Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Nova Tandklinik godkänd för tandreglering via Landstinget

B2A3C673-9766-4460-A44D-47054423BE82

Olha Melnyk, Shervin Shad. Renio Arsan och Minou Nirvani.

Tandläkaren Renio Arsan och Nova Tandklinik vid Stora torget fortsätter att växa. Nu inleder han nytt samarbete med Östermalmskliniken, No.8 Ortodonti, som är några av landets främsta specialister i tandreglering.

– Det känns jättefint att No.8 Ortodonti öppnar avdelning hos oss. Tillsammans kan vi nu erbjuda tandreglering via Landstinget, men även till alla privatpersoner som behöver hjälp, säger Renio Arsan till Telgenytt.

Nu kommer de som fått en tandställningscheck från Region Stockholm, samt andra barn och vuxna som behöver tandställning eller invisalign, slippa långa väntetider.

Väntetiden för tandställning, för både unga och vuxna, har varit olidligt lång för många Södertäljebor. I många fall har väntetiden varit uppemot ett år. Med det nya samarbetet mellan Nova Tandklinik och specialistkliniken från Östermalm, No.8 Ortodonti, kommer väntetiden bantas ned till enbart någon vecka.

Etablerar i Södertälje innebär kortare väntetider och snabbare hjälp.

Minou Nirvani och Shervin Shad, som tillsammans driver Östermalmskliniken, har flera års erfarenheter och har länge haft planer på att öppna en avdelning i Södertälje, men inte hittat rätt lokal eller samarbetspartner – förrän nu.

– Det finns ett stort behov i Södertälje och det känns givetvis väldigt bra att vi inleder samarbete med Renio Arsan och Nova Tandklinik. Det finns ingen annan Ortodonti i Södertälje än Folktandvården och där är det fullt. Arsan har en god lokal kännedom, en stark kundkrets och en aktör som vi är glada över att samarbete med, säger Minou Nirvani till Telgenytt.

Att en person har fel i tandbettet, har oproportionella förhållanden mellan käkarna eller drabbats av ojämnheter på grund av tandställning, är något som alla människor kan drabbas av. Hjälpa finns att få, men för Södertäljeborna har Folktandvården, fram till idag, varit den enda aktören som personer i behov kunnat vända sig till. Men som ovant nämnt är väntetiden oerhörd lång. Av den anledningen har många sökt sig till kliniker utanför Södertälje för snabbare hjälp, men även där är väntetiderna olidlig lång.

Den som fått en tandställningscheck från Region Stockholm kommer numera kunna välja Nova Tandklink i Södertälje. Samtidigt kan den som redan står i kö hos en annan flytta till Södertäljekliniken och därmed slippa kötiden.

– Det finns ingen som gör tandställning i Södertälje, de som behöver måste åka utanför. Att vi etablerar i Södertälje innebär kortare väntetider och snabbare hjälp, säger Dr Renio Arsan.

Renio Arsan med kollegan Olha Melnyk.

En av faktorerna till att väntetiderna är långa härleds till brist på yrket. För att kunna titulera dig som ortodontist krävs ytterligare tre års studier, utöver tandläkarutbildningen som är på fem år. Enligt Minou Nirvani är det många nyexaminerade tandläkare som väljer att ge sig ut i arbetslivet än att studera ytterligare tre år.

Vilka är det ni främst riktar er in mot med etableringen i Södertälje?

– Vi riktar in oss mot alla. Barn och unga som fått check från landstinget, eller äldre som är i behov. Just nu erbjuder vi även rabatterat pris till de som behöver, så vi kan hjälpa personer i alla åldrar, säger Minou Nirvani, till Telgenytt.

Vad tror du att det här innebär Södertäljeborna?

– Framförallt så förenklar vi det för Södertäljeborna. Det är många som får godkända checker från Landstinget, men när det är dags att välja utförare så finns det cirka 20 olika och alla utanför befinner sig utanför Södertälje. Nu finns hjälp centralt i Södertälje där vi enkelt nås för rådgivning. Att Landstinget godkänt oss ser jag som väldigt positivt för Södertälje, avslutar tandläkaren Renio Arsan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 februari 2023 13:18
Senast uppdaterad: 15 februari 2023 16:53

Här arrangerar SBBK stor turnering för skolor

338972949_878544846576954_3286756162513028128_n

Foto: Privat.

Södertälje Basketbollklubb har en lång tradition av samarbete med skolverksamheter som sträcker sig decennier tillbaka. I mars inledde SBBK en omstart av den tidigare skolturneringen i ett nytt format.

SBBKs engagemang för skolverksamheter och storturneringar stäcker sig över 30 år tillbaka. Tidigare valde klubben att arrangera skolturneringen som LT-cupen, men väljer nu att introducera konceptet i eget format – SBBK Street Basket Challenge.

Under mars hölls den årliga turneringen i Täljehallen och är öppen för årskurs 3, 4 och 5 i alla grundskolor i Södertälje, Järna, Hölö och Nykvarn.

– Vi är idag många Södertäljebor födda på 70-, 80- och 90-talet som minns hur vi spelade i turneringen under mellanstadieåren. Vi vet alla hur viktigt det är att tidigt väcka barns intresse för olika fritidssysselsättningar och skapa goda vanor för spontanidrott och fysisk aktivitet. Med konceptet SBBK Street Basket Challenge vill SBBK bidra till det viktiga arbetet, säger SBBK-profilen Alexander Wikner till Telgenytt

Spelformen Street basket, som en förenklad och informell variant av basket som brukar spelas utomhus på asfalt, eller på en halv basketbollplan inomhus, är numera även en OS-gren sedan Olympiska sommarspelen i Japan sommaren 2021.

Street Basket Callenge på Täljehallen. Foto: Privat.

I Täljehallen spelade ungdomarna 3 mot 3 mot en korg i en rolig och fartfylld spelform där alla spelare på planen är delaktiga. Tröskeln för att spela 3 mot 3 är lägre än tröskeln för att spela 5 mot 5 på en fullstor basketplan.

– Vi ser därför Streer Basket, 3 mot 3, som en inkluderande spelform alla som vill kan delta i. Den är även perfekt att ta med sig tillbaka till rasten på skolgården eller på fritiden för att spela tillsammans med sina kompisar. Att man bara behöver en korg, en boll samt vara endast 6 personer på planen gör att man ganska enkelt kan få ihop deltagare till en spontanmatch, berättar Wikner.

När finalen avgjordes den 25 mars stod Hölöskolan som segrare i både flickornas och pojkarnas årskurs 3-klasser med imponerande spel. Innovitaskolan hade också framgång med vinst i både flickornas och pojkarnas årskurs 4-klasser.

I flickornas årskurs 5-klass stod Pershagenskolan 5B som vinnare, medan pojkarna från Soldalaskolan 5B kammade hem segern i deras årskurs 5-klass.

En spännande turnering arrangerad av SBBK med mycket imponerande spel och en härlig gemenskap bland alla deltagande skolor.

Alexander Wikner, SBBK.

Foto: Privat

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 09:56
Senast uppdaterad: 31 mars 2023 09:56

Ni lärare bör tänka på hur ni kommunicerar med oss

skola-elever-larare

Foto: Pxhere.

Varje dag, bokstavligen varje dag, åker jag på hemringning av lärarna. Det kan vara allt från tuggummi i munnen till mobilen i fickan. Det är så onödiga hemringningar som läraren väljer att utföra. Är det verkligen nödvändigt och varför är vår relation så dålig?

Jag får hemringning varje dag, men känner själv att det inte är nödvändiga samtal. Hemringningar inte är lösningen på problemen utan det är relationen mellan eleven och läraren som brister. Det är relationen som avgör om man som elev vill lära sig av sina misstag.

Väljer läraren att ständigt ringa hem till mina föräldrar istället för att diskutera situationen med mig och förklara konsekvenserna, samt motivera mig till att vilja förstå mina misstag så kommer jag som elev inte vilja lyssna och göra bättre ifrån mig.

Väljer du som lärare att istället kommunicera med mig och förklara mina misstag på ett lugnt och sansat sätt, så garanterar jag att att vår relation kommer bli bättre. Jag som elev vill förbättras.

Du som lärare kanske anser att det är något som ska diskuteras hemma, samt att föräldrarna ska ta ansvar och se till att barnen gör rätt för sig i skolan. Men ni glömmer att en större del av våra dagar spenderas i skolan. Ert sätt att kommunicera med oss elever kan ibland ske aggressivt och högljutt, som leder till att eleven distansera sig. Det blir otryggt för oss elever som tappar fortroendet och leder till att vi inte alls kommer lyssna på er. Vi elever hör högljudda och frustrerade lärare dagligen, så högljudda att hela skolan skakar.

Vill ni nå oss elever är det hög tid att tänka till. Svaret på vår vårt beteende ligger i hur ni kommunicerar med oss. Inte alltid, men oftast. Ni ska vara våra förebilder och föregå med gott exempel, inte vara våra mardrömmar. 

En som är trött lärarnas beteende

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 20:45

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors