Företag i fokus:

Kommunchefer bodde hos bolag som gynnas av hotellplaner

F82BDE82-B2CA-47A4-9750-AB0FA19ECCA3

Faktura från Södertuna Slott till Södertälje kommun.

Södertälje kommun tar striden om ett hotellbygge på Torekällberget när domstolen säger nej till en privat fastighetsägare. Nu har kommunen lämnat in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen.

Samtidigt som kommunen arbetar för ett hotell på Torekällberget övernattade höga chefer på Södertuna Slott, som också ägs av samma aktör som ska driva det tilltänkta hotellet på Torekällberget.

En handling som kan anses som jäv, enligt de nya riktlinjer mot korruption som kommunstyrelsen själva skrivit under på.

Fastighetsägarens förslag om ett hotell och världshus godkändes av kommunen och detaljplanen antogs sommaren 2022. Upprörda invånare försökte stoppa planerna, men när de inte fick gehör av kommunen vände de sig till domstolen. Där fick de medhåll av Mark- och miljödomstolen som menar att kommunen har gjort fel.

Nu har Södertälje kommun valt att ta striden mot domstolen och överklagar beslutet som den privata fastighetsägare Qetar AB påverkas av. Samtidigt har det framkommit, under processens gång, att höga kommunchefer bott hos det bolag som gynnas av att planerna om ett hotellbygge på Torekällberget godkänns, Södertuna slott.

I början av februari publicerade Telgenytt en insändare där skribenten lyfte fram trovärdighetsproblem inom Samhällsbyggnadskontoret. Samtidigt som den kommunala förvaltningen arbetar med hotellärendet på Torekällberget har de haft konferens på Södertuna slott – upprepade gånger.

Södertuna slott. Foto: Creative Commons

2022 hade Södertuna Slott AB en redovisad omsättning på närmare 38 miljoner kronor och cirka 4.8 miljoner kronor i resultat efter finansnetto. Södertuna slott, som ligger utanför Gnesta, tillhör nämligen Svenska Kulturpärlor – som också ska driva hotellet på Torekällberget och därmed gynnas av att planerna blir klara.

”Varför väljer man att förlägga sina möten hos just denna aktör när det finns ramavtal med andra aktörer vars ärenden man just nu inte handlägger?”, skrev skribenten i ett debattinlägg hos Telgenytt.

I april 2022 antog kommunstyrelsen nya riktlinjer för att motverka korruption, mutor, jäv och oegentligheter. Riktlinjerna är en fortsättning av arbetet med Pax, kommunens sammarbeta med bland annat polisen för att motverka grov organiserad brottslighet i kommunkoncernen.

Telge Inköp, som hanterar kommunens alla ramavtal och upphandlingar, väljer att inte kommentera ärendet enlig LT.

Om förslaget om ett värdshus, med hotell och restaurang, på Torekällberget blir av återstår att se. Södertälje kommun skickade i veckan in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen och skrevs under av kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S).

Läs även: – Kommunens konferenser på Södertuna Slott – ”Helt sanslöst”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 februari 2023 09:05
Senast uppdaterad: 17 februari 2023 09:07

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stort tryck inför Swedish Workshop i Södertälje

Foto: Visit Sweden

Foto: Visit Sweden

Södertälje står i fokus när Visit Sweden arrangerar Swedish Workshop, ett av sina mest framstående internationella mötesevenemang för resebranschen. En ökad efterfrågan, särskilt från amerikanska reseaktörer, har lett till att arrangören nu måste tacka nej ytterligare anmälningar.

I år arrangeras Swedish Workshop, som är Sverige främsta mötesplats för internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen, i Södertälje den 24–25 april. Evenemanget, som har en lång tradition sedan 1984, har detta år sett ett exceptionellt internationellt intresse, med över 80 aktörer från olika länder anmälda till deltagande. Det starkaste intresset kommer från amerikanska reseaktörer, vilket har lett till att Visit Sweden, för första gången, har behövt tacka nej till ytterligare deltagare från USA.

– Trycket är så pass stort att vi dessvärre måste begränsa antalet amerikanska aktörer på Swedish Workshop nu för att få plats med andra, vilket så klart är lite trist, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

(Annonslänk)

Detta ökade intresse för Sverige som turistdestination stöds av ny Google-statistik, vilket speglar det växande globala nyfikenheten på Sverige. Med ett uppdrag från den svenska regeringen att marknadsföra landet som en attraktiv destination, står Visit Sweden inför den positiva utmaningen att balansera efterfrågan med möjligheterna till interaktion och nätverkande under evenemanget.

Årets upplaga av Swedish Workshop samordnas även med den globala hållbarhetskongressen GSTC2024, som hålls av Global Sustainable Tourism Council på Kungliga Djurgården i Stockholm. Denna unika möjlighet att delta i båda evenemangen understryker Sveriges engagemang för hållbar turism och innovation inom besöksnäringen.

Med en vision om att Sverige ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål senast år 2030, är Swedish Workshop en kritisk del i Visit Swedens strategi att främja hållbart resande och långsiktigt värde för både besökare och de lokala samhällena.

– Det är tydligt att det internationella intresset för Sverige som resmål är stort. Vi ska titta på om vi kan göra något ytterligare för alla de amerikanska researrangörer som vill hitta partners i Sverige, eftersom alla inte kommer att få plats, säger Anneli Crichlow som är Visit Swedens evenemangsansvarige för Swedish Workshop.

Swedish Workshop sätter Södertälje på kartan.

– Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa staden från sin bästa sida och låta besökarna upptäcka Södertälje som besöksmål. Det är viktigt både ur ett turismekonomiskt perspektiv – och att vi bygger en stolthet hos oss som bor och arbetar här. Södertälje har mycket att erbjuda, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

Läs även: – Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 16:04

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors