Företag i fokus:

Fler familjer vill flytta ut – Föräldrar rädda om de unga

Polis

Foto: Shamash Oyal

En våg av oändligt våld och mord äger rum i Södertälje, Blombacka är inget undantag. Familj efter familj vill flytta ut från stadsdelen, men för en majoriteten finns inte alternativet. Med en inflation och dyrare hyresmarknad har många inte råd att flytta ut.

– Jag är orolig över min familj. Mina barn är rädda om kvällarna, men vi har inte råd att flytta ut, säger en 37-årig man från Humlestigen i Blombacka. 

Det dödliga våldet i Södertälje har eskalerat. Att som barn bevittna ljudet av skottlossning har blivit vardag i delar av Södertälje. Idag kan nästan vem som helst införskaffa sig ett vapen och tillgängligheten är stor. Ett flertal unga Södertäljebor kan vittna hur enkelt och smidigt det är att få tag på vapen idag. Vapen som dessutom inte överstiger en summa på 20 000 kronor, enligt vittnen själva.

– Idag kan alla ha vapen här. Det är enkelt. Min väns kompis köpte ett vapen för 11 000 kronor. Jag kan ringa nu och be om att få köpa en så kan du höra hur enkelt det är, säger en 19-årig kille från Ronna i Södertälje. 

”Vi känner oss otrygga här”

Vår reporter på Telgenytt har träffat flera boende runt om i Blombacka, men alla vill förbli anonyma. Rädslan om att något ska hända en själv eller sin familj har blivit större och att tiga har blivit tvång. Väl på plats konstaterade flera unga kvinnor och män att man idag är rädd om kvällarna, barnen och de äldre. En kvinna runt 30 års ålderns berättade om hur hennes nio åriga son idag inte vågar leka ute i gården. Som många andra barn är han nu skräckslagen och väljer instället att stanna hemma.

– Min son är bara nio och ska inte behöva gå runt med denna typ utav rädsla. När man är barn ska man få leka fritt utan att vara rädd för att bli skjuten. Jag är ensamstående och försöker hitta lägenhet i andra delar av Södertälje, men det är dyrt. Billigaste lägenheten utanför området landar på 9000 eller 10000 kronor, säger en kvinna som vill förbli anonym till Telgenytt. 

Polisen på plats efter dödskjutningen i Blombacka den 4 december. Foto: Shamash Oyal

Andra har lyckats flytta, men med en hyresskillnad på 4000 till 6000 kronor. De familjer med mer än en stabil inkomst har lyckats flytta, men för majoriteten är detta omöjligt. 

– Om du frågar majoriteten här så kommer du få ungefär samma svar. Ingen har råd att flytta ut, samtidigt som det finns ont om hyresrätter i staden. Andra har familj och äldre som också bor i området och man vill kanske inte lämna dem ensamma mitt bland kaoset, menar boende på Humlestigen i Blombacka. 

Sju mord inom loppet av ett år i Södertälje

Det var för några veckor sedan som en 25-årig man sköts till döds i ett trapphus i Blombacka. Samma natt greps tre misstänkta för inblandning i mordet, men kort därpå släppte åklagaren de tre på fri fot. Mordet var det sjunde i år i Södertälje och polisen menar att de ser en koppling till den pågående gängkonflikten i Södertälje. Skjutningarna och morden som pågår just nu får många boende att minnas den gängkriminalitet som präglade staden 2010. 

– Polisen måste verkligen agera stort nu. Vi upplever inte att någonting görs för att förbättra situationen. 2010 är tillbaka här igen, men kanske till och med värre, säger två boende i Blombacka. 

Läs även: – Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 16:53
Senast uppdaterad: 27 december 2022 16:53

Scania initierar pilotprogram för självkörande lastbilar

a83b7de729cd6314_org

Pressbild: Scania

Scania tar ett stort kliv framåt inom autonoma transporter genom att lansera ett pilotprogram för självkörande lastbilar och Plus för att integrera avancerad självkörande teknik i sina fordon.

– Vi satsar hårt på att utveckla helt integrerade självkörande lösningar, säger Peter Hafmar, Head of Autonomous Solutions inom Scania. 

(Annonslänk)

Scania lanserar Autonomous Commercial Pilot Programme i ett samarbete med det amerikanska teknikföretaget Plus för att utveckla och implementera självkörande lastbilar. Detta initiativ är en del av Scanias ambition att förnya transportsektorn med autonoma lösningar som ökar effektiviteten, minskar utsläppen och förbättrar trafiksäkerheten.

– Plus är hedrade över att ha blivit utvalt av Scania som företagets långsiktiga teknologipartner inom självkörande transporter, säger Shawn Kerrigan, COO och medgrundare av Plus. 

Scania intensifierar utvecklingen av autonoma transporter mellan logistikcentrum.
Pressbild: Scania

– Vi kommer att använda vår erfarenhet av att implementera vår modulära och flexibla mjukvara globalt för att påskynda Scanias utveckling av högpresterande autonom lastbilsteknik. Tekniken kommer att kunna integreras i kundens verksamhet på ett säkert och enkelt sätt, samt kunna sättas i drift kommersiellt i stor skala.

Genom att integrera Plus SuperDrive™ teknik, som möjliggör helt automatiserad körning på nivå 4, strävar Scania efter att involvera kunder i utvecklingen av hållbara transportkoncept. Efter positiva tester i Sverige sedan 2021, siktar företaget på att utöka sin verksamhet i Europa under 2024. Detta steg mot autonoma transporter syftar till att möta den globala förarbristen och initiera en större kommersiell expansion.

– Vi ser självkörande transporter som en viktig del av vårt kompletta erbjudande av säkra, effektiva och hållbara transportlösningar som kan anpassas efter varje enskild kunds specifika behov. Detta stärks ytterligare av TRATON Groups partnerskap med Plus. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 20:05
Senast uppdaterad: 16 april 2024 20:05

Louise Tegel ny annonschef på Telgenytt

Karlberg-och-Tegel

Erik Karlberg, delägare i Telgenytt och Louise Tegel, annonschef.
Foto: Alexander Isa

Telgenytt knyter till sig entreprenören Louise Tegel för att hjälpa Södertäljes företag att nå ännu fler kunder genom tidningens kanaler.

Telgenytt fortsätter sin tillväxtresa. Tidningen är Södertäljes enda gratistidning och når varje dag ut till fler och fler Södertäljebor. På sociala medier är Telgenytt stadens absolut största nyhetskanal och tidningen har nyligen börjat etablera sig på Snapchat, dit tusentals följare redan hittat. Genom Telgenytt når företag i Södertälje en engagerad målgrupp som inte nås via traditionella medier och allt fler företag är Telgenytt det naturliga sättet att nå ut med sitt budskap.

För att möta den ökade efterfrågan på annonsplatser tillsätts nu entreprenören Louise Tegel som annonschef. Louise kommer att ansvara för att utveckla annonsförsäljningen och hjälpa både nya och befintliga kunder att marknadsföra sina produkter och tjänster till tidningens läsare i Södertälje.

– Louise har ett sällsynt driv i allt hon gör och en naturlig fallenhet för företagande. Hon har stor erfarenhet från båda sidor om annonsaffären och har ett brett nätverk i Södertälje. Hon har också en fantastisk förmåga att fånga upp vad en kampanj gett tillbaka i form av siffror. Med andra ord passar hon perfekt för den fortsatta tillväxtresa vi står inför, säger Erik Karlberg, delägare i Telgenytt.

Erik Karlberg, delägare i Telgenytt: – ”Louise Tegel passar perfekt för den fortsatta tillväxtresa vi står inför”
Foto: Shamash Oyal

Louise Tegel är utbildad marknadskoordinator, låg bakom Café Nära i Trosa och har drivit konsultverksamhet inom marknadsföring och grafisk design. Hon har dessutom lång erfarenhet från butiksverksamhet och har de senare åren varit aktiv i husbyggarbranchen som affärsutvecklare och marknadschef.

– Jag brinner verkligen för försäljning och att se de faktiska resultaten av en lyckad marknadsföringskampanj. Att få möjlighet att hjälpa Telgenytt att bygga upp sin annonsaffär i det här skedet är något jag ser fram mycket emot, säger Louise Tegel.

Utöver sitt uppdrag som annonschef för Telgenytt driver Louise marknadsföringsbyrån LUSS Creations. På Telgenytt kommer hon att bidra med annonsförsäljning, grafisk formgivning och affärsutveckling.

Louise Tegel nås på
louise@telgenytt.se och 076-055 16 81

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 17:57
Senast uppdaterad: 16 april 2024 18:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors