Företag i fokus:

Stadskärnans återhämtning – Omsatte 1,4 miljarder

IMG_0709 2

Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje city.

Södertälje gör en stark återhämtning efter att pandemin slog till med full kraft. Under onsdagen presenterades siffror som visade att stadskärnan ökat sin omsättning till 1,4 miljarder kronor.

– Vi är på väg åt rätt håll, säger Aljoša Lagumdžija, vd för Södertälje city.

Södertäljes Cityindexrapport för 2021 presenterades på Quaily Hotel Park under onsdagen där det framgick att Södertäljes stadskärna ökat sin totala omsättning. En ökning med 2,5 procent under det andra pandemiåret 2021 och en totalomsättning på cirka 1,4 miljarder kronor.

Enligt Cityindexrapporten från förra året, visade det sig att Södertälje hade det bättre än andra stadskärnor runt om i landet under pandemins första halva. Sammantaget har större städer drabbats hårt av pandemin och fortfarande har en bit kvar för att återgå till nivåerna innan pandemin. Trots detta, har Södertälje klarat sig bättre än andra jämförbara stadskärnor.

Dagligvaruhandeln ökade sin omsättning med 3,5 procent, men den bransch som ökade bäst i Södertälje var Hem och fritid med 6,6 procent.

Presentationen på Quaily Hotel Park under onsdagen. Foto: Södertälje City.

Enligt Helena Olsson, chef stadsutveckling Fastighetsägarna Stockholm, så krävs ett stort gemensamt ansvar från både kommunen, men även företagare, för att hålla staden levande. Dels för att öka stadskärnans attraktion, men även för att locka stadens invånare att välja stadskärnan framför internet.

Något som medverkande aktörerna arbetar hårt med.

– Södertälje city har tillsammans med kommunen och fastighetsägarna tagit fram en ny etableringsplan för hur centrum ska bli mer levande. Vi måste ha en bredd och mix i utbudet som tilltalar olika målgrupper och skapar bättre helhet för att vi ska utvecklas som stad, säger Aljoša Lagumdžija.

Bland annat vill man ha ett blandat utbud av verksamheter för att öka besöksanledningarna till stadskärnan. Med ett breddat utbud kan effekten bli ett ökat besöksantal, men även att stadskärnan nyttjas mer under en större del av dygnet som bidrar till en mer levande kärna.

– Höjda räntor och inflation ökar betydelsen av levande utrymmen på gator och torg, kulturverksamheter och välskötta parker för att människor ska fortsätta tillbringa tid i stadskärnan när de får mindre kvar i plånboken, säger Helena Olsson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 januari 2023 15:16
Senast uppdaterad: 18 januari 2023 15:16

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors