejt till ersättning till flera personer som har varit frihetsberövade och sedan friats från grova brott – kopplat till en omskriven prejudicerande dom från Högsta domstolen (HD).

Att ge ersättning i sådana situationer beskrivs som ”oskäligt och stötande mot det allmänna rättsmedvetandet” meddelar Justitiekanslern.

Bland dem som nu nekas ersättning finns en av de män som friades i den uppmärksammade HD-domen från i våras. 33-åringen stod åtalad för medhjälp till försök till synnerligen grovt narkotikabrott sedan han kört en man till ett förråd där flera vapen och ammunition tidigare hade förvarats i Södertälje.

HD friade dock båda personerna eftersom det inte ansågs bevisat att de hade haft uppsåt att begå brott förrän efter att vapnen hade bytts ut. Därför betraktades deras handling som ett ”otjänligt försök” som inte kunde bestraffas. Många andra liknande fall har hanterats på samma sätt, och Justitiekanslern beskriver omständigheterna som sådana att det skulle vara klart orättvist och stridande mot allmän rättvisa att betala ut ersättning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 14:09
Senast uppdaterad: 25 september 2023 14:17

Larm om brand i centrala i Södertälje 

61224826-DA47-4C48-9B2A-28117B387147

Foto: Alexander Isa

Strax efter lunch inkom det rapporter till SOS Alarm om en brand i en byggnad i centrala Södertälje. Flera räddningsenheter skickades till platsen.

– Enligt den som ringde in ska det ha varit rökutveckling från bostaden, men när vi kommer fram ser vi inte någon rökutveckling, säger räddningstjänsten vakthavande befäl till Telgenytt.

Larmet kom in vid 14:30 och enligt de första rapporterna från SOS Alarm inträffade branden i en bostad på Astrabacken. Men larmet ska ha kommit från en byggnad, och ska enligt uppgifter till Telgenytt inte användas som en bostad.

För närvarande befinner sig rökdykare på platsen, och enligt Telgenytts reporter har det observerats lätt rökutveckling från byggnaden. Inga personskador har dock rapporterats i samband med branden i centrala Södertälje.

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 13:02
Senast uppdaterad: 25 september 2023 13:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors