Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Nu kan du nominera någon som bidrar till ett bättre samhälle

Kvinnovation

Gabriella Malki och Marie Samre. Pristagare 2022. Foto: Privat.

I fjol delades Jämställdhetspriset ut till Kvinnovation som anordnar kostnadsfria events och utbildningar för unga kvinnor. Vem anser du bör prisas i år? Lämna in ditt bidrag redan idag.

Hos Kvinnovation är jämställdhet självklart fokus, där alla får stöd i sitt företagande.”, löd motiveringen i fjol när Kvinnovation tilldelades Jämställdhetspriset 2022.

Varje år delas utmärkelsen till en person, en förening eller ett företag som haft stor betydelse för jämställdheten i Södertälje. Tillsammans med fler aktörer vill Södertälje kommun främja ett jämställt samhälle där både kvinnor och män ska ha samma förutsättningar i vardagen.

Nu är ansökan på kommunens hemsida öppen och tar emot nominerade bidrag. Nominera dig själv, en annan person, en förening eller ett företag fram till den 19 februari klockan 24.00.

För nominering ska följande kriters vara uppfyllda:

  • pekar på nya vägar för att öka jämställdheten
  • visar på konkreta samhällsvinster genom ett ökat jämställdhetstänk
  • motverkar diskriminering på grund av kön
  • utvecklar jämställdhetsarbetet inom utbildningsområdet
  • utvecklar den egna arbetsplatsen, föreningen eller företaget så att jämställdhet mellan könen ökar
  • motverkar mäns våld mot kvinnor
  • motverkar våld i nära relationer. 

  Tidigare vinnare:

  • 2022: Kvinnovation
  • 2021: Södertälje Basketbollklubb
  • 2020: Södertälje SK
  • 2019: Livet Bitch!
  • 2018: Tjejhuset
  • 2017: Telge SIBK
  • 2016: Juventas systrar

  Text:

  Alexander Isa

  Dela via:

  Shares
  Publicerad: 30 januari 2023 11:02
  Senast uppdaterad: 30 januari 2023 11:02

  Tonåringar misshandlade inne i livsmedelsbutik

  Polis

  Foto: Alexander Isa

  På tisdagsförmiddagen slog mataffären Ica Jätten larm om en pågående misshandel inne butiken. Två tonårspojkar attackerades av flera män.

  Det var klockan 09:45 som tumult uppstod i matbutiken på Erikshällsgatan i Västergård. Inne i butiken, framför flera ögonvittnen, jagades en ung man av flera män och slogs ner till golvet.

  – Varor och inredning välts omkull när flera unga män springer in i en matbutik på Erikshällsgatan och misshandlar en tonårspojke med sparkar och slag, skriver polisen på sin hemsida.

  Efter attacken sprang gärningsmännen från platsen och kort därefter hittades ytterligare en tonårspojke som också hade blivit misshandlad inne i matbutiken.

  Polis som tillkallades till platsen utreder händelsen mot de båda tonåringarna som grov misshandel, men enligt polisens uppgifter var pojkarna inte i behov av vård. Ingen personalen ska heller kommit till skada i samband med incident inne i Ica Jätten på tisdagsförmiddagen.

  Text:

  Alexander Isa

  Dela via:

  Shares
  Publicerad: 21 mars 2023 13:41
  Senast uppdaterad: 21 mars 2023 13:41

  Södertäljekillarna invalda i rikstäckande ungdomsråd

  34791D09-F0ED-4A4A-998C-6276C05FA84B

  George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis. Pressbild: Susanne Kronholm

  Tre ungdomar från Södertälje, George Sarkes, George Asaad och Emilio Sarkis tar plats i Kulturrådets nybildade ungdomsråd. Tillsammans med flera andra ska de fokusera på flerspråkighet och modersmål.

  Ungdomsrådet som inledningsvis består av nio niodeklassare från tre olika skolor i Stockholms län, Södertälje, Järva och Tensta och har handplockats av läsambassadören Nioosha Shams.

  Nioosha Shams är Sveriges sjätte läsambassadör, den yngsta hittills, och hennes uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och verka för att alla, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

  Tillsammans med nio ungdomar kommer hon att undersöka vad unga själva ser som meningsfullt i läsande och skrivande samt hur relationen till modersmål påverkar en som människa.

  Övre raden från vänster: Nioosha Shams, Fatima Mehawes, Jeanette Bashir, Akila Mah, Emilio Sarkis, Nasteeho Shegow. Nedre raden från vänster: Rebo Mahmod, George Asaad, Nevin Berwari, George Sarkes. Pressbild: Susanne Kronholm

  – För mig är det viktigt att synliggöra ungdomarna och deras röster och låta dem ta plats. Tillsammans ska vi delta på riksdagsmöte, mässor, poddar och prata om vikten av att synas också i litteraturen, oavsett bakgrund, säger Nioosha Shams.

  Ungdomsrådet träffas en gång i månaden och kommer att arbeta med att öka ungas intresse för läsning genom bland annat event och kunskapsutveckling. Uppdraget som läsambassadör inkluderar att inspirera och agera förebild för barn och unga, med målet att alla ska ha lika möjlighet att nå litteraturen oavsett bakgrund.

  Det nya ungdomsrådet inkluderar representanter från sju olika språk – arabiska, somaliska, kurdiska, malajiska, finska, pataniska, turkiska och assyriska/syrianska.

  Läs även – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd

  Text:

  Alexander Isa

  Dela via:

  Shares
  Publicerad: 21 mars 2023 04:00
  Senast uppdaterad: 21 mars 2023 12:01

  Annons

  Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

  123 473 66 41

  qr

  Mest lästa

  SÖK NYHETER

  Generic selectors
  Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Post Type Selectors