Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Kommunchefer bodde hos bolag som gynnas av hotellplaner

F82BDE82-B2CA-47A4-9750-AB0FA19ECCA3

Faktura från Södertuna Slott till Södertälje kommun.

Södertälje kommun tar striden om ett hotellbygge på Torekällberget när domstolen säger nej till en privat fastighetsägare. Nu har kommunen lämnat in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen.

Samtidigt som kommunen arbetar för ett hotell på Torekällberget övernattade höga chefer på Södertuna Slott, som också ägs av samma aktör som ska driva det tilltänkta hotellet på Torekällberget.

En handling som kan anses som jäv, enligt de nya riktlinjer mot korruption som kommunstyrelsen själva skrivit under på.

Fastighetsägarens förslag om ett hotell och världshus godkändes av kommunen och detaljplanen antogs sommaren 2022. Upprörda invånare försökte stoppa planerna, men när de inte fick gehör av kommunen vände de sig till domstolen. Där fick de medhåll av Mark- och miljödomstolen som menar att kommunen har gjort fel.

Nu har Södertälje kommun valt att ta striden mot domstolen och överklagar beslutet som den privata fastighetsägare Qetar AB påverkas av. Samtidigt har det framkommit, under processens gång, att höga kommunchefer bott hos det bolag som gynnas av att planerna om ett hotellbygge på Torekällberget godkänns, Södertuna slott.

I början av februari publicerade Telgenytt en insändare där skribenten lyfte fram trovärdighetsproblem inom Samhällsbyggnadskontoret. Samtidigt som den kommunala förvaltningen arbetar med hotellärendet på Torekällberget har de haft konferens på Södertuna slott – upprepade gånger.

Södertuna slott. Foto: Creative Commons

2022 hade Södertuna Slott AB en redovisad omsättning på närmare 38 miljoner kronor och cirka 4.8 miljoner kronor i resultat efter finansnetto. Södertuna slott, som ligger utanför Gnesta, tillhör nämligen Svenska Kulturpärlor – som också ska driva hotellet på Torekällberget och därmed gynnas av att planerna blir klara.

”Varför väljer man att förlägga sina möten hos just denna aktör när det finns ramavtal med andra aktörer vars ärenden man just nu inte handlägger?”, skrev skribenten i ett debattinlägg hos Telgenytt.

I april 2022 antog kommunstyrelsen nya riktlinjer för att motverka korruption, mutor, jäv och oegentligheter. Riktlinjerna är en fortsättning av arbetet med Pax, kommunens sammarbeta med bland annat polisen för att motverka grov organiserad brottslighet i kommunkoncernen.

Telge Inköp, som hanterar kommunens alla ramavtal och upphandlingar, väljer att inte kommentera ärendet enlig LT.

Om förslaget om ett värdshus, med hotell och restaurang, på Torekällberget blir av återstår att se. Södertälje kommun skickade i veckan in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen och skrevs under av kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S).

Läs även: – Kommunens konferenser på Södertuna Slott – ”Helt sanslöst”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 februari 2023 09:05
Senast uppdaterad: 17 februari 2023 09:07

Ni lärare bör tänka på hur ni kommunicerar med oss

skola-elever-larare

Foto: Pxhere.

Varje dag, bokstavligen varje dag, åker jag på hemringning av lärarna. Det kan vara allt från tuggummi i munnen till mobilen i fickan. Det är så onödiga hemringningar som läraren väljer att utföra. Är det verkligen nödvändigt och varför är vår relation så dålig?

Jag får hemringning varje dag, men känner själv att det inte är nödvändiga samtal. Hemringningar inte är lösningen på problemen utan det är relationen mellan eleven och läraren som brister. Det är relationen som avgör om man som elev vill lära sig av sina misstag.

Väljer läraren att ständigt ringa hem till mina föräldrar istället för att diskutera situationen med mig och förklara konsekvenserna, samt motivera mig till att vilja förstå mina misstag så kommer jag som elev inte vilja lyssna och göra bättre ifrån mig.

Väljer du som lärare att istället kommunicera med mig och förklara mina misstag på ett lugnt och sansat sätt, så garanterar jag att att vår relation kommer bli bättre. Jag som elev vill förbättras.

Du som lärare kanske anser att det är något som ska diskuteras hemma, samt att föräldrarna ska ta ansvar och se till att barnen gör rätt för sig i skolan. Men ni glömmer att en större del av våra dagar spenderas i skolan. Ert sätt att kommunicera med oss elever kan ibland ske aggressivt och högljutt, som leder till att eleven distansera sig. Det blir otryggt för oss elever som tappar fortroendet och leder till att vi inte alls kommer lyssna på er. Vi elever hör högljudda och frustrerade lärare dagligen, så högljudda att hela skolan skakar.

Vill ni nå oss elever är det hög tid att tänka till. Svaret på vår vårt beteende ligger i hur ni kommunicerar med oss. Inte alltid, men oftast. Ni ska vara våra förebilder och föregå med gott exempel, inte vara våra mardrömmar. 

En som är trött lärarnas beteende

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 20:45

Efter drunkningsolyckan i Nykvarn – En person dömd

Ambulans

Foto: Shamash Oyal

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu döms pojkens familjemedlem för vållande till kroppsskada, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” när drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

Den lilla pojken drabbades för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala en av pojkens familjemedlem för händelsen i Nykvarn för vållande till kroppskada, grovt brott, och gärningen ansågs ha begått av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skrev Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Nu meddelar tingsrätten domen mot familjemedlemmen som döms för vållande till kroppsskada, samt 50 dagsböter på 50 kronor och betala 5 000 kronor i skadestånd.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 16:03
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors