Företag i fokus:

Stängda bankkonton – Dra inte alla människor över en kam

Avtal

Arkivbild

Min mamma, 90 år gammal, fick sitt bankkonto nedstängt efter en transaktion på motsvarande 50 000 kronor från Schweiz. Det väcker en hel del tankar. 

Dynamiken bland assyrier-syrianer-kaldéer får inte misstänkliggöras av myndigheter och finansbranschen.

Folkgruppen har alltid löst sina egna behov och samhälleliga krav på egen hand. Man har aldrig vänt sig till myndigheter för att tillgodogöra sig något, man har alltid löst sina egna behov själv.

Ett exempel är Midyat, varifrån de flesta i folkgruppen kommer från när det gäller Turkiet. Trots att det inte fanns mer än ett gymnasium så var orten en motor i att lära människor olika yrkeskunskaper. I Midyat lärde sig varje år flera hundra lärlingar till yrken som skräddare, frisörer, skomakare, guldsmeder, tandläkare, stenhuggare, byggherrar samt förädling av jordbruk och skinn och mycket annat.

Trots att det fanns stora städer runt omkring så var Midyat handelscentrum för allt.

”De flesta är affärsmän och är modiga i att driva affärer”

Folket har utvandrat till olika länder i Europa. En familj kan ha en medlem i Tyskland, en i Schweiz och en i Holland och så vidare. De flesta är affärsmän och är modiga i att driva affärer – och dessutom hjälper de flesta varandra när någon familjemedlem behöver finansiera ett företagsköp eller något annat. Därigenom kan man se att penningtransaktioner görs fram och tillbaka även över gränserna. 

Nu, efter kriget i Irak och Syrien, så har många utvandrat från dessa länder – bland annat till Sverige. Många av dessa människor är förmögna och flyttar sina tillgångar till Sverige. Så nu kommer transaktioner från Beirut, Bagdad, Dubai och så vidare. För bankanställda som inte känner till dessa bakgrundsfakta, traditionen och historien kan transaktionerna verka misstänkta. 

I mångas ögon är också en flykting fattig. Så är inte fallet.

”En del bankdirektörer uppmanar till och med affärsmän att inte registrera företag i Södertälje.”

Vi har tidigare sett hur olika experter hos polisen dragit felaktiga slutsatser om assyrier-syrianer-kaldéer. Nu ser vi också att banker kan agera olika. En person som fick sitt konto stängt av sin bank här i Södertälje kunde starta ett företag i en annan stad i samma bank. En del bankdirektörer uppmanar till och med affärsmän att inte registrera företag i Södertälje. Hur ska vi tolka det? 

Polisen får och ska bekämpa kriminaliteten i Södertälje utan nåd – folket är de som har förlorat mest på kriminaliteten. Men alla människor får inte dras över en kam.

Låt dessa drivkraftiga människor arbeta och driva sina affärer. Stoppa inte människors dynamik och vilja i att starta nytt för att bankens fyrkantighet sätter käppar i hjulet. 

Özcan Kaldoyo

Läs även: – INSÄNDARE: Ställ Linda H Staaf till svars

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 december 2022 11:54
Senast uppdaterad: 30 december 2022 11:54

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors