🕝 1 minuter
Kommunen skrev miljonavtal med företag – utan konkurrens
Publicerad 19 januari 2023 12:43
Uppdaterad 19 januari 2023 12:43

Foto: Alexander Isa

Tekniska nämnden kritiserades under 2021 för felaktigheter gällande kommunen tjänstebilar som upphandlades utan avtal. Nu framkommer nya uppgifter att även andra delar av kommunens bilhantering saknat upphandling, skriver Lt.

Kritik riktades mot Tekniska nämnden och en medarbetare, som hade en ledande roll, polisanmäldes och avskedades. Orsaken var att nämnden hade gjort stora inköp utan upphandling, men enligt Lt framgår det att inköpen utanför upphandling fortsatt. Bland annat ska tekniska nämnden skrivit avtal med företag – utan konkurrens – som rör kommunens bilhantering.

Enligt tidningen framgår det i en rapport att 14 procent av inköpen, som uppgick till 50 miljoner och gjordes av tekniska nämnden 2021, var utanför upphandling. Flera av dessa kopplades till just kommunens bilhantering som redan 2021 orsakade att en medarbetare fick lämna.

Drygt två år senare fortsätter inköpen att ske utanför upphandling. Bland annat gäller det alkolås, bilbokning, den interna bensinstationen, leasingavtalen och systemet för körjournaler som kostade 13,5 miljoner kronor och som avtalades helt utanför upphandling.

Läs även:Dålig insyn och avtal utanför LOU – Den miljö vi bygger upp skapar utrymme för korruption

Dela artikeln