Företag i fokus:

Två män får lindrigare straff för att ha medverkat i utredning

Kriminalvården

Foto: Kriminalvården.

I en lägenhet fann polisen narkotika och en halvautomatisk pistol. Två män dömdes i tingsrätten, men får nu lindrigare straff av Högsta domstolen för att ha medverkat i utredningen.

Det 19 oktober 2021 kontaktade en 21-årig man polisen där han berättade att han var tvingad att sälja narkotika och att han fruktade för sitt liv. Några veckor senare tog han återigen akut kontakt med polisen, men denna gång tillsammans med en 22-årig man där de lämnade liknande uppgifter som 21-åringen tidigare lämnat.

Efter kontakt med männen beslutade polisen att göra husrannsakan i männens bostad och påträffade stora mängder narkotika och en halvautomatiskt pistol. De båda männen menade att de var tvingade att sälja narkotikan och att de vill lämna den kriminella världen. Polisen beslutade då evakuera männen, samt 21-åringens flickvän, till en hemlig ort.

Efter beslaget åtalades de båda männen, och kvinnan, för grovt narkotikabrott samt grovt vapenbrott vid Södertörns tingsrätt.

Tingsrätt tog hänsyn till männens situationen och den press de utsattes för – att de bland annat utsattes för hot och att medverkade i utredningen. Tidigare under året, 2022, kom slutligen domen mot de åtalade.

Tingsrätten dömde 21-åringen, skriven i Enskede, till fängelse i 5 år 5 månader för grovt vapenbrott och grovt narkotika brott. 21-åringen, skriven i Södertälje, dömdes till 5 år 3 månaders fängelse och kvinnan, född 1999 och skriven i Genesta frikändes från misstankarna.

Ärende gick upp till hovrätten som följde tingsrättens linje, men målet överklagades till Högsta domstolen som beslutade att göra en ny bedömning.

Frågan i målet för HDs del gällde främst strafflindring vid medverkan till utredning om egen brottslighet. De dömda männen har även argumenterat för att de fått sin rätt till en rättvis rättegång inskränkt, då de hade uppmanats att fortsätta lämna uppgifter till polisen i fallet utan att delges misstanke om brott. På denna punkt får de dock inget gehör i HD.

Den 28 december beslutade HD att männen, en född 1999 respektive år 2000, får sina straff lindrade. HD kortade med ett år och två månader vardera.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 januari 2023 06:00
Senast uppdaterad: 1 januari 2023 02:34

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors