Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Nuri Kino och ADFA i stor insamling till drabbade i Aleppo

6773874206_4538a12f96_o

Arkivbild. Foto: Creative Commons.

Miljontals människor har drabbats och tusentals dödsfall och skadade rapporteras efter måndagens jordbävning i sydöstra Turkiet och norra Syrien. Södertäljeprofilen har nu startat en insamling till behövande som på ett par timmar lyckats få ihop uppemot 300.000 kronor.

– Det här är en kris ovanpå många andra kriser i området. I hela Syrien är behoven de högsta efter nästan tolv år av utdragna, komplexa kriser, samtidigt som humanitär hjälp fortsätter att minska, säger WHO:s högsta beredskapschef, Adelheid Marschang, i ett styrelsemöte på högkvarteret i Genève, enligt tidning Reuters.

På Sociala medier uppmanar Södertäljeprofilen Nuri Kino till insamling och fått stor gehör.

Nuri Kino, ADFA. Foto: Susan Korah.

”Aleppo är en av de hårdast drabbade städerna i området. En tiondel av alla som dött har gjort det där. Innan jordbävningen hade staden sakta börjat hämta sig efter över ett decennium av krig, terrorism, religiös och etnisk förföljels e. Kidnappingen av stadens ärkebiskopar har för alltid satt sin prägel på Halab som staden heter på arabiska. Sedan har vi sanktionerna mot Syrien och den enorma fattigdom som följt med dem. Men trots allt hade staden sakta börjat återhämta sig. Nu smällde det igen.”, skriver Nuri Kino.

Uppemot 300.000 kronor insamlade på ett par timmar.

”Alla kan inte göra allt och vara överallt. Alla kan göra något och hjälpa till någonstans. Vi i ADFA har bestämt att vi ska fokusera på Aleppo.”, skriver Södertäljeprofilen och grundaren till ADFA, A Demand For Action, på sociala medier.

Även Tyskland har beslutat att bidra med hjälp. Landet skickar 1 miljon euro till ideella organisationen Malteserhjälpen som stöd till Syrien som motsvarar cirka 11 miljoner kronor.

Vill du bidra? Swisha ditt stöd till ADFA: 123 545 7270

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 februari 2023 12:03
Senast uppdaterad: 7 februari 2023 12:25

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors