Företag i fokus:

Telge Bostäder: – ”Inte kunnat få del av investeringsstödet”

Helena Forslund Telge B

Helena U. Forslund. Styrelseledamot, Telge Bostäder

Telge Bostäders svar på debattartikel från Joakim Granberg, RP. – ”Telgebostäders inkompetens ger Södertäljebor högre hyror.”

Precis som du påpekar så har slopandet av investeringsstödet för byggandet av billiga hyresrätter och studentbostäder möt kritik. Investeringsstödet har varit en viktig reform för att stimulera bostadsbyggandet i Sverige. Sedan det infördes 2017 har det byggts 60 000 nya bostäder i Sverige och många av dessa skulle antagligen inte byggts utan stödet.

I Södertälje har byggtakten varit hög och Telge Bostäder har stått för en andel av nytillskotten vilket bidragit till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Olika skäl har dessvärre medfört att Telge Bostäder, trots en uttalad ambition, inte kunnat få del av investeringsstödet. Det beror bland annat på plan- och bygglovsfrågor och arkitektoniska- och tekniska förutsättningar. Det handlar också om uttolkning av regler och våra lönsamhetskrav, som säkerställer att bostadsprojekten blir ekonomiskt hållbara på sikt. Telge Bostäder har trots detta gjort bedömningen att behovet av nytillskott av bostäder har varit viktigt för ett växande Södertälje.

Den nuvarande hyressättningsmodellen där hyrorna framför allt avgörs av byggnadsår är inte rättvis och gör det svårt att bygga nya bostäder med lägre hyror. Därför vill Telge Bostäder tillsammans med hyresgästföreningen få till en modell med systematisk hyressättning som tar in fler parametrar än byggnadsår som speglar värdet för hyresgästen på ett mer rättvist sätt. 

Helena U. Forslund (S). Styrelseledamot, Telge Bostäder

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 februari 2023 04:30
Senast uppdaterad: 10 februari 2023 14:34

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors