Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Här saknas ett övergångsställe – ”Är väldigt orolig”

324684994_3384335488522245_5427369965869070376_n

Jan Maxichaou från livsbutiken vid Tom Tits uttrycker en oro. Foto: Alexander Isa

Den trafikerade vägen utanför Tom Tits saknar ett övergångsställe. Det menar Jan Maxichaou som arbetar i Tobaksbutiken och ser dagligen springande barn på platsen.

Tom Tits tar årligen emot upp emot 175 000 besökare och i många fall är det stora barngrupper som besöker vetenskapsmuseumet samtidigt.

Bara ett stenkast från entrén arbetar Jan Maxichaou i livsbutiken som ser all rörelse på platsen, men en sak oroar honom.

– Det saknas ett övergångställe här. Det fanns ett för flera år sedan, men kommunen tog bort den. Det behövs både ett övergångsställe och ett farthinder. Jag är väldigt orolig att något hemsk ska hända och jag har framfört det till kommunen. Måste någon bli påkörd innan någon reagerar, säger Maxichaou till Telgenytt.

Enligt Maxichaou ser han dagligen hur barn, och vuxna, passerar gatan precis utanför hans arbetsplats. Han menar att folk fortfarande går över gatan där det en gång var ett övergångställe och samtidigt uppmärksammar han hur både personbilar och tyngre fordon passerar vägen ofta i för hög fart.

Här var det en gång ett övergångställe som togs bort av kommunen. När Telgenytt besöker platsen passeras vägen av gångtrafikanter som tar för givet att vägen är trygg att passera. Foto: Alexander Isa.

– Nämnda övergångsställe togs bort 2016-2017. Vem som beslutade att det skulle avlägsnas vet jag inte, säger Michael Ottosson, Trafiktekniker Samhällsbyggnadskontoret, till Telgenytt.

Om folk har som vana att passera vägen just utanför Jan Maxichaous arbetsplats, eller om det är en illusion om att det är ett övergångställe kan Maxichaous inte spekulera i. Men när Telgenytt befinner sig på platsen uppmärksammas flera personer gå över vägen, av allt att tyda, med ett förtroendet om att vägen är säker att passera.

Men ett övergångställe är inte alltid en säker passage.

– Ett övergångsställe är inte en säker passage för gående över gatan om inte övergångsstället också är hastighetssäkrat i form av en vägbula eller annan hastighetsdämpande åtgärd. Det är på övergångsställen som de flesta olyckor sker med gående och fordon, säger Michael Ottosson.

Är platsen något man tittar på i nuläget ?

– Det är inget som vi tittar på idag, säger Ottosson, och menar att kommunen kan komma att titta på den aktuella platsen.

Ännu en fotgängare som passerade vägen vid det gamla övergångsstället. Foto: Alexander Isa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 januari 2023 19:42
Senast uppdaterad: 19 januari 2023 19:42

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna