Företag i fokus:

Två maskerade personer trängde sig in i skola – Bar på skyddsväst

B480D16E-432A-4EE7-BC3F-55764987B9ED

Arkivbild

Föregående vecka ryckte polisen ut till en grundskola i Södertälje efter att personal slagit larm om en allvarlig incident. Enligt uppgifter befann sig två personer, fullt maskerade och med skyddsvästar – inne i skolans lokaler.

Händelsen inträffade tisdagen den 10 januari på en grundskola som har cirka 600 elever. Från förskoleklasser upp till årskurs 9.

Enligt uppgifter uppmärksammades två maskerade personer vid skolan huvudentré – med masker över mun och näsa samt mössa/luva ned till ögonen. En uppmärksammad medarbetare på skolan försökte stoppa personerna och undrade vilka de var, samt vem de sökte – men fick inget svar tillbaka. Istället ska de två maskerade trängt sig förbi och föste undan medarbetaren och fortsatte in i skolan.

I anmälan framgår det att en av personerna misstänktes bära på skyddsväst. Detta uppmärksammades efter att medarbetaren satte sin hand mot bröstet på en av personerna i samband med hindra dem att gå in i skolan.

De maskerade personerna uppfattades leta efter någon person, alternativ en elev på skolan. De ska även ha fått ögonkontakt med en elev som stod synlig en trappa upp i lokalen, men medarbetaren ska då snabbt sprungit in till rektorns kontor och berättat om situationen, och därefter genast slagit larm.

När de sedan sprang tillbaka ut i entréhallen var de maskerade personerna försvunna.

Polisen ryckte snabbt ut till platsen varpå en stor sökinsats inleddes där både skola och närområdet genomsöktes, dock utan att finna de maskerade personerna. Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada och kort efter incidenten informerades samtliga vårdnadshavare på skolan om händelsen.

Enligt anmälan ser nu skolan över sina rutiner kring inrymning och har påbörjat ett arbete för att säkerställa en tryggare tillvaro.

(annonslänk)


Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 januari 2023 10:24
Senast uppdaterad: 20 januari 2023 18:55

Kommunen lanserar ny tjänst för att förbättra socialtjänsten

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun tar ett steg framåt genom att introducera Första Linjen stöd, en ny tjänst som syftar till att göra det enklare för invånare att få stöd från socialtjänsten utan utredning.

Den 1 mars införs Första Linjen stöd som en del av Södertälje kommuns nya satsning för att förbättra tillgängligheten till socialtjänsten. Målet är att komma närmare målgrupperna och erbjuda hjälp och stöd innan problemen växer sig för stora.

– Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

(Annonslänk)

Genom Första Linjen stöd kommer socialtjänsten att fokusera på förebyggande arbete, inklusive uppsökande verksamhet för ungdomar, föräldrastöd, familjerätt och stöd till både våldsutsatta och förövare. Många kommer att kunna få stöd utan att behöva gå igenom en formell biståndsprövning, både individuellt och i grupp.

Denna satsning är det första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete för Södertälje kommuns socialtjänst. Det kommer att skapa en stabil grund och förberedelse inför den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft. Den nya lagen kommer att betona en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst.

– Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen, säger Viktoria Larsson.

För de som behöver mer omfattande stöd kommer barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten fortsätta att erbjuda sina tjänster. Detta inkluderar hantering av orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning, precis som tidigare.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:12

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors