Företag i fokus:

Södertäljeprofilen invald i svensk hockeys Hall of Fame

asa-elfving-PRESSBILD

Pressbild: Södertälje Sjukhus.

Svenska Ishockeyförbundet hyllar en av damhockeyns stora pionjärer. Legendaren, överläkaren och Södertäljeprofilen Åsa Elfving väljs in i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.

”Det är med stor glädje som Svenska Ishockeyförbundet väljer in legendaren Åsa Elfving i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.”, skriver förbundet om Södertäljebon och den tidigare OS-spelaren i ett pressmeddelande.

Under 90-talet var Elfving en av landets främsta hockeyspelare och var med när damishockeyn utvecklades i rasande fart i Sverige.

Under nio års tid representerade hon Svenska damlandslaget som spelare, som lagläkare under elva säsonger, Team Manager under två säsonger, samt ledamot i Svenska Ishockeyförbundets styrelse under fyra år. Totalt hann hon spela hela 83 landskamper för tre kronor och gjorde fjorton mål.

Mellan 2009 och 2018 var hon dessutom tränare i SSK:s ungdomsverksamhet. Idag är Elfving överläkare och verksamhetschef Vo Kirurgi-Ortopedi-Urologi på Södertälje sjukhus och ledamot i SSKs styrelse.

Föregående vecka, den 29 december 2022, blev Elfving invald som nummer 130 i Hockey Hall of Fame. Hon hyllas idag i samband med Sveriges premiärmatch mot USA i U18-Damlandslagets VM-turnering i Östersund Arena.

”Känner mig så hedrad! Jag har fått uppleva så mycket inom ishockeyn som spelare, tränare, ledamot i styrelser och kommittéer, läkare och inte minst som mamma till två hockeyspelande söner. När jag började spela ishockey fans inte ens seriespel för damer och inte mycket att drömma om. Det har varit fantastiskt att få vara en del av damishockeyns utveckling och se hur den fortsätter att växa i Sverige. Hockey är en verkligen ett sport för alla.”, skriver Åsa Elfving i ett inlägg på Facebook.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 januari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 8 januari 2023 00:26

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors