🕝 1 minuter
Tandläkare får indraget tillstånd - "Grov oskicklighet"
Publicerad 21 december 2022 12:40
Uppdaterad 21 december 2022 12:40

Foto: Pxhere

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har beslutat att dra in legitimationen för en tandläkare i Södertälje. Detta efter att ansvarsnämnden funnit omfattande brister på en rad områden.

I en stor utredningen har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd påvisat allvarliga brister hos en tandläkare som utövat sitt yrke i många år. I utredningen undersöktes ett 10-tal patientfall där tandläkaren konstaterats brista i stor utsträckning.

I ett av fallen hade en patient drabbats av akutbesök, försenade tandbehandlingar och tandförlust. I ett annat patientfall fanns ingen kontrollröntgen som visade rotfyllningens kvalitet. Senare visade det sig att tandens rotfyllning infekteras och i ett akutbesök tvingades tanden att tas bort – utan att det noteras att patienten stod på tre olika blodförtunnande läkemedel. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, föreslog i första hand att ansvarsnämnden skulle återkalla tandläkarens legitimation. I andra hand yrkades en treårig prövotid på grund av de allvarliga bristerna.

Tandläkaren har erkänt bristfällig dokumentation, men hävdar att alla nödvändiga behandlingar har utförts. Två av de nio ledamöterna i ansvarsnämnden ansåg inte att oskickligheten varit grov och ville stanna vid en prövotid. Enligt tandläkaren sköts nu dokumentationen, men ansvarsnämndens majoritet anser inte att det inskickade materialet visar någon större förbättring.

Ansvarsnämnden beslutade därmed att dra in legitimationen med en omedelbar verkan.

”Med hänsyn till vad som redovisats finner ansvarsnämnden, vid en sammantagen bedömning, att de brister som framkommit är så omfattande att de måste betraktas som grov oskicklighet. Legitimationen som tandläkare ska därför återkallas.”, skriver Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i beslutet.

(Annonslänk)

Dela artikeln