Företag i fokus:

Nu kan du nominera någon som bidrar till ett bättre samhälle

Kvinnovation

Gabriella Malki och Marie Samre. Pristagare 2022. Foto: Privat.

I fjol delades Jämställdhetspriset ut till Kvinnovation som anordnar kostnadsfria events och utbildningar för unga kvinnor. Vem anser du bör prisas i år? Lämna in ditt bidrag redan idag.

Hos Kvinnovation är jämställdhet självklart fokus, där alla får stöd i sitt företagande.”, löd motiveringen i fjol när Kvinnovation tilldelades Jämställdhetspriset 2022.

Varje år delas utmärkelsen till en person, en förening eller ett företag som haft stor betydelse för jämställdheten i Södertälje. Tillsammans med fler aktörer vill Södertälje kommun främja ett jämställt samhälle där både kvinnor och män ska ha samma förutsättningar i vardagen.

Nu är ansökan på kommunens hemsida öppen och tar emot nominerade bidrag. Nominera dig själv, en annan person, en förening eller ett företag fram till den 19 februari klockan 24.00.

För nominering ska följande kriters vara uppfyllda:

  • pekar på nya vägar för att öka jämställdheten
  • visar på konkreta samhällsvinster genom ett ökat jämställdhetstänk
  • motverkar diskriminering på grund av kön
  • utvecklar jämställdhetsarbetet inom utbildningsområdet
  • utvecklar den egna arbetsplatsen, föreningen eller företaget så att jämställdhet mellan könen ökar
  • motverkar mäns våld mot kvinnor
  • motverkar våld i nära relationer. 

  Tidigare vinnare:

  • 2022: Kvinnovation
  • 2021: Södertälje Basketbollklubb
  • 2020: Södertälje SK
  • 2019: Livet Bitch!
  • 2018: Tjejhuset
  • 2017: Telge SIBK
  • 2016: Juventas systrar

  Text:

  Alexander Isa

  Dela via:

  Shares
  Publicerad: 30 januari 2023 11:02
  Senast uppdaterad: 30 januari 2023 11:02

  SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

  Sodertalje-bostader

  Foto: Alexander Isa

  Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

  Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

  (Annonslänk)

  – Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

  Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

  – Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

  Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

  Text:

  Alexander Isa

  Dela via:

  Shares
  Publicerad: 17 april 2024 14:00
  Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

  Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

  Barn-skola-1-mat-Pexels-1

  Foto: Pexels

  På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

  I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

  Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

  (Annonslänk)

  Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

  Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

  Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

  Text:

  Alexander Isa

  Dela via:

  Shares
  Publicerad: 17 april 2024 11:32
  Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

  Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

  123 473 66 41

  qr

  Mest lästa

  SÖK NYHETER

  Fler resultat...

  Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors