Företag i fokus:

Nooshi Dadgostar (V) på plats i Södertälje

Nooshi Vänster Pressbild

Foto: Pressbild

Vänsterpartiets partiledare, Nooshi Dadgostar, befinner sig just nu i Södertälje. Bland annat presenterar partiledaren förslaget för en rättvis väg genom krisen och besöker flera platser i staden så som Björn Borgs garageport.

De höga priserna beror inte på de nedlagda kärnkraftverken enligt Dadgostar, istället har Sverige enorma överskott på el menar hon. Enbart förra året exporterade Sverige el, motsvarande tre kärnkraftverk, till andra länder.

– Förut ansågs el vara en helt grundläggande samhällstjänst. Vi svenskar betalde vad det kostade att producera elen och enskilda vintriga dagar där det blev brist då fanns det massa reservkraft, säger Vänsterpartiets partiledare Noosho Dadgostar, i ett inlägg på sociala medier.

Björn Borgs garagedörr köptes av kommunen och finns idag på Södertälje stadsmuseum. Foto: Cc

Ett av de stora problemen orsakat de kraftiga prishöjningarna är att det idag finns väldigt många som vill tjäna pengar på elen menar Dadgostar. På ett år har elbolagen gjort övervinster på hundra miljarder kronor enligt beräkningar som LO har gjort berättar Vänsterpartiets partiledare.

– Idag vill elbolagen tjäna pengar på elen och man säljer till högstbjudande. Och det som har hänt de senaste åren är att hela Europa har gjort om till en jättestor elmarknad. Så vi svenskar, vi får konkurrera mer tyska och polacker om vår egen el genom att betala det högsta priset. Det tycker vi inte fungerar, elbolagen blir däremot vinnare, säger partiledare.

Flera planerade besök i Södertälje.

Under dagen besökte Dadgostar bland annat Björn Borgs klassiska gargeport vid Övre Torekällgatan, ABF Södertälje/Nykvarn samt Blombackaskolan. På skolan träffade hon bland annat pedagoger och måltidspersonal för att diskutera de många rapporter som kommit in den senaste tiden om att barn äter mer i skolan när svenska hushåll har svårt att få ihop ekonomin.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 februari 2023 12:24
Senast uppdaterad: 16 februari 2023 14:23

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors