Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Här besöker ministern Johan Pehrson(L) Ica Maxi och Nobina

Pehrson

Foto: Alexander Isa

Under måndagen besökte arbetsmarknads- och integrations ministern Johan Pehrson (L) Södertälje. Bland annat fick han arbeta på Ica Maxi Vasa Handelsplats och köra en av Nobias nya bussar.

Syftet med besöket är att få bild av ”verkligheten” på arbetsmarknaden samt en djupare förståelse för olika branscher och deras förutsättningar och problem kopplat till arbetsmarknaden. På måndagsförmiddagen besökte Pehrson Nobina, som just nu lider av brist på busschaufförer, där han fick testa att köra en av deras nya bussar.

För att vända på trenden och få ut fler i arbetsmarknadens anser Liberalernas partiledare att det är viktigt med riktade insatser mot yrken som har brist på kompetens, och ett långsiktigt arbete som den främsta lösning. Fokus på fortsatta bra gymnasieutbildningar och vuxenutbildningar, samt att de som inte kan det svenska språket så bra ska ha möjligheten att kombinera både språkinlärning och arbete.

– Det är viktigt med en bra grundutbildning, men har man missat det för att livet varit hårt ska möjligheten finnas för att skaffa en vuxenutbildning, säger Johan Pehrson (L).

Efter besöket hos bussbolaget Nobina bar det vidare mot Ica Maxi med Liberalernas gruppledare i Södertälje,Metin Hawsho, och representanter från Arbetsförmedlingen. Där togs ministern emot av ICA-handlaren Jonas Berg som brinner för arbetsmarknadsfrågor och integrationsfrågor.

ICA-handlaren Jonas Berg tog emot arbetsmarknads- och integrations ministern Johan Pehrson (L). Foto: Alexander Isa.

Berg har sin verksamhet mellan Geneta och Hovsjö och har ett långt arbete bakom sig för bryta utanförskap. På sin verksamhet, Ica Maxi Vasa, håller han dörren öppen för att inkludera människor och ger dem en chans. Bland annat genom projektet K2 har han hjälpt över 70 procent av deltagarna ut på arbetsmarknaden.

– Vi har möjligheten att ta emot både nyanlända och folk som varit arbetslösa under en långt tid, alla funkar i en sådan miljö. Sedan kanske de inte är hundraprocentiga i början, men det är inte det viktiga, utan det viktiga är att de tar steget i rätt riktning, säger Jonas Berg, som er arbete nyckeln till integration, mindre kriminalitet och ett välmående samhälle.

Efter en kort pratstund var det dags för Johan Pehrson (L) att byta om till Ica Maxis klassiska röda skjorta för att arbeta på verksamhet. Här hjälpte han till att lasta varor på hyllor, men passade även på att stanna till för att prata med både anställda och kunder som var nyfikna över hans besök i Södertälje.

Pehrson (L) under Nobina besöket i Södertälje.

Jonas Berg och Liberalernas gruppledare i Södertälje, Metin Hawsho.

Johan Person tog sig tiden att svara på frågor från nyfikna kunder.

Rawaan Ambar och Mattias Sven på Ica Maxi.

Johan Pehrson(L) och Jonas Berg. Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 februari 2023 13:50
Senast uppdaterad: 14 februari 2023 17:23

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors