Företag i fokus:

DEBATT: Mötesplatsen Bårsta är mer än en fritidsgård

Fritidsgård Ronna

Illustration: Södertälje kommun.

I en debattartikel kritiserar Joakim Granberg kostnaderna för byggandet av en ny fritidsgård i Bårsta.

Mötesplatsen Bårsta är inte en traditionell fritidsgård, utan en mötesplats som bäst kan beskrivas som ett aktivitetshus med funktioner utöver det som brukar finnas på en fritidsgård. Målet är att skapa en trygg och utvecklande miljö för barn och ungdomar i hela Södertälje.

Exempel på funktioner i aktivitetshuset är:

  • musiksalar och allrum som kan moduleras så att uppträdande kan göras inför en mindre publik
  • it-avdelning där ungdomar kan utveckla sina digitala kunskaper och skapa egna utvecklingsprojekt
  • kreativitetsrum med 3D-skrivare, tryckeri, makerspace med mera – vilket skapar möjlighet för att utveckla kreativa idéer och produkter
  • odlingsverksamhet med syfte att öka ungdomars miljö- och klimatmedvetande
  • teaterverksamhet och filmproduktion
  • podcastproduktion
  • friluftsliv
  • föreläsningar och undervisning inom olika frågeområden som exempelvis psykisk ohälsa, jämställdhet, inkludering med mera
  • samverkan med andra aktörer som har barn och unga som målgrupp, till exempel föreningar och skolor som kan nyttja lokalerna

Krister Mellström, vd Telge Fastigheter. Pressbild

Funktionen fritidsgård ska såklart behållas för att vara en naturlig samlingspunkt för ungdomar i Ronna och Geneta, men även vara öppen för ungdomar från andra stadsdelar vilket skapar integration, inkludering och trygghet.

Att entreprenaden blir kostsam är främst för att ovanstående funktioner kostar så mycket mer än en normal fritidsgård.

Med detta ger vi ungdomar alternativ att utvecklas långsiktigt och aktivitetshuset bidrar till att ge områdets ungdomar en mer meningsfull fritid. En mer meningsfull fritid kan vara en bidragande faktor till att ungdomar ser att de har möjlighet till framtida arbeten via sin kompetens. Vidare erbjuder aktivitetshuset goda förutsättningar för framtida utveckling av ungdomsverksamhet.

I januari tar vi ett första spadtag för en verksamhet som kommer att förena det sociala ansvaret och skapa trygghet. En investering i våra ungdomar är en investering för framtiden.

Krister Mellström, vd Telge Fastigheter

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 januari 2023 11:30
Senast uppdaterad: 4 januari 2023 04:24

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors