Företag i fokus:

Annons

Vi lever med en ny pandemi i startlinjen

Södertälje

Arkivbild

Covid-19 lamslog hela världen med sin mutation och spridning. Gjorde människor sjuka, ärrade med postcovid och lämnade familjer i sorg efter tusentals människors liv som släcktes av den vidriga sjukdomen. Än idag har viruset satt sina spår. Människor tvingades vaccineras mot det, men det innebar inte att en spridning inte fortgick. Tror inte någon undgått situationen, historien eller konspirationsteorierna kring covid-19 pandemin.

Folkhälsomyndigheten drog tillbaka sina rekommendationer och restriktioner vad gäller att hålla sig hemma, isolerad om man hade minsta förkylningssymptom, om någon i familjen var smittad eller om man varit på en tillställning som lett till en smittospridning. Vi gick i samma veva från att smittospåra och agera agenter, till att leva loppan med hosta och snytningar på offentliga platser. Få testar sig idag och nu har en ny våg konstaterats. Den fjärde vågen är igång för fulla muggar.

Det är otroligt hur snabbt människan återgick från isolation till att inte bry sig längre. Medmänskligheten och att bry sig om sina medmänniskor försvann när FHM återgick till stabilt läge. Nyligen gick Södertälje sjukhus ut med att de går i stabläge, tider för operationer skjuts fram och har nått inhumana väntetider. Människor som väntat på att få opereras får vänta i en evig väntan. Hur länge ska vi drabbas av denna pandemi?

Södertälje sjukhus gick i december i stabläge.

Visst, jag vet att den inte klassas som det idag. Inte längre. Men när effekterna fortsätter att slå ut och skada, så kan man inget annat än att tro det. Människor som redan lider, får lida ännu mer. Sjukvården har belastats, sjukvårdspersonal lider, och går på knäna. Hör man något om det? Nej, och varför inte är min undran. Varför pratar man så lite om situationen inom vården.

Trots vaccinationshetsen insjuknar människor allvarligt, enligt folkmun så insjuknar vaccinerade ännu svårare än ovaccinerade. Hetsen uppstod trots att man inte ens visste vilka effekter vaccinet gav. Idag kan vi se lite mer av dess effekter eller av dess saknad av effekter. Trist.

Hur länge ska vi låta vår viktigaste samhällstjänst att gå på knäna, att slita ut sig, bli utbrända och gå från att studera i tiotals år för att läka människor, till att inte vilja se en patient pga. pressen som är inom vården idag. Vi är beroende av våra läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, vårdare, alla poster inom vården för att ha en livsvärdig framtid, men ändå sopas deras situation under mattan. Är det politiskt eller ett systemfel? Handlar det om resurser?

Jag har inga svar, mer än att detta är orimligt att låta denna ”pandemi” få fortgå. Pandemin som skadar våra sjuka människor, våra älskade sjukvårdspersonal som går på knäna och sjukhus som behöver gå i stabläge för att överleva. Inte okej!

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 januari 2023 16:21
Senast uppdaterad: 1 januari 2023 16:49

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors