Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Två explosioner i Södertälje inom loppet av 20 minuter

53E54599-D108-462B-8968-3FA9660CE28A

Arkivbild / FOTO: Stockholm Blåljus

Två kraftiga explosioner detonerade i ett bostadsområde i Ritorp inom loppet av 30 minuter. Enligt Expressens uppgifter är det en handgranat som exploderat.

Den första explosionen inträffade klockan 02:09 under natten vid Viksbergsvägen i Ritorp. Flera polisresurser tillkallades till platsen, samt polisens Nationella bombskydd för att undersöka explosionerna.

Detonationen ska ha skett in ett villaområde där någon ska ha kastat föremålet utanför den ena fastigheten. Personer ska ha befunnit sig inne i bostaden, men ingen ska ha kommit till skada. Däremot ska explosionen har orsakat skador på byggnaden.

24 minuter senare var det dags igen – klockan 02:33 inträffade nästa explosion. Enligt polisens initiala uppgifter hade någon kastat in ett föremål i bostaden, men det visade sig att även den explosionen skett utomhus.

– Vår nuvarande hypotes är att det har exploderat föremål utanför respektive fastighet, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid polisen, till Expressen.

Polisen inne i ena bostaden. FOTO: Stockholm Blåljus

Till tidningen berättar polisen även att explosionerna ska ha skett relativt nära varandra samt att man just nu tittar på om det finns ett samband mellan de två explosionerna i Ritorp.

Tidigt på fredagsmorgonen kunde Nationella bombskyddet lämna och den kriminaltekniska undersökningen avslutats samt att avspärrningen togs bort.

”Troligen är det som orsakat explosionen pyroteknik av ett kraftigare slag. Polisen kommer samverka med bland annat kommunen och polisen kommer även ha en ökad synlighet i området.”, skriver polisen på sin hemsida.

En förundersökning är inledd om allmänfarlig ödeläggelse för bägge detonationerna, men ingen person ska skadats i samband med nattens händelser.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 februari 2023 09:05
Senast uppdaterad: 17 februari 2023 13:00

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors