Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Här får unga möjligheten att förverkliga sina drömmar

Nykvarns kommun

Arkivbild.

I Nykvarn har det uppmärksammats att kommunen investerat pengar för att ge möjlighet till ungdomar mellan 15-25 år att ansöka om ett bidrag för att kunna satsa på eget intresse. Som till exempelvis, musik, film, teater, idrott, konst eller e-sport. Något som Lt var först med att rapportera.

Fredrik Ljungestig, som är fritid- och kulturskolechef i Nykvarns kommun, berättar att det är en kommunal satsning för att stimulera unga att genomföra sina idéer och drömmar.

När de ansöker om idépengen, som kan bli upp till 5000 kronor, så tilldelas de även en fadder som dels ska hjälpa dem att uppnå sina drömmar, men också dels för att hjälpa till att rapportera hur utläggen sett ut. Då det är en kommunal insats vill de ha en utförlig beskrivning på hur pengarna spenderats.

Insatsen låter toppen, och rätt i tid. Imponerade att Nykvarns kommun, Södertäljes grannkommun, ser till att ungdomar får möjligheten att leva ut sina drömmar. En dröm som besannas leder till hopp om en positiv framtid. Detta är en bra väg in i rätt riktning. Vi kan bara visa genom handling, vilket detta äntligen är. En handling i att faktiskt ge något till ungdomarna, i stället för att bara peka med hela handen åt vilken riktning de ska, eller vad de behöver göra och vad som är i deras makt och inte.

Åter till idépengen. 5000 kronor till ungdomar för att de ska försöka uppnå sina drömmar, med hjälp av en stödperson som kommunen tilldelar. Otroligt bra. Inte nog med pengarna, men även vägledning av en trygg och vuxen person. Kanske kan detta få spridning bland våra unga vuxna till att tro att kommunen vill de väl och vill satsa på dem. Komma ifrån ”fuck aina”-fasen i livet, till att bidra till vårt samhälle i framtiden.

Fredrik Ljungestig, fritidschefen, detta gjorde du riktigt bra. Bra insats, bra initiativ, bra hoppingivande utmärkelse till de vi vill påverka som mest.

Idépengen går att ansöka om redan vid årsskiftet. Håll utkik.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 december 2022 05:00
Senast uppdaterad: 29 december 2022 00:38

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna