Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Utsattes för utpressning – Nekas statlig ersättning

Lagbok Sveriges domstolar

Bild/Foto: Sveriges domstolar.

En person utsattes för grov utpressning av två män som dömdes till att ersätta honom med ett sexsiffrigt skadestånd. Mannen ansökte då om att istället få en statlig ersättning, men fick avslag av Brottsoffermyndigheten.

Anledningen är att Brottsoffermyndigheten anser att personen från Södertälje, som utsatts för brott, inte har rätt till ersättning på grund av sitt egna beteende.

Det var under perioden 22 september 2020 – 30 november 2020, som Södertäljebon utsattes för grov utpressning. Under tvång och hot pressades han av två män att betala 500 000 kronor.

Åtal väckes mot gärningsmännen där hovrätten dömde dem för grov utpressning samt skyldiga att betala skadestånd till den utsatte mannen med ett belopp på 161 375 kr. Brottsoffret valde då att ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten istället. Myndigheten hade dock en annan åsikt i fallet och menade att hans egna uppträdande i ärendet utsatt honom för en ökad risk att utsättas för brott.

”Brottsoffermyndigheten bedömer att det är övervägande sannolikt att det har varit fråga om brott med upprinnelsen ur kriminella aktivister du själv deltagit i.”, skriver myndigheten i beslutet.

Enlig beslutet framgår det att mannen ingick tvivelaktiga affärs- eller skuldförhållanden med en av de dömda männen. Bland annat inhandlade han narkotika, som brukades med en av männen, samt att han arrangerade ett möte för att lösa frågor kring ett ouppklarat ärende.

På grund av den ökade risken han utsatte sig själv för nekas mannen statlig ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 februari 2023 09:48
Senast uppdaterad: 10 februari 2023 09:48

Sprängning riktad mot person med tidigare kopplingar till kriminella

IMG_4512

Foto: Shamash Oyal

En man i 30-årsåldern, tidigare kopplad till kriminella kretsar i Södertälje, tros vara måltavlan för sprängdåden i ett villaområde vid Västergård, rapporterar Lt.

Inom loppet av några dagar inträffade sprängdåd i ett villaområde i Södertälje. I det första fallet, exploderade en mindre anordning, men den ansågs vara ofarlig.

I det andra fallet, där boende i en annan villa larmade om ett föremål utanför bostaden, lyckades det nationella bombskyddet säkra det misstänkta farliga objektet. Men strax före midnatt på fredagskvällen detonerade en bomb vid samma adress, men mot en annan bostad.

Enligt Lt är den misstänkta måltavlan, där detonationen inträffade, en man som tidigare har varit involverad i kriminella kretsar, men mannen ska inte vara intresserad av att samarbeta med polisen i deras utredningsarbete.

Polisen är på plats i det berörda villaområdet. Foto: Shamash Oyal

Enligt tidningen har mannen tidigare blivit dömd till tre års fängelse för grov utpressning, men senare friades av hovrätten. Efter detta har han inte varit inblandad i liknande utredningar.

Under fredagskvällen ska detonationen inträffat vid mannens bostad och orsakade mindre skador. Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med sprängningen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts vilket blir det tredje fallet på tre dagar i villaområdet, men för tillfället har inga misstänkta personer gripits.

Polisen ser samband mellan incidenterna.

– Vi ser att händelserna hör ihop på något sätt. Vi ser kopplingar till den grova kriminaliteten. Vi jobbar med att få fram motivet men det är inget jag kan kommentera just nu, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Aftonbladet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 15:13
Senast uppdaterad: 23 september 2023 15:13

Sköldpadda hittad av polisen vid avfart i Södertälje

Sköld

Foto: Polisen.

Strax före klockan 13 gjorde en polispatrull i Södertälje en oväntad upptäckt – en sköldpadda som hade kommit ut på E4:an.

Även i juli, tidigare under sommaren, blev en sköldpadda hittad i Södertälje. Den gången påträffades den på Tvetavägen av en privatperson som sedan lämnade in den till polisstationen i Södertälje. Nu, i en liknande händelse, hittades en sköldpadda på E4:an vid avfarten Södertälje Syd.

Enligt polisens information mår djuret bra och har blivit omhändertaget. Polisen misstänkte att det var en havssköldpadda. Sköldpaddan, som var ungefär 30 centimeter lång, misstänkte vara en havssköldpadda som nu transporterats till en djurpark och vårdats av personalen där.

Det är fortfarande oklart hur sköldpaddan hamnade på vägbanan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 13:30
Senast uppdaterad: 23 september 2023 13:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors