🕝 1 minuter
Länsstyrelsen upphäver beslut om strandskydd i Nykvarn
Publicerad 28 januari 2023 06:00
Uppdaterad 28 januari 2023 10:03

Arkivbild

Bygg- och miljönämnden i Nykvarns kommun beslutade i fjol att bevilja en fastighet strandskyddsdispens. Ärendet prövades av Länsstyrelsen som nu upphäver kommunens beslut i strandskyddsärendet.

Den 8 september 2022 medgav nämnden strandskyddsdispens på fastigheten Tingsstaden 1:4 i Nykvarn där en solcellsanläggning är tänkt att uppföras. Nykvarns kommun har bland annat angett att ett uppförande av solcellsanläggningen, som ska placeras i ett område som idag används som betesmark, inte innebär att syftet med strandskyddet motverkas.

Anläggningen beräknades att uppta ett område om cirka 3 700 kvadratmeter väntas generera cirka 485 000 kWh per år och anses vara ett angeläget allmänt intresse.

Länsstyrelsen som valde att pröva nämndens beslut, gör dock en annan bedömning än Nykvarns kommun.

”I detta fall, när anläggningen förväntas generera cirka 485 000 kWh per år, är det dock enligt Länsstyrelsens mening tveksamt att anläggningen kan anses generera sådana långsiktiga fördelar för samhället som krävs för att åtgärden ska kunna ses som ett angeläget allmänt intresse.”, skriver Länsstyrelsen som en av orsakerna till att upphäva beslutet för fastigheten Tingsstaden 1:4 i Nykvarn.

(Annonslänk)

Dela artikeln