Företag i fokus:

Mordet i Portugal – 39-åring släppt på fri fot

tingsrätt

Arkivbild.

Två män, en 27-åring och 39-åring, från Södertälje misstänktes och greps för delaktighet på mordet på en 20-årig man i Portugal. Nu kan Telgenytt bekräfta att en person släpptes på fri fot under lördagen.

– Han är glad att ha blivit släppt, säger 39-åringens försvarsadvokat George Yanko till Telgenytt.

Det var den 27 november som den manliga modellen, Tiago Danu, knivmördades i staden Setúbal i Portugal när han försökte rädda en vän, enligt portugisisk polis.

27-åringen, som svensk polis pekar ut som ledarfigur inom kriminella nätverk i Södertälje, misstänks för mordet och kidnappning. 39-åringen däremot misstänktes för människorov, men inte för mordet på 20-åringen.

Upprinnelsen till det hela ska enligt uppgifter från lokalpolis vara att 27-åringen blivit bestulen på bland annat bankkort och därefter försökt letat efter den skyldige. I staden Setúbal konfronterades en grupp ungdomar där de fick se ett foto på en person som de männen letade rätt på. En av ungdomarna ska enligt uppgifter ha blivit hotad om hen inte hjälpte till att leta rätt på personen.

Personen tvingades därefter in i en bil varpå tumult uppstod där den manliga modelle, 20-åringen Tiago Danu, försökte rädda sin vän. I tumultet knivskars den Danu så allvarligt att han senare omkom av sin skador.

39-åringens advokat, George Yanko.

Några dagar senare greps 27-åringen av polis i Portugal och 39-åringen greps av svensk polis efter en europeisk arresteringsorder. Portugal begärde att 39-åringen skulle överlämnas till landet vilket Södertälje tingsrätt godkände den 16 december.

Enligt 39-åringens advokat, George Yanko, gick Södertäljebon med på att överlämnas till Portugal för att hävda sin oskuld. Han har sedan överlämnandet suttit i portugisisk häkte där häktesförhandlingar hållits, men idag, den 24december, beslutade domstolen i Portugal att släppa mannen på fri fot.

– Han gick med på att överlämnas för att visa att han inte har någonting med det här att göra, säger 39-åringens advokat George Yanko. Han är glad att ha blivit släppt av portugisisk polis, säger advokaten.

27-åringen däremot sitter fortfarande frihetsberövad i Portugal, misstänkt för mord och kidnappning.

Läs även: – Nätverksledare misstänkt för mord i Portugal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 december 2022 18:47
Senast uppdaterad: 25 december 2022 02:18

Damerna utklassade Uppsala i första semifinalmatchen

SBBK Maria Jespersen.

SBBKs Maria Jespersen.
Fotograf: Petra Gau.

SBBKs damer visade klass i den första semifinalmatchen mot Uppsala Basket i Täljehallen, där de tog en övertygande ledning redan i den första perioden och slutade med en krossande seger på 88-45.

(översatt från engelska till svenska) Vårt fokus visade sig i matchen då vi följde coach Bernats spelplan väldigt bra, säger SBBKs danska startspelare, Maria Jespersen.

I går kväll satte SBBKs damlag tonen för sin semifinalserie mot Uppsala Basket med en överlägsen start i Täljehallen. SBBK tog omedelbart kommandot och ledde med 10-0 tidigt i matchen, vilket tvingade Uppsala till en tidig timeout. Uppsalas spelare såg utmanade ut efter timeouten, och första perioden slutade med en ledning för SBBK på 26-9.

(Annonslänk)

Matchen fortsatte i samma anda, med SBBK som behöll kontrollen genomgående. Publiken, bestående av 345 åskådare, fick bevittna en match som snabbt utvecklade sig till en uppvisning av SBBKs styrka och samspel. Slutsiffrorna på tavlan visade 88-45, med jämnt fördelade periodresultat som vittnade om SBBKs dominans under hela matchen.

Klara Lundquist ledde poängligan för SBBK med 16 poäng, tätt följd av Frida Eldebrink och Maria Jespersen, som båda bidrog med 15 poäng var. Uppsala kämpade modigt men kunde inte matcha intensiteten från Södertälje-laget, där Stephanie Visscher blev poängbäst med 14 poäng.

– Vi har varit mycket fokuserade under träningarna eftersom slutspelet är ”en ny säsong”. Vårt fokus visade sig i matchen då vi följde coach Bernats spelplan väldigt bra. Vi hade stort fokus på vår fördel inuti på alla positioner och vi genomförde det väl. Sammantaget känns det mycket tillfredsställande, vi spelade osjälviskt och tog många bra beslut både i anfall och försvar. Sammantaget en riktigt stor laginsats som började med bra träningar den här veckan. På lördag är det en ny match, de kommer att ändra en del saker och det kommer även vi. De kan också ha varit extra trötta inför den här matchen på grund av sina tre tuffa kvartsfinalmatcher mot Östersund, säger SBBKs danska startspelare, Maria Jespersen.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 08:30
Senast uppdaterad: 12 april 2024 08:59

Kommunanställd varnas för olämpligt uttalande

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

En anställd inom Södertälje kommun har mottagit en officiell varning efter att ha gjort ett uttalande som uppfattats som sexistiskt av en kollega, enligt ett beslut från kommunen.

(Annonslänk)

En skriftlig varning har utfärdats till en kommunanställd i Södertälje efter ett incident där personen i januari uttryckt sig på ett sätt som anses kränkande och sexistiskt. Varningen markerar en allvarlig förseelse mot anställningsavtalet, vilket detaljerar arbetstagarens skyldigheter och åtaganden inom sin anställning.

Denna typ av beteende, inklusive sexuella trakasserier, kommentarer eller skämt med sexuell innebörd, är strängt förbjudet inom kommunens arbetsplatser och anses vara helt oacceptabelt. Arbetsgivaren har klargjort att sådana handlingar inte bara undergräver den professionella arbetsmiljön utan också strider mot de värderingar och etiska riktlinjer som upprätthålls inom organisationen.

I varningsbrevet betonas det att en upprepning av liknande beteende kan resultera i uppsägning från anställningen.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 07:14
Senast uppdaterad: 12 april 2024 07:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors