Företag i fokus:

Nooshi Dadgostar (V) på plats i Södertälje

Nooshi Vänster Pressbild

Foto: Pressbild

Vänsterpartiets partiledare, Nooshi Dadgostar, befinner sig just nu i Södertälje. Bland annat presenterar partiledaren förslaget för en rättvis väg genom krisen och besöker flera platser i staden så som Björn Borgs garageport.

De höga priserna beror inte på de nedlagda kärnkraftverken enligt Dadgostar, istället har Sverige enorma överskott på el menar hon. Enbart förra året exporterade Sverige el, motsvarande tre kärnkraftverk, till andra länder.

– Förut ansågs el vara en helt grundläggande samhällstjänst. Vi svenskar betalde vad det kostade att producera elen och enskilda vintriga dagar där det blev brist då fanns det massa reservkraft, säger Vänsterpartiets partiledare Noosho Dadgostar, i ett inlägg på sociala medier.

Björn Borgs garagedörr köptes av kommunen och finns idag på Södertälje stadsmuseum. Foto: Cc

Ett av de stora problemen orsakat de kraftiga prishöjningarna är att det idag finns väldigt många som vill tjäna pengar på elen menar Dadgostar. På ett år har elbolagen gjort övervinster på hundra miljarder kronor enligt beräkningar som LO har gjort berättar Vänsterpartiets partiledare.

– Idag vill elbolagen tjäna pengar på elen och man säljer till högstbjudande. Och det som har hänt de senaste åren är att hela Europa har gjort om till en jättestor elmarknad. Så vi svenskar, vi får konkurrera mer tyska och polacker om vår egen el genom att betala det högsta priset. Det tycker vi inte fungerar, elbolagen blir däremot vinnare, säger partiledare.

Flera planerade besök i Södertälje.

Under dagen besökte Dadgostar bland annat Björn Borgs klassiska gargeport vid Övre Torekällgatan, ABF Södertälje/Nykvarn samt Blombackaskolan. På skolan träffade hon bland annat pedagoger och måltidspersonal för att diskutera de många rapporter som kommit in den senaste tiden om att barn äter mer i skolan när svenska hushåll har svårt att få ihop ekonomin.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 februari 2023 12:24
Senast uppdaterad: 16 februari 2023 14:23

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors