Företag i fokus:

Personalbrist i äldreomsorgen i Södertälje

2022_05_hemtjanst

Foto: Pexels.

Övertiden i äldreomsorgen har ökat i mer än hälften av landets kommuner. Södertälje kommun är en av dessa som i fjol hade tusentals övertimmar.

En ny undersökning visar att sju av tio kommuner i Sverige upplever brist på personal i äldreomsorgen och har ökat i mer än hälften av landets kommuner jämfört med 2019. Sett till hela landet uppgår övertidstimmarna närmare en miljon.

Nu rapporterar medlemstidningen Kommunalarbetaren att äldreomsorgen upplever en akut personalbrist i flera av landets kommuner där personalen drabbas av bland annat flyttad semester och underbemanning.

I en enkät, som bland annat Södertälje kommun svara på, visar att personalen inom äldrevården sammanlagt arbetat 944 000 timmar övertid från juni till och med augusti 2022. I Södertälje hade personalen i äldreomsorgen 4 053 i övertidstimmar samma period.

Enligt KA vittnar anställda över hela landet om försämringar, hög stress, undersköterskor som inte ens jobbar till de är 64 år samt försämrade scheman i flera kommuner. Personalbristen pressar undersköterskor och vårdbiträden hårt runt om i landet, men det har också påverkat vårdtagarna. Nära sex av tio kommuner har ställt in eller skjutit upp hjälp till de äldre på grund av personalbrist, visar KA:s enkät.

– Det här är något som vi har brottats med under en längre tid. Man behöver jobba hårt i kommunerna med att rekrytera nya människor, men framför allt för att behålla de som man redan har anställda, säger Anna Tenje, säger Äldreminister Anna Tenje (M) till KA.

Enligt ministern är några av lösningarna att utveckla välfärdstekniken, mer heltid och bättre schemaläggning för att få bukt på personalbristen i äldreomsorgen.

– Jag tror att vi tillsammans kan komma ur många av de här problemen, inte minst om man tar till sig välfärdstekniken som ett komplement, säger ministern.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 februari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 7 februari 2023 23:04

Bil voltade och hamnade på taket i Södertälje Syd

IMG_6072

Foto: Shamash Oyal

Under lördagskvällen vid 22:30 rapporterades en singelolycka i Södertälje Syd, där en bil voltade och hamnade på taket.

Larmet inkom klockan 22:30, och räddningstjänst, ambulans samt polis var på plats för att hantera situationen efter att en passagerare befann sig inne i fordonet i samband med olyckan. Polisen genomförde en utredning för att fastställa orsaken till olyckan och undersöka de exakta omständigheterna.

Enligt uppgifter ska personen som färdades i bilen ha kunnat lämna fordonet, men föraren misstänks nu för vårdslöshet i trafik.

– Det var en bil som voltade och hamnade på taket. En anmälan om vårdslöshet i trafik har rapporterats, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Skadeläget för den inblandade är i nuläget oklart.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 april 2024 02:43
Senast uppdaterad: 21 april 2024 04:29

INSÄNDARE: Noll respekt för en ren stad

RAW

Foto: Rawpixel/CC0 1

”Vad är det för fel på besökarna till stadskärnan?”, skriver insändaren.

Igår var det städning av flera gator i Södertälje. Kaplansgatan sopades från grus, fimpar samt alla möjliga sopor tidigt på förmiddagen. Det blev fint.

Endast några timmar senare är det en person från en parkerad bil som rätt ut på trottoaren kastar resterna från en hamburgerrestaurang, papper, muggar osv. Nu idag, fredag, har fimparna tillsammans med övriga sopor börjat samlas igen.

Vad är det för fel på besökarna till stadskärnan, är de flesta höga på flugsvamp eller tar dom fel på Lerhaga och Södertälje Centrum?

Jag som bor på soptippen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2024 21:00
Senast uppdaterad: 20 april 2024 17:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors