🕝 1 minuter
Nooshi Dadgostar (V) på plats i Södertälje
Publicerad 16 februari 2023 13:24
Uppdaterad 16 februari 2023 15:23

Foto: Pressbild

Vänsterpartiets partiledare, Nooshi Dadgostar, befinner sig just nu i Södertälje. Bland annat presenterar partiledaren förslaget för en rättvis väg genom krisen och besöker flera platser i staden så som Björn Borgs garageport.

De höga priserna beror inte på de nedlagda kärnkraftverken enligt Dadgostar, istället har Sverige enorma överskott på el menar hon. Enbart förra året exporterade Sverige el, motsvarande tre kärnkraftverk, till andra länder.

– Förut ansågs el vara en helt grundläggande samhällstjänst. Vi svenskar betalde vad det kostade att producera elen och enskilda vintriga dagar där det blev brist då fanns det massa reservkraft, säger Vänsterpartiets partiledare Noosho Dadgostar, i ett inlägg på sociala medier.

Björn Borgs garagedörr köptes av kommunen och finns idag på Södertälje stadsmuseum. Foto: Cc

Ett av de stora problemen orsakat de kraftiga prishöjningarna är att det idag finns väldigt många som vill tjäna pengar på elen menar Dadgostar. På ett år har elbolagen gjort övervinster på hundra miljarder kronor enligt beräkningar som LO har gjort berättar Vänsterpartiets partiledare.

– Idag vill elbolagen tjäna pengar på elen och man säljer till högstbjudande. Och det som har hänt de senaste åren är att hela Europa har gjort om till en jättestor elmarknad. Så vi svenskar, vi får konkurrera mer tyska och polacker om vår egen el genom att betala det högsta priset. Det tycker vi inte fungerar, elbolagen blir däremot vinnare, säger partiledare.

Flera planerade besök i Södertälje.

Under dagen besökte Dadgostar bland annat Björn Borgs klassiska gargeport vid Övre Torekällgatan, ABF Södertälje/Nykvarn samt Blombackaskolan. På skolan träffade hon bland annat pedagoger och måltidspersonal för att diskutera de många rapporter som kommit in den senaste tiden om att barn äter mer i skolan när svenska hushåll har svårt att få ihop ekonomin.

Dela artikeln