Företag i fokus:

NY STATISTIK: Livstidsdömda ser ut att bli fler och yngre

2022_03_HALL

Foto: Kriminalvården

Enligt statistik från Kriminalvården är nästan en femtedel av alla livstidsdömda 30 år eller yngre. Men med anledning av den senaste tidens lagändringar kan andelen unga bli än större framöver.

Efter den senaste tidens lagändringar kommer både fler och yngre dömas till lagens strängaste straff. Livstidsdom.

 – Man kan tänka sig att yngre personer framöver kommer att stå för en större andel bland dem som döms till livstid, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, till Nyhetsbyrån Siren.

Antalet livstidsdömda i Sverige har ökat och vid årsskiftet 2022/2023 avtjänade 184 personer ett livstidsstraff, varav nio var kvinnor och 175 var män. Den äldsta livstidsdömde är en 94-åring medan den yngsta är en 22-årig man som dömdes i Danmark för ett dubbelmord och senare flyttades till Sverige för att avtjäna sitt straff. Totalt är 32 av de livstidsdömda 30 år eller yngre.

Två lagändringar kan leda till ökad andel unga livstidsdömda i framtiden. En av lagändringarna, som började gälla 2020, gör det möjligt att döma fler personer till livstids fängelse för mord. Den andra lagändringen, som började gälla för lite drygt ett år sedan, gör det möjligt att döma även 18-20-åringar till livstids fängelse vid särskilt allvarliga brott.

(Annonslänk)

– Domstolarna verkar ha följt det som var tanken och det förklarar att antalet som avtjänar ett livstidsstraff har ökat, för domstolen använder den påföljden i större utsträckning. Det finns några fall som fortfarande är under prövning efter den här lagändringen. På sikt kan den resultera i att fler personer kan dömas till livstid, säger Dennis Martinsson vid Stockholms universitet.

Majoriteten av de som avtjänar livstidsstraff har dömts för mord, men det finns cirka 20 brott som kan leda till livstids fängelse enligt straffskalan, inklusive grovt sabotage, grov mordbrand och grovt spioneri.

– Generellt kan man säga att det handlar om allvarliga våldsbrott, eller brott som riktar sig mot och skadar eller riskerar att skada samhället, säger Dennis Martinsson.

Enligt Kriminalvården är snittåldern för livstidsdömda vid årsskiftet 44 år – en snittsiffra som med stor sannolikhet kommer sjunka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 februari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 18 februari 2023 19:47

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors