Företag i fokus:

Annons

Folkuniversitetet hjälper Södertäljebor att hitta jobb

319941416_1547712659038261_2548233286225677635_n

Azize, Lina, Salma, Linda, Senay, Keniea och Rawaa. Foto: Privat

För jobbsökande i Södertälje finns ytterligare vägar till att förbereda sig och även hitta jobb. Folkuniversitetet i Södertälje arbetar för att främja personers arbetskompetens, och samtidigt skapar utställningar för allmänheten att se och köpa hantverk på plats.

I Telgehuset hölls en basar av Folkuniversitetet tidigt i december. Temat under basaren var jul och de hantverk som visades skapades av Folkuniversitetets arbetsträningsdeltagare. Basaren var en del av Folkuniversitetets arbete med Rusta och matcha.

– Syftet med arbetsträningen är att stärka och förbereda de arbetssökande, efter var och ens individuella förutsättningar, inför ett ordinarie arbete, säger Maria Cannervall, platsansvarig Folkuniversitetet Södertälje, till Telgenytt.

Maria Cannervall, platsansvarig Folkuniversitetet Södertälje. Foto: Privat.

På uppdrag av Arbetsförmedlingen arbetar Folkuniversitetet med arbetsträning och Rusta och matcha, en arbetscoach som hjälper en att hitta jobb. Inom arbetsträningen finns det olika roller som exempelvis hantverk, administration, vaktmästeri, och trivselvärd.

Dessa olika roller genomförs i ett förberedande syfte för att stärka och förbereda de arbetssökande.

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet.

Eklas och Lina visar upp upp hantverk. Foto: Privat.

Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa, fackliga och kommersiella särintressen.

Så här fungerar Rusta och matcha

Efter att blivit utvald av arbetsförmedlingen att delta i Rusta och matcha så kan man välja Folkuniversitetet som leverantör av tjänsten. Då kontaktas man för ett uppstartsmöte och träffa en personlig handledare. Vid mötet går ens kompetens, CV, och personliga brev igenom. När man är igång med jobbsökandet så matchar handledaren ens kompetenser med arbetsgivare, och möjliga jobb och arbetsplatser gås igenom. Efter en period på sex månader gör man en uppföljning och ser hur det har fungerat.

Tillställningen i Folkuniversitetets lokaler i Telgehuset, där flera fina hantverk visades upp, var ett väldigt uppskattad inslag av alla besökare och även ett givande inslag för deltagarna.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 december 2022 19:33
Senast uppdaterad: 23 december 2022 19:33

Nedsläpp: Almtuna – SSK

C2D2DC6B-9856-4271-A699-6E8151EF032D

Foto: Shamash Oyal

Det stundar nya matcher för SSK:s herrlag. Det ska spelas tre matcher den här veckan och man inleder imorgon på bortaplan mot Almtuna.

Förra veckan spelade SSK två matcher, de inbringade 4 poäng. I fredagens hemmapremiär fanns det två spelare på skadelistan. Den ena var forwarden Sebastian Dyk och glädjande nog är han nu efter några veckors frånvaro redo för matchspel igen, det bekräftar han själv för Telgenytt.

Den andra spelaren som saknades mot Västerås i fredags var backen Albin Carlsson. Enligt LT:s bevakning av dagens träning så saknades Carlsson även där. Spel imorgon i Uppsala blir det inte för honom.

-Han spelar inte imorgon men förhoppningsvis spelar han på fredag, säger huvudtränare Magnus Bogren om Carlssons medverkan framöver.

Något särskilt i spelet ni har fokuserat på inför Almtuna?

-Ja, det är det väl. Tycker vi gör en bra första och tredje period mot Västerås, andra perioden mindre bra. Tittar man på allting efter också, statistik, så skulle vi ha vunnit den matchen.

-Där är mycket att ta med men sett över 60 minuter måste vi spela med mer tålamod, hitta mer trygghet i helheten. Inte bara göra 40 minuter bra utan försöka vara mer noggranna med pucken. Vi slarvar för mycket, framför allt i andra perioden där vi ger dem momentum. Det har vi jobbat med bland annat.

Specialteams hackar lite tycker jag?

-I och med att Dyk är tillbaka så har vi jobbat lite med powerplay, försöka få i gång det ännu mer. Vi gör ju ett 6 mot 4 och ett i 5 mot 4 men tycker ändå att vi behöver bli lite bättre där.

-Inte krångla till det, göra det enkelt, vi har skickligheten. Går det inte första gången så är det att jobba på. Då kommer det att komma.

-Vi har släppt in lite för mycket i boxplay, vi jobbar hårt med det och finns inget trolleri utan det är samma idé som allt det andra. Behålla lugnet, jobba med det vi har sagt och tro på det. Inte hitta på massa andra grejer.

Var placerar ni Dyk imorgon?

-Han går in med Christopher Liljewall och Ludwig Blomstrand.

Då blir Egor Polin 13:e forward imorgon?

-Ja, han blir extraspelare. Han har gjort det jättebra och är absolut med i snacket men imorgon blir det så.

(Annonslänk)

Då är det ingen annan frånvaro förutom Albin Carlsson att rapportera om?

-Nej.

Kommer inte Rasmus Ekström åka med till Uppsala?

-Det får vi se, vi har inte bestämt hur vi gör, vem som åker med. Det tar vi imorgon när vi ser gänget.

Målvaktsvalet är det väl inte lönt att fråga om, det håller du väl på till imorgon?

-Haha, jag gör väl det.

Trolig laguppställning mot Almtuna:

Målvaktsval ej offentliggjort

Backpar

Daniel Norbe – Olli Vainio

Viktor Grahn – Julius Bergman

Henrik Malmström – Veeti Vainio

Kedjor

Marcus Eriksson – Filiph Engsund – Linus Videll

Ludwig Blomstrand – Christopher Liljlewall – Sebastin Dyk

Viktor Liljegren – Dominic Turgeon – Emil Alba

William Wiå – Jacob Bjerselius – Jacob Dahlström

Extra: Egor Polin

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 oktober 2023 16:38
Senast uppdaterad: 3 oktober 2023 17:28

Brand i trapphus i Blombacka – Släcktes snabbt

brandbild räddningstjänst .

Arkivbild: Shamash Oyal

Strax innan 17-tiden larmades räddningstjänsten till Blombacka. Enligt de första initiala larmrapporterna från SOS Alarm, uppstod en en brand i trapphus i ett flerfamiljshus på Fjärilsstigen.

Det var på tisdagseftermiddagen som flera räddningsenheter larmades till Blombacka. När räddningstjänsten kom fram, bekräftades det att ett paket brann i ett trapphus.

-Vi larmades till platsen och det visade sig vara ett paket som ska börjat brinna, säger Räddningstjänstens operatör till Telgenytt.

Branden släcktes innan den hann sprida sig till någon av de närliggande lägenheterna. Vad som orsakade branden är i nuläget oklart

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 oktober 2023 16:25
Senast uppdaterad: 3 oktober 2023 16:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors