Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Folkuniversitetet hjälper Södertäljebor att hitta jobb

319941416_1547712659038261_2548233286225677635_n

Azize, Lina, Salma, Linda, Senay, Keniea och Rawaa. Foto: Privat

För jobbsökande i Södertälje finns ytterligare vägar till att förbereda sig och även hitta jobb. Folkuniversitetet i Södertälje arbetar för att främja personers arbetskompetens, och samtidigt skapar utställningar för allmänheten att se och köpa hantverk på plats.

I Telgehuset hölls en basar av Folkuniversitetet tidigt i december. Temat under basaren var jul och de hantverk som visades skapades av Folkuniversitetets arbetsträningsdeltagare. Basaren var en del av Folkuniversitetets arbete med Rusta och matcha.

– Syftet med arbetsträningen är att stärka och förbereda de arbetssökande, efter var och ens individuella förutsättningar, inför ett ordinarie arbete, säger Maria Cannervall, platsansvarig Folkuniversitetet Södertälje, till Telgenytt.

Maria Cannervall, platsansvarig Folkuniversitetet Södertälje. Foto: Privat.

På uppdrag av Arbetsförmedlingen arbetar Folkuniversitetet med arbetsträning och Rusta och matcha, en arbetscoach som hjälper en att hitta jobb. Inom arbetsträningen finns det olika roller som exempelvis hantverk, administration, vaktmästeri, och trivselvärd.

Dessa olika roller genomförs i ett förberedande syfte för att stärka och förbereda de arbetssökande.

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet.

Eklas och Lina visar upp upp hantverk. Foto: Privat.

Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa, fackliga och kommersiella särintressen.

Så här fungerar Rusta och matcha

Efter att blivit utvald av arbetsförmedlingen att delta i Rusta och matcha så kan man välja Folkuniversitetet som leverantör av tjänsten. Då kontaktas man för ett uppstartsmöte och träffa en personlig handledare. Vid mötet går ens kompetens, CV, och personliga brev igenom. När man är igång med jobbsökandet så matchar handledaren ens kompetenser med arbetsgivare, och möjliga jobb och arbetsplatser gås igenom. Efter en period på sex månader gör man en uppföljning och ser hur det har fungerat.

Tillställningen i Folkuniversitetets lokaler i Telgehuset, där flera fina hantverk visades upp, var ett väldigt uppskattad inslag av alla besökare och även ett givande inslag för deltagarna.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 december 2022 19:33
Senast uppdaterad: 23 december 2022 19:33

10 miljarder kronor i elstöd till landets hushåll

Eluttag

Arkivbild.

Den 9 januari fick Svenska kraftnät uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att stödja hushåll i hela landet för elkostnader under november och december 2022. Idag lämnades ansökan till Energimarknadsinspektionen som innebär 10 miljarder i elstöd till landets hushåll.

Svenska Kraftnät meddelar att alla hushåll med eget elnätsavtal kommer att erhålla kontantstöd som kompenserar för höga elpriser under november och december 2022. Stödets storlek beror på förbrukad elmängd och var i landet förbrukningen skett.

80% av den förbrukade elen kommer att ersättas – utan ett tak.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh. Det innebär att hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh; i elområde 3, 126 öre och i elområde 4, 129 öre, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Regeringen hade önskat ett tak för stora elkonsumenter, men det har inte blivit möjligt på grund av kort tidsram och tekniska svårigheter. Svenska Kraftnät har ansökt om att få använda högst 10 miljarder kronor för ytterligare ett elstöd och för att täcka administrationens kostnader.

Vidare framgår det att hushållet, en fysisk person, måste ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för att vara berättigad stödet.

Förslaget om elstöd, som är framtagen av Svenska kraftnät och försäkringskassan på uppdrag av regeringen, måste först godkännas av Energimarknadsinspektionen innan utbetalningar av elstödet möjliggörs.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 18:30
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:37

Södertäljebo misstänkts för bombdåd i Upplands Väsby

polis

Arkivbild

Tidigt på söndagsmorgonen detonerade en kraftig bomb i ett bostadsområde Upplands Väsby. Nu framkommer det uppgifter om att en 25-åring man från Södertälje har gripits.

Efter midnatt, natten mot söndag, inträffade två explosioner kort efter varandra. Klockan 02.17 explodera en bomb vid en port till ett flerfamiljshus i Upplands-Bro. Knappt två timmar senare, klockan 03:58, inträffade ännu en explosion – den gången i Upplands Väsby.

Bägge portarna fick omfattande skador, men ingen person ska ha kommit till skada. Polisens bombtekniker befann sig under söndagen på platserna och inledde förundersökningar om allmänfarlig ödeläggelse. Men vid 12-tiden på söndagen uppgav polisen att en man gripits och är skäligen misstänkt för sprängningen i Upplands Väsby.

”Det utredningsarbete som har gjorts i förundersökningen har lett till fram att en man i 25 års åldern greps misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Han är efter beslut av åklagare anhållen skäligen misstänkt för brottet.”, skriver polisen på sin hemsida.

Den gripne ska, enligt LT, var skriven i Södertälje och vara känd av polisen sedan tidigare samt ha kopplingar till den drogrelaterade miljön. För drygt ett år sedan hittade polisen sprängdeg och sprängpatroner som han förvarade i sin garderob. Enligt tidningen greps han efter att han själv uppmanat sin mamma att ringa polisen och berätta att han hade en bomb förvarat i en påse i garderoben

Gripandet blir den andra på kort tid som en Södertäljebo grips för inblandning i sprängningar i Stockholmsområdet. En 23-åring från Södertälje häktades lördagen den 21 februari för inblandning när en kraftig bomb detonerade i ett kontorsområde i Kista.

Skjutning mot lägenhetsdörr i Södertälje, onsdag 25 januari.

Den senaste två detonationerna, i Upplands-Bro och Upplands Väsby, ska enligt SVTs uppgifter ha kopplingar till den så kallade ”Kurdiske räven” som anses vara en av huvudpersonerna.

Kurdiske räven, en 36-åring man, ska enligt uppgifter flytt till Turkiet där han fortsätter med brottsaktiviteten och kopplas till flera våldsdåd i Stockholm. Han misstänks vara en av landets största narkotikahandlare efter att myndigheter knäckt sig in i Encrochat. Han är sedan tidigare häktad i sin frånvaro.

Föregående vecka avlossades skott mot en lägenhetsdörr i centrala Södertälje som tros röra samma konflikten som pågår i Stockholm. Enligt uppgifter var den tilltänkta måltavlan en annan adress där en av Sveriges mest kända rappartister, som går under pseudonym, är skriven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 januari 2023 16:17
Senast uppdaterad: 30 januari 2023 16:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Gratis tandställningscheck
från region Stockholm?

Slipp kötiden
Kom till oss!

Välkommen till vår nya specialistavdelning
i tandreglering för barn och vuxna