Företag i fokus:

Kaldoyo: – ”Dolt samarbete mot assyrier/syrianer”

Kaldoyo

Özcan Kaldoyo. Bild: AssyriaTV.

Företagare och privatpersoner, främst assyrier/syrianer i Södertälje lider skada utan att ha åtalats eller dömts i domstol. Det menar Özcan Kaldoyo som kräver att kommunen kallar polisen och banker till ett möte.

Medborgarförslag om Polisens och Storbankernas dolda samarbete mot Södertäljebor och Södertäljeföretagare” – så lyder rubriken på förslaget som Özcan Kaldoyo skickat in till Södertälje kommun.

Sedan år 2020 har flera företagare och privatpersoner, som varit mångåriga kunder i sina respektive banker, fått sina bankkonton nedstängda utan en godtycklig förklaring, vilket Telgenytt i flertalet artiklar rapporterar om.

Enligt uppgifter till Telgenytt kan det röra sig om 1000-tals bankkonton som drabbats, och av allt att döma är en stor majoritet av de drabbade oskyldiga. Enligt Kaldoyo rör det sig om ett dolt samarbete mellan storbankerna och polisen som utsatt Södertäljebor och Södertäljeföretagen för lidande.

Varför få, eller om någon överhuvudtaget, fått svar av bankerna förblir en gåta.

”En 50-årig kvinna som har varit fast anställd i Södertälje kommun under lång tid ville köpa en villa och fick ett lånelöfte av Swedbank på 2 miljoner kronor. Efter att kvinnan hade betalat en handpenning på 500 tusen kronor, gick en osynlig hand in och stoppade lånet. Kvinnan gick vidare till SEB och fick först lån, men sen stoppades lånet även här av samma krafter.” skriver Özcan Kaldoyo i medborgarförslaget till Södertälje kommun.

Kvinnan äger en fastighet värd cirka 20 miljoner kronor och har enligt Kaldoyo än idag inte fått någon förklaring av bankerna om varför hon behandlades på detta sätt. Avslutningsvis tvingades hon att ta ett lån från familjemedlemmar i utlandet för att kunna fullfölja köpet.

Ett annat exempel är en egenföretagare som fick sitt bankkonto avstängt för drygt två år sedan. Än idag blir han inte beviljad banklån och kan inte genomföra sina affärer samt att banken har sagt upp företagarens lån. Snart försättas han i konkurs och hans fastigheter kommer att säljas på exekutiv aktion.

Krokben för en hel folkgrupp i Södertälje.

”Endast svenskar kommer kunna delta vid den exekutiva försäljningen. Ingen assyrier-syrian kommer våga köpa fastigheter idag. Ingen assyrier-syrian kommer heller beviljas något lån av Storbankerna.”, skriver Kaldoyo.

Privatpersoner utsätts för lidelse, affärsmöjligheter saboterats och få ser slutet på den utomrättsliga behandling som samarbetet innebär.

Jämför häxjakten på assyrier/syrianer med judeförföljelserna under Hitlers och naziternas storhetstid.

”Så här började det på 1930-talet i Tyskland vid judeförföljelserna. Idag 2023 upplever vi assyrier-syrianer detta med polis och Storbankerna i utomrättsligt samarbete.”, skriver Kaldoyo.

”Ingen assyrier-syrian kommer heller beviljas något lån av Storbankerna.”, skriver Özcan Kaldoyo.

Alla dessa privatpersoner och företag har utsatts och lidit skada men utan att de har åtalats eller dömts i domstol. Hur länge får dessa Storbanker behandla Södertäljebor, privatpersoner och företag, på ett så godtyckligt och till synes regelvidrigt sätt? Hur länge skall Polisen och vår rättsapparat se på när deras samarbete med Storbankerna har resulterat i negativa samhällseffekter för så många?”, skriver Özcan Kaldoyo.

I en intervju med Lt säger kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), att kommunen inte pratar med bankerna, utan att deras samarbete enbart är med polisen.

– Vi har inget att säga till om, säger Godner till tidningen efter att Södertäljebor beskyllt kommunen för delaktighet i kontonedstängningarna.

Nu kräver Özcan Kaldoyo att ett möte anordnas med polis och banker och pekar på att Södertälje kommun måste försvara sina invånare och företagare så länge de är oskyldiga. Han framför att det utomrättsliga samarbetet, mellan bankerna och polisen, inte kan få fortsätta så länge det så brett drabbar personer och företagare som inte har visats begå brottsliga handlingar.

”Därför kräver jag att min hemkommun Södertälje kallar Polisen, Storbankerna samt Svenska Bankföreningen till ett möte för att få klarhet i hur deras samarbete kan omformas så att det inte drabbar oskyldiga.”, avslutar han i medbeorgarförslaget som skickades in till Södertälje kommun den 4 januari 2023.

Läs även: – Stängda bankkonton – Dra inte alla människor över en kam

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 januari 2023 21:28
Senast uppdaterad: 12 januari 2023 03:15

Rekryteringsprocess för ny direktör inledd efter avgång

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun har inlett rekryteringsprocessen för en ny samhällsbyggnadsdirektör efter att den nuvarande direktören valt att anta nya utmaningar i en annan stad.

(Annonslänk)

I mars offentliggjorde Södertälje kommun att samhällsbyggnadsdirektören, Andreas Klingström, kommer att lämna sin tjänst för att tillträda som stadsbyggnadsdirektör i Sundbybergs stad i juni. Nu söker kommunen efter en ersättare som kan ta över ansvaret för att styra och utveckla samhällsbyggnadskontoret. Den nya direktören kommer att spela en avgörande roll i Södertäljes fortsatta strävan efter att vara en attraktiv och hållbar kommun, med fokus på utveckling av nya företag, bostäder och offentliga verksamheter.

Uppdraget innebär att leda ett team av cirka 260 medarbetare och samarbeta nära med andra kommunala verksamheter för att säkerställa effektiva processer och högkvalitativa leveranser. Den ideella kandidaten förväntas ha en stark strategisk förmåga, vara handlingskraftig och ha god insikt i samhällsbyggnadsfrågor, samt ha en förmåga att navigera i komplexa miljöer.

Kvalifikationerna inkluderar mångårig chefserfarenhet inom samhällsbyggnadsområdet, ledning av mångfacetterade verksamheter och framgångsrikt utvecklingsarbete. Det krävs också akademisk utbildning inom samhällsbyggnad eller liknande områden, förståelse för plan- och bygglagstiftning, samt utmärkta kommunikationsfärdigheter på svenska och engelska.

Sista ansökningsdag för tjänsten är den 28 april, och rekryteringsprocessen hanteras i samarbete med rekryteringsföretaget ProAstri.

Klingstrom

Andreas Klingström lämnar Södertälje kommun
Foto: Liza Simonsson/Södertälje kommun

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:14

Nyhetssvep – hörts och sagts om SSK

Mingelbilder SSK Västerås

Södertälje Sportklubb hoppas på välfyllda läktare i Scaniarinken till hösten
Foto: Shamash Oyal

Vad har hänt i SSK den senaste veckan?

Här kommer en sammanfattning av nyheter och annat snack kring klubben från veckan som gick.

Den 18:e april släppte Södertälje Sportklubb säsongskorten för 2024-2025. Ett säkert (vår)tecken på att man tar avstamp mot en ny säsong.

SSK siktar högt:

Förra året såldes 1200 kort – i år siktar vi mot 1500″, skriver klubben på sin hemsida.

Dagen efter ”släppet” presenterade SSK lägligt en nyhet om spelartruppen (herrarna).
Sportchef Emil Georgssons ”sista minuten” värvning Miika Pitkänen fortsätter i SSK ytterligare en säsong. En nyhet som kanske kan sälja några extra säsongskort.

Kontraktet med Pitkänen sträcker sig till och med april 2025. Eftersom den finländska forwarden och Georgsson kommit överens om ett 9-månaderskontrakt anländer Miika till Södertälje först i augusti.

Lite om lagbygget i en tidigare intervju med Emil Georgsson

Nicklas Grossman har sedan 2020 varit SSK A-lags fystränare. I november klev han in som en tredje röst i båset bredvid Magnus Bogren och Mattias Zackrisson. Parallellt hade Grossman fortfarande kvar tjänsten som fystränare i klubben.

I januari blev det dock klart att ”Grossa” permanent ska ingå i tränarstaben tillsammans med Bogren och Zackrisson. Som en följd av det offentliggjorde SSK tidigare i veckan att Niclas Bergfors ersätter Grossman. Läs mer här

De som följer SSK kontinuerligt känner till Bergfors tid som spelare i klubben. Hans senaste uppdrag var som utvecklingsansvarig för juniorverksamheten, men blir nu i stället fystränare i klubben.

Oliver Håkansson har ännu inte någon målvaktskollega att konkurrera med
Bild: Hudiksvall HC/Youtube

Det finns mycket rykten, tips och spekulationer så här i sillytider.
Expressen som brukar ha hög träffsäkerhet på sina ”avslöjanden” skrev härom dagen att den finske målvakten Frans Tuohimaa, 32, är av intresse för Södertälje SK.

Tidningen skriver också att målvakten som senaste säsongen ingick i Frölundas organisation, ska vara i kontakt med SSK:s seriekonkurrent Västerås IK.

”Ingenting är klart till hundra procent, så därför vill jag inte säga för mycket mer än att jag hoppas bli kvar här i Sverige”, säger Tuohimaa till Expressen.

IK Oskarshamn har meddelat att Nick Olesen lämnar klubben. Tidigare har den danske forwarden i media nämnts som aktuell för SSK.

Enligt uppgift till Telgenytt så har dialogen mellan Olesen och SSK funnits. Det har sportchef Emil Georgsson också bekräftat för Länstidningen i Södertälje.

Senaste budet från samtalen parterna emellan är att det i nuläget inte blir någon deal. Enligt uppgift till Telgenytt är SSK inte beredda att betala de pengar som Olesen begär för att skriva på ett avtal med klubben.

Telgenytt fortsätter att rapportera när något av nyhetsvärde dyker upp.

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors