Företag i fokus:

Annons

Här samlades hundratals ungdomar för skridskodisco

213EAA19-DD54-4664-B6E0-47A53DF8061C

Foto: Shamash Oyal

På onsdagen var det full aktivitet på skridskobanan i BST-rinken när Ung Fritid arrangerade skridskodisco för både stora och små. En återkommande aktivitet som lockade flera hundra ungdomar.

Flera hundra besökare och cirka 30 ungdomar från olika fritidsgårdar befann sig under onsdagen i BST-rinken vid Genetaleden när Ung Fritid återigen arrangerade den populära skridskodisco.

– Det är ett bra initiativ att Ung Fritid arrangerar evenemang för att se till att ungdomarna i Södertälje rör sig mer än vanligt. Vi har en fin gemenskap allihopa på Ung Fritid, säger 16-åringen Crestian Hanna, volontär på Ung Fritid, till Telgenytt.

Crestian Hanna, volontär för Ung Fritid. Foto: Shamash Oyal.

Elias Mokdessi, projektledare, berättar hur Ung Fritids dagligen arbetar med stadens ungdomar för aktiv fritid. Men även om idén succéevenemanget som växer i deltagare, år efter år.

– Idén kommer i grund och botten från en kollega och en ungdom som kläckte den här idén. Skridskodisco för Södertäljes ungdomar, säger Elias Mokdessi till Telgenytt, och menar att man har högre ambitioner med att utveckla evenemanget vidare.

– Men i dagsläget är det viktigt att Södertäljes ungdomar verkligen har något att göra, att de har goda livsvillkor. Mycket av det vi gör på Ung Fritid är att följa politikerna och det som kommer uppifrån, ett av flera mål just nu är att Södertäljes ungdomar ska ha goda livsvillkor, säger Mokdessi.

Elias Mokdessi, projektledare för skridskodisco, Ung Fritid. Foto: Shamash Oyal

Hur länge har ni arrangerat skridskodisco?

– Ett par år nu, men inte på samma sätt som det ser ut nu. Vi startade först i Månskensrinken och när vi vill vidareutveckla ville SSK vara samverkanspartner, och där är vi idag.

Men Södertälje Sportklubb ville bidra med mer än så.

– Inför det här skridskodisco har vi haft en jättebra dialog med SSK. Det har funkat väldigt smidigt med att få ta del av BST-rinken, och utöver det har SSK bidragit med att dela ut 100 matchbiljetter till matchen som spelas den 29 december. Då möter laget Västervik i Scaniarinken, säger Mokdessi till Telgenytt.

Ung Fritid ansvarar för flera kommunala fritidsgårdar och för bara några veckor sedan hölls en Starka tjej-mässa i stadshuset som lockade många unga i kommunen.

– Det är en klar och tydlig signal att Södertäljes fritidsgårdar levererar gång på gång. Vi får inte glömma att innan tjejmässan så hade vi en annan stor grej som vi genomförde – Spökhuset. Det primära är inte att bara ha öppen verksamhet på den egna gården utan det handlar också om att ha gemensamma aktiviteter för alla ungdomar i Södertälje som är mellan 13-18 år, säger Mokdissi

– Det är mycket som sker och många bollar i luften. Vi får inte glömma att våra politiker har insett att allt det här är viktigt och utan resurser så går det inte att genomföra något utav det här, säger projektledaren Elias Mokdissi.

Projektledaren med volontärer. Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 december 2022 04:00
Senast uppdaterad: 22 december 2022 12:46

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors