Företag i fokus:

Två maskerade personer trängde sig in i skola – Bar på skyddsväst

B480D16E-432A-4EE7-BC3F-55764987B9ED

Arkivbild

Föregående vecka ryckte polisen ut till en grundskola i Södertälje efter att personal slagit larm om en allvarlig incident. Enligt uppgifter befann sig två personer, fullt maskerade och med skyddsvästar – inne i skolans lokaler.

Händelsen inträffade tisdagen den 10 januari på en grundskola som har cirka 600 elever. Från förskoleklasser upp till årskurs 9.

Enligt uppgifter uppmärksammades två maskerade personer vid skolan huvudentré – med masker över mun och näsa samt mössa/luva ned till ögonen. En uppmärksammad medarbetare på skolan försökte stoppa personerna och undrade vilka de var, samt vem de sökte – men fick inget svar tillbaka. Istället ska de två maskerade trängt sig förbi och föste undan medarbetaren och fortsatte in i skolan.

I anmälan framgår det att en av personerna misstänktes bära på skyddsväst. Detta uppmärksammades efter att medarbetaren satte sin hand mot bröstet på en av personerna i samband med hindra dem att gå in i skolan.

De maskerade personerna uppfattades leta efter någon person, alternativ en elev på skolan. De ska även ha fått ögonkontakt med en elev som stod synlig en trappa upp i lokalen, men medarbetaren ska då snabbt sprungit in till rektorns kontor och berättat om situationen, och därefter genast slagit larm.

När de sedan sprang tillbaka ut i entréhallen var de maskerade personerna försvunna.

Polisen ryckte snabbt ut till platsen varpå en stor sökinsats inleddes där både skola och närområdet genomsöktes, dock utan att finna de maskerade personerna. Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada och kort efter incidenten informerades samtliga vårdnadshavare på skolan om händelsen.

Enligt anmälan ser nu skolan över sina rutiner kring inrymning och har påbörjat ett arbete för att säkerställa en tryggare tillvaro.

(annonslänk)


Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 januari 2023 10:24
Senast uppdaterad: 20 januari 2023 18:55

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors