Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Här besöker ministern Johan Pehrson(L) Ica Maxi och Nobina

Pehrson

Foto: Alexander Isa

Under måndagen besökte arbetsmarknads- och integrations ministern Johan Pehrson (L) Södertälje. Bland annat fick han arbeta på Ica Maxi Vasa Handelsplats och köra en av Nobias nya bussar.

Syftet med besöket är att få bild av ”verkligheten” på arbetsmarknaden samt en djupare förståelse för olika branscher och deras förutsättningar och problem kopplat till arbetsmarknaden. På måndagsförmiddagen besökte Pehrson Nobina, som just nu lider av brist på busschaufförer, där han fick testa att köra en av deras nya bussar.

För att vända på trenden och få ut fler i arbetsmarknadens anser Liberalernas partiledare att det är viktigt med riktade insatser mot yrken som har brist på kompetens, och ett långsiktigt arbete som den främsta lösning. Fokus på fortsatta bra gymnasieutbildningar och vuxenutbildningar, samt att de som inte kan det svenska språket så bra ska ha möjligheten att kombinera både språkinlärning och arbete.

– Det är viktigt med en bra grundutbildning, men har man missat det för att livet varit hårt ska möjligheten finnas för att skaffa en vuxenutbildning, säger Johan Pehrson (L).

Efter besöket hos bussbolaget Nobina bar det vidare mot Ica Maxi med Liberalernas gruppledare i Södertälje,Metin Hawsho, och representanter från Arbetsförmedlingen. Där togs ministern emot av ICA-handlaren Jonas Berg som brinner för arbetsmarknadsfrågor och integrationsfrågor.

ICA-handlaren Jonas Berg tog emot arbetsmarknads- och integrations ministern Johan Pehrson (L). Foto: Alexander Isa.

Berg har sin verksamhet mellan Geneta och Hovsjö och har ett långt arbete bakom sig för bryta utanförskap. På sin verksamhet, Ica Maxi Vasa, håller han dörren öppen för att inkludera människor och ger dem en chans. Bland annat genom projektet K2 har han hjälpt över 70 procent av deltagarna ut på arbetsmarknaden.

– Vi har möjligheten att ta emot både nyanlända och folk som varit arbetslösa under en långt tid, alla funkar i en sådan miljö. Sedan kanske de inte är hundraprocentiga i början, men det är inte det viktiga, utan det viktiga är att de tar steget i rätt riktning, säger Jonas Berg, som er arbete nyckeln till integration, mindre kriminalitet och ett välmående samhälle.

Efter en kort pratstund var det dags för Johan Pehrson (L) att byta om till Ica Maxis klassiska röda skjorta för att arbeta på verksamhet. Här hjälpte han till att lasta varor på hyllor, men passade även på att stanna till för att prata med både anställda och kunder som var nyfikna över hans besök i Södertälje.

Pehrson (L) under Nobina besöket i Södertälje.

Jonas Berg och Liberalernas gruppledare i Södertälje, Metin Hawsho.

Johan Person tog sig tiden att svara på frågor från nyfikna kunder.

Rawaan Ambar och Mattias Sven på Ica Maxi.

Johan Pehrson(L) och Jonas Berg. Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Foto: Alexander Isa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 februari 2023 13:50
Senast uppdaterad: 14 februari 2023 17:23

Brottsmisstänkta friades i HD – Nekas ersättning

67FB5691-709E-45CD-B49C-85B707F15E51

En av männen fångades på bild av polisen dolda kamera. Foto: Polisens förundersökning.

Justitiekanslern stoppar ersättning till flera personer efter att de friats misstänkta för vapenbrott. Personerna friades efter en HD-dom där polisen bytte ut vapen mot atrapper.

I mars 2021 hittade polisen två automatkarbiner och en pistol i ett förråd i Södertälje. Polisen bytte sedan ut dessa mot vapenattrapper, installerade buggningsutrustning och en dold kamera. Cirka fyra månader senare greps två personer från Södertälje, då 32 år och 35 år gamla vid tidpunkten, efter att de sågs besöka gömman och leta efter vapnen.

Målet gick från tingsrätten, där männen friades, till hovrätten där de dömdes, och slutligen frikändes efter att Högsta domstolen ansåg att vapenbrottets fullbordan var utesluten. Att vapen eller narkotika bytts ut av polis, gjort att de misstänkta har friades – trots att de hade tänkt begå brott.

”Eftersom fara för vapenbrottets fullbordan var utesluten redan när den tilltalades uppsåt formades var det fråga om ett otjänligt försök som inte är straffbart.”, skrev Högsta domstolen i beslutet när männen friades.

Vapen som hittades i förrådet. Bild: Polisens förundersökning

Efter den friande domen begärde männen ersättning för den tid de satt frihetsberövade. En av de misstänkta männen, som var frihetsberövad i drygt åtta månader, begärde 190 000 kronor i ersättning.

Men nu har Justitiekanslern, JK, beslutat att säga nejt till ersättning till flera personer som har varit frihetsberövade och sedan friats från grova brott – kopplat till en omskriven prejudicerande dom från Högsta domstolen (HD).

Att ge ersättning i sådana situationer beskrivs som ”oskäligt och stötande mot det allmänna rättsmedvetandet” meddelar Justitiekanslern.

Bland dem som nu nekas ersättning finns en av de män som friades i den uppmärksammade HD-domen från i våras. 33-åringen stod åtalad för medhjälp till försök till synnerligen grovt narkotikabrott sedan han kört en man till ett förråd där flera vapen och ammunition tidigare hade förvarats i Södertälje.

HD friade dock båda personerna eftersom det inte ansågs bevisat att de hade haft uppsåt att begå brott förrän efter att vapnen hade bytts ut. Därför betraktades deras handling som ett ”otjänligt försök” som inte kunde bestraffas. Många andra liknande fall har hanterats på samma sätt, och Justitiekanslern beskriver omständigheterna som sådana att det skulle vara klart orättvist och stridande mot allmän rättvisa att betala ut ersättning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 14:09
Senast uppdaterad: 25 september 2023 14:17

Larm om brand i centrala i Södertälje 

61224826-DA47-4C48-9B2A-28117B387147

Foto: Alexander Isa

Strax efter lunch inkom det rapporter till SOS Alarm om en brand i en byggnad i centrala Södertälje. Flera räddningsenheter skickades till platsen.

– Enligt den som ringde in ska det ha varit rökutveckling från bostaden, men när vi kommer fram ser vi inte någon rökutveckling, säger räddningstjänsten vakthavande befäl till Telgenytt.

Larmet kom in vid 14:30 och enligt de första rapporterna från SOS Alarm inträffade branden i en bostad på Astrabacken. Men larmet ska ha kommit från en byggnad, och ska enligt uppgifter till Telgenytt inte användas som en bostad.

För närvarande befinner sig rökdykare på platsen, och enligt Telgenytts reporter har det observerats lätt rökutveckling från byggnaden. Inga personskador har dock rapporterats i samband med branden i centrala Södertälje.

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 13:02
Senast uppdaterad: 25 september 2023 13:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors