Företag i fokus:

Två män får lindrigare straff för att ha medverkat i utredning

Kriminalvården

Foto: Kriminalvården.

I en lägenhet fann polisen narkotika och en halvautomatisk pistol. Två män dömdes i tingsrätten, men får nu lindrigare straff av Högsta domstolen för att ha medverkat i utredningen.

Det 19 oktober 2021 kontaktade en 21-årig man polisen där han berättade att han var tvingad att sälja narkotika och att han fruktade för sitt liv. Några veckor senare tog han återigen akut kontakt med polisen, men denna gång tillsammans med en 22-årig man där de lämnade liknande uppgifter som 21-åringen tidigare lämnat.

Efter kontakt med männen beslutade polisen att göra husrannsakan i männens bostad och påträffade stora mängder narkotika och en halvautomatiskt pistol. De båda männen menade att de var tvingade att sälja narkotikan och att de vill lämna den kriminella världen. Polisen beslutade då evakuera männen, samt 21-åringens flickvän, till en hemlig ort.

Efter beslaget åtalades de båda männen, och kvinnan, för grovt narkotikabrott samt grovt vapenbrott vid Södertörns tingsrätt.

Tingsrätt tog hänsyn till männens situationen och den press de utsattes för – att de bland annat utsattes för hot och att medverkade i utredningen. Tidigare under året, 2022, kom slutligen domen mot de åtalade.

Tingsrätten dömde 21-åringen, skriven i Enskede, till fängelse i 5 år 5 månader för grovt vapenbrott och grovt narkotika brott. 21-åringen, skriven i Södertälje, dömdes till 5 år 3 månaders fängelse och kvinnan, född 1999 och skriven i Genesta frikändes från misstankarna.

Ärende gick upp till hovrätten som följde tingsrättens linje, men målet överklagades till Högsta domstolen som beslutade att göra en ny bedömning.

Frågan i målet för HDs del gällde främst strafflindring vid medverkan till utredning om egen brottslighet. De dömda männen har även argumenterat för att de fått sin rätt till en rättvis rättegång inskränkt, då de hade uppmanats att fortsätta lämna uppgifter till polisen i fallet utan att delges misstanke om brott. På denna punkt får de dock inget gehör i HD.

Den 28 december beslutade HD att männen, en född 1999 respektive år 2000, får sina straff lindrade. HD kortade med ett år och två månader vardera.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 januari 2023 06:00
Senast uppdaterad: 1 januari 2023 02:34

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors