Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Två män får lindrigare straff för att ha medverkat i utredning

Kriminalvården

Foto: Kriminalvården.

I en lägenhet fann polisen narkotika och en halvautomatisk pistol. Två män dömdes i tingsrätten, men får nu lindrigare straff av Högsta domstolen för att ha medverkat i utredningen.

Det 19 oktober 2021 kontaktade en 21-årig man polisen där han berättade att han var tvingad att sälja narkotika och att han fruktade för sitt liv. Några veckor senare tog han återigen akut kontakt med polisen, men denna gång tillsammans med en 22-årig man där de lämnade liknande uppgifter som 21-åringen tidigare lämnat.

Efter kontakt med männen beslutade polisen att göra husrannsakan i männens bostad och påträffade stora mängder narkotika och en halvautomatiskt pistol. De båda männen menade att de var tvingade att sälja narkotikan och att de vill lämna den kriminella världen. Polisen beslutade då evakuera männen, samt 21-åringens flickvän, till en hemlig ort.

Efter beslaget åtalades de båda männen, och kvinnan, för grovt narkotikabrott samt grovt vapenbrott vid Södertörns tingsrätt.

Tingsrätt tog hänsyn till männens situationen och den press de utsattes för – att de bland annat utsattes för hot och att medverkade i utredningen. Tidigare under året, 2022, kom slutligen domen mot de åtalade.

Tingsrätten dömde 21-åringen, skriven i Enskede, till fängelse i 5 år 5 månader för grovt vapenbrott och grovt narkotika brott. 21-åringen, skriven i Södertälje, dömdes till 5 år 3 månaders fängelse och kvinnan, född 1999 och skriven i Genesta frikändes från misstankarna.

Ärende gick upp till hovrätten som följde tingsrättens linje, men målet överklagades till Högsta domstolen som beslutade att göra en ny bedömning.

Frågan i målet för HDs del gällde främst strafflindring vid medverkan till utredning om egen brottslighet. De dömda männen har även argumenterat för att de fått sin rätt till en rättvis rättegång inskränkt, då de hade uppmanats att fortsätta lämna uppgifter till polisen i fallet utan att delges misstanke om brott. På denna punkt får de dock inget gehör i HD.

Den 28 december beslutade HD att männen, en född 1999 respektive år 2000, får sina straff lindrade. HD kortade med ett år och två månader vardera.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 januari 2023 06:00
Senast uppdaterad: 1 januari 2023 02:34

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna